A termékleírás szabályos felépítése (mintával)

A termékleírás készítése egy fontos lépés a webshop készítés során, mivel a hatékony és a jogszabályoknak megfelelő leírás bizalmat kelt.
Termékleírás felépítése minta

A termékleírás szabályos felépítése (mintával)

A termékelírás készítés egy fontos folyamat, hiszen hiába van egy ragyogó webshopod, ha a benne lévő termékek bemutatása nem győzi meg a látogatókat, így nem fognak tőled vásárolni. Tarts velünk, és bemutatjuk, hogyan kell hatékony termékleírást készíteni, és még a jogszabályokra is kitérünk. Sőt, egy gyakorlati termékleírás minta segítségével még pontosabb képet kaphatsz a témáról a cikk végén. 🙂

1. Mi az a termékleírás és miért van rá szükség?

A termékleírás egy olyan írott szöveg, amely részletes információkat tartalmaz egy termékről vagy szolgáltatásról. A termékleírások általában tartalmazzák az értékesítendő termék nevét, tulajdonságait, előnyeit, használati utasításait, árát, és általában képeket is, így a vásárlók jobban megismerhetik a terméket. A termékleírásokat online kereskedelmi oldalakon, webáruházakban, katalógusokban, reklámokban és más értékesítési helyeken használják.

Miért fontos a termékleírások készítése?

 1. Információnyújtás: segítenek a vásárlóknak megismerni a terméket vagy szolgáltatást, így ők ezáltal jól informált vásárlási döntéseket hozhatnak. A részletes leírások segíthetnek kideríteni, hogy a termék megfelel-e az adott fogyasztó igényeinek.
 2. Előnyök bemutatása: a termékleírások lehetőséget teremtenek az eladónak arra, hogy kiemelje a termék előnyeit és egyedi tulajdonságait. Ez segít az értékesítés növelésében.
 3. Keresőoptimalizálás (SEO): az online kereskedelemben a megfelelő kulcsszavak használatával készített jól megfogalmazott termékleírások segíthetnek a termék megtalálhatóságának növelésében a keresőmotorok felületén, így több látogatót vonzhatnak a webshopok oldalára.
 4. Hitelesség és bizalom: a részletes termékleírások hozzájárulnak a vásárlók bizalmának növeléséhez. Ha a potenciális ügyfelek pontos és érthető információkat találnak a termékről, akkor valószínűbb, hogy hajlandók megvenni azt.
 5. Visszatérő vásárlók: amennyiben a fogyasztók elégedettek a termékleírások alapján vásárolt árucikkel, nagyobb esély van arra, hogy visszatérő vásárlók lesznek, és további termékeket vásárolnak a vállalkozástól.

A jó termékleírások átgondoltak, hitelesek, és az adott termék legfontosabb tulajdonságait és előnyeit hangsúlyozzák ki. Ezek a leírások segítenek a vállalkozásoknak növelni az értékesítést és a vásárlói elégedettséget, valamint támogatják a márka hitelességét és hosszú távú sikerét.

Webshop készítés

2. Hogyan épül fel egy jó termékleírás?

Egy jó termékleírás az alábbi elemekre épül fel, és figyelembe veszi a potenciális vásárlók igényeit és érdekeit:

 1. Termék neve és címkéje: kezdd azzal, hogy egy rövid, de informatív címet adsz a terméknek, ami jól kifejezi, hogy mi is az. A címke (meta címke) pedig lehetővé teszi a termék könnyebb megtalálását a Google-ben.
 2. Termék leírása: ebben a részben részletesen mutasd be a termék tulajdonságait és jellemzőit. Fontos, hogy világos és érthető legyen a nyelvezet, és kerüld a túl bonyolult szakkifejezéseket, hacsak a célcsoportodnak nem pont ezekre van szüksége. Emeld ki a termék legfontosabb előnyeit és erősségeit.
 3. Használati utasítások: ha a termék használata vagy összeszerelése bonyolultabb, adj hozzá részletes használati utasításokat vagy tippeket. Ez segíthet a vásárlóknak abban, hogy megtudják, hogyan lehet a legjobban kihasználni a termék funkcióit.
 4. Méretek és súly: Ismertesd a termék méreteit és súlyát, különösen akkor, ha ezek fontosak lehetnek a vásárlók számára, például szállítási vagy tárolási célokra.
 5. Anyagok és összetétel: ha a termék anyaga vagy összetétele fontos az értékesítés szempontjából, akkor említsd meg ezeket. Például ruházati termékek esetén a pamutszövet vagy a műszál anyagok megléte lényeges.
 6. Ár és kedvezmények: adj meg minden releváns árinformációt, és említsd meg, ha bármilyen kedvezmény vagy akció érvényes a termékre.
 7. Képek és videók: a képek és videók fontosak a vásárlóknak, mert segítenek a termék megismerésében. Törekedj arra, hogy magas minőségű és jól megvilágított képeket és videókat használj a termékről a webáruházadban.
 8. Garancia és visszatérítési politika: említsd meg a termék garanciáját és a pénzvisszatérítési lehetőségeket, hogy növeld a vásárlók bizalmát.
 9. Vásárlói vélemények és értékelések: ha van rá lehetőség, akkor említs meg néhány pozitív vásárlói véleményt vagy értékelést a termékről. Ezek hitelességet adnak.
 10. Kapcsolatfelvételi információk: mindig adj meg kapcsolatfelvételi információkat, hogy a vásárlók kérdéseket tehessenek fel vagy segítséget kérjenek a termékkel kapcsolatban.
 11. Keresőoptimalizáció (SEO): használj releváns kulcsszavakat a termékleírásban, hogy javítsd a termék megtalálhatóságát a keresőmotorokban.
 12. Kreativitás és egyediség: próbálj meg kiemelkedni a versenytársaid közül azzal, hogy kreatív és egyedi stílust használsz a termékleírás készítése során. Hagyd, hogy a termék sajátosságai és előnyei maguktól emelkedjenek ki.

Egy jó termékleírás segít a vásárlóknak meghozni az informált fogyasztói döntéseket, és növeli az értékesítést. Legyen világos, érthető és hiteles, és az adott termék legfontosabb tulajdonságait és előnyeit hangsúlyozza ki.

Webshop tárhely

3. Termékleírás jogszabályok Magyarországon

Magyarországon a termékleírásokat a fogyasztóvédelem és az árujogi szabályozás szabályozza. Az alábbiakban néhány fontos jogszabályi vonatkozást mutatunk be a termékleírások készítésére vonatkozóan:

 1. Árutörvény (2008. évi XLVII. törvény): az árutörvény tartalmaz rendelkezéseket a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról. Ennek értelmében a termékleírásoknak valósághűnek, pontosnak és félrevezetéstől mentesnek kell lenniük. A termékleírásoknak tartalmazniuk kell az áru lényeges tulajdonságait és jellemzőit, és meg kell felelniük a fogyasztóvédelem általános elveinek.
 2. Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény): a fogyasztóvédelmi törvény rendelkezései értelmében a termékleírásoknak a fogyasztók számára érthetőnek és világosnak kell lenniük. Az áruval kapcsolatos minden fontos információnak benne kell lennie a termékleírásokban.
 3. Visszaküldési jog: a fogyasztóknak joguk van meggondolni magukat és visszaküldeni egy online vásárolt terméket. A visszaküldési jog részleteit és a fogyasztók tájékoztatását a termék visszaküldési eljárásáról is meg kell jeleníteni a termékleírásban. Tájékoztassuk a fogyasztókat az elállási jogukról.
 4. Kereskedelmi törvény (2005. évi CLXIV. törvény): a kereskedelmi törvény tartalmazza az online értékesítéssel kapcsolatos szabályokat, és előírja a fogyasztók tájékoztatását az árakról, a szállítási költségekről és az egyéb fontos információkról. Ezeket az információkat is bele kell foglalni a termékleírások szövegébe.
 5. Szavatosság és garancia: a termékleírásoknak tartalmazniuk kell az árut érintő szavatossági és garanciális információkat, például a termék garanciális időtartamát és feltételeit.

Fontos megérteni, hogy a termékleírások nem lehetnek félrevezetők vagy megtévesztők. Az információknak pontosnak kell lenniük, és tükrözniük kell a termék valós jellemzőit és tulajdonságait. Ha a termékhez kapcsolódó jogi követelményekkel vagy fogyasztóvédelmi előírásokkal kapcsolatban kérdésed van, érdemes jogi tanácsot kérni vagy konzultálni egy jogi szakértővel, hogy biztosan megfelelj az összes releváns termékleírás jogszabálynak és szabályozásnak.

4. Hogyan készíts jó termékleírásokat webáruházak számára?

 1. Ismerd meg a terméket:
  • Mielőtt nekiállsz termékleírást írni, alaposan ismerd meg a terméket. Tudnod kell minden fontos tulajdonságát, előnyét és alkalmazási módját. Ha te magad használtad már a terméket, az még jobb.
 2. Célközönség megértése:
  • Tudd meg, kiknek szól a termék, és ismerd meg az igényeiket és problémáikat. A termékleírásnak olyan információkat kell tartalmaznia, amelyek az adott célcsoport számára relevánsak.
 3. Kezdd egy vonzó címmel:
  • A termék címe az első dolog, amit a látogatók elolvasnak. Legyen rövid, de informatív, és ragadjon meg az emlékezetükben. Használj kulcsszavakat a címben, hogy javítsd a keresőoptimalizálást.
 4. Emeld ki a legfontosabb előnyöket:
  • Az egyik legfontosabb dolog a potenciális vásárlók számára az, hogy megtudják, miért érdemes megvásárolniuk az adott terméket. Emeld ki a legfontosabb előnyöket, például a könnyű használhatóságot, kényelmet vagy anyagminőséget.
 5. Közöld a technikai részleteket:
  • Adj meg minden releváns technikai információt a termékleírásban, például méreteket, súlyt, anyagokat, színeket stb. Ezek fontosak lehetnek a vásárlók számára.
 6. Használj könnyen érthető nyelvezetet:
  • Kerüld el a túlzottan szakmai vagy nehezen érthető szakzsargont. Az írásodnak közérthetőnek és könnyen olvashatónak kell lennie.
 7. Tegyél be képeket és videókat:
  • A képek és videók segítenek a vásárlóknak jobban megismerni a terméket. Tegyél be minőségi képeket és esetleg videókat is a termékleírásba.
 8. Adj meg árat és kedvezményeket:
  • Mindig tüntesd fel az árat, és ha van rá lehetőség, említsd meg az aktuális kedvezményeket vagy időszakos ajánlatokat.
 9. Garancia és visszaküldési opció:
  • A vásárlóknak fontos tudniuk, hogy milyen garancia vagy visszaküldési lehetőség van a termékre vonatkozóan.
 10. Vásárlói vélemények:
  • Ha lehetséges, tüntesd fel a termékkel kapcsolatos pozitív vásárlói véleményeket vagy értékeléseket. Ez növeli a termék hitelességét.
 11. Kreativitás és egyediség:
  • Próbálj meg kiemelkedni a versenytársaid közül egyedi stílussal vagy megközelítéssel. Mutass be egyedi használati eseteket vagy sztorikat a termékkel kapcsolatban.
 12. Keresőoptimalizáció (SEO):
  • Használj releváns kulcsszavakat a termékleírásban, hogy javítsd a termék megtalálhatóságát a Google és más keresőmotorok találatai között.
 13. Minden lényeges információt tüntess fel:
  • Győződj meg róla, hogy a vásárlók könnyen megtalálják az összes fontos információt a termékleírás szövegében. Használj listákat vagy pontokat, hogy az adatok könnyen áttekinthetők legyenek.
 14. Teszteld és frissítsd:
  • Ne felejtsd el időről időre tesztelni a termékleírások hatékonyságát, és frissítsd őket, ha szükséges. A vásárlói visszajelzésekből is sokat tanulhatsz.
 15. Legyél őszinte és megbízható:
  • Mindig legyél őszinte a termékleírások készítése során. Ne ígérj olyan előnyöket vagy tulajdonságokat, amelyek nem igazak. A hitelesség kulcsfontosságú a vásárlók bizalmának elnyeréséhez.

Ezek az alapvető lépések segíthetnek abban, hogy hatékony és vonzó termékleírásokat írj a webáruházad számára, amelyek segítik az értékesítést és a vásárlói elégedettséget is növelik.

5. Hatékony termékleírás minta (példa)

Termék: Vezeték nélküli Bluetooth fejhallgató

Cím: EliteSound Pro Vezeték nélküli Bluetooth Fejhallgató – Kiváló hangminőség zenehallgatás során

Termékleírás: Az EliteSound Pro vezeték nélküli Bluetooth fejhallgató a kiváló hangminőséget és kényelmet ötvözi egy elegáns és praktikus kialakításban. Legyen szó zenehallgatásról, hívásokról vagy sportolásról, ez a fejhallgató minden helyzetben megállja a helyét.

Főbb jellemzők:

 • Kristálytiszta hangminőség: a legújabb Bluetooth technológiának köszönhetően élvezheted a tiszta és részletgazdag hangzást, legyen szó zenéről vagy hívásokról. Az aktív zajszűrés funkció kizárja a háttérzajokat, így teljesen elmerülhetsz a zenében vagy a beszélgetésben.
 • Egész napos kényelem: az ergonomikus kialakításnak és a párnázott fülpárnáknak köszönhetően hosszú ideig viselheted a fejhallgatót anélkül, hogy kényelmetlenséget éreznél. Az állítható fejpánt és könnyű súly gondoskodik a tökéletes illeszkedésről.
 • Akár 20 órás üzemidő: a nagy teljesítményű akkumulátorral akár 20 órán át élvezheted a zenehallgatást egyetlen feltöltéssel. A gyorstöltés funkcióval mindig készen állsz az új kihívásokra.
 • Érintésvezérlés: az érintésvezérlés segítségével könnyedén kezelheted a hangerőt, váltogathatsz a zeneszámok között, és hívásokat fogadhatsz anélkül, hogy a telefonodat kézbe kellene venned.
 • Vízálló kialakítás: az IPX5 minősítésnek köszönhetően a fejhallgató ellenáll az esőnek, így rossz időben akár az utcán is használhatod.

A csomag tartalma:

 • EliteSound Pro vezeték nélküli Bluetooth fejhallgató
 • Töltőkábel
 • Használati útmutató

Méretek és súly:

 • Méretek: 18 x 16 x 8 cm
 • Súly: 220 g

Garancia: Az EliteSound Pro vezeték nélküli Bluetooth fejhallgatóra 1 év garanciát vállalunk. Ha bármilyen probléma merül fel, kérjük, lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal.

Az EliteSound Pro vezeték nélküli Bluetooth fejhallgató a zene és kommunikáció forradalmát hozza el önnek. Fedezze fel a tiszta hangzás és a kényelem új dimenzióját ezzel a kiváló minőségű fejhallgatóval. Rendelje meg most, és tegye még élvezetesebbé a mindennapjait!

6. Összefoglaló

A termékleírások készítése egy fontos feladat webshop készítés során, hiszen a termékleírás szövege fogja meggyőzni a fogyasztókat abban, hogy vásárolják meg a termékedet.

Ennek érdekében áttekintettük, hogy miként épül fel egy hatékony termékleírás szövege, és még egy gyakorlati példán keresztül is bemutattuk a termékleírás felépítését.

Emellett az is fontos, hogy tisztában legyél a termékleírás jogszabályok által meghatározott felépítésével, hiszen a törvényeknek való megfelelés kulcsfontosságú a konverziós arány növelése mellett.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Miért fontos a termékleírás készítése?

A termékleírás a webshop készítés egyik alapvető kelléke, hiszen a termékek rövid ismertetése és az előnyös tulajdonságaik bemutatása győzi meg a fogyasztókat az árucikk megvásárlásáról.

❓ Miket tartalmaz egy hatékony termékleírás?

Keresőoptimalizált címet, meta címkéket, könnyen érthető szöveget, jó minőségű termékfotókat, személyes sztorikat, ügyfélvéleményeket, garanciával kapcsolatos útmutatásokat, stb.

❓ Mennyibe kerül egy webáruház elkészítése?

Olvasd el webshop készítés árak témájú cikkünket!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.