A konverziós arány kiszámítása és növelése

A konverziós arány jelentése egy olyan mutató, amely egy weboldal vagy online hirdetés sikerét mutatja, ezért fontos az optimalizálása.
Konverziós arány kiszámítása

A konverziós arány kiszámítása és növelése

Az online marketing egyik kulcsfogalma a konverziós arány. Ha nem tudod, hogy mi a konverziós ráta jelentése, hogyan kell kiszámítani, hogyan tudod növelni és optimalizálni, akkor bátran olvass tovább! Sőt, arra is kitérünk, hogy mi számít jó konverziós aránynak, és mi befolyásolja a mutató alakulását. Tarts velünk! 🙂

1. A konverziós arány jelentése

A konverziós arány olyan mutató, amely azt méri, hogy egy adott marketing tevékenység során hány látogató vagy érdeklődő végez el egy kívánt cselekvést, amely a vállalkozás üzleti céljainak elérését segíti. Ez a mutató különösen fontos az online marketing és weboldal készítés során, mivel segít megérteni, hogy a látogatók vagy potenciális ügyfelek körében milyen hatékonysággal teljesülnek az üzleti célkitűzések, például a vásárlások, regisztrációk vagy hírlevél-feliratkozások. Ezek az úgynevezett konverziók.

A konverziós arány nyomon követése és optimalizálása segít a vállalkozásoknak növelni az online hatékonyságukat, javítani a felhasználói élményt és növelni a bevételt. A konverziós rátát különböző eszközökkel és elemzési módszerekkel lehet optimalizálni, például A/B tesztekkel, webanalitikával és célzott marketingkampányokkal.

Az is konverziónak számít, ha rákattintasz az alábbi bannerre, és kitöltöd a kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

Google hirdetések

2. A konverziós arány kiszámítása

A konverziós arány kiszámításához általában a következő képletet használják:

Konverziós arány = (Konverziók száma / Látogatók száma) x 100%

Ahol:

  • Konverziók száma: azoknak az üzletileg fontos cselekvéseknek a száma, amelyeket a látogatók vagy felhasználók elvégeztek (például vásárlás, regisztráció, e-book letöltés, stb.).
  • Látogatók száma: azoknak a látogatóknak a száma, akik az adott tevékenység során érintettek voltak (például egy weboldal látogatói, egy űrlap megtekintői, egy webshop látogatói, stb.).
Konverziós arány kiszámítása

A konverziós arány százalékos értékben fejezi ki, hogy a látogatók hány százaléka volt hajlandó valamilyen konverziós cselekedetet végrehajtani. Például, ha egy weboldalon az adott időszakban 1000 látogató volt, és közülük 50-en iratkoztak fel a hírlevélre, akkor a konverziós arány 5% lenne.

3. A konverziós ráta növelése (tippek)

A konverziós arány növelése kulcsfontosságú a vállalkozások és weboldalak sikeréhez. Itt van néhány tipp, amelyek segíthetnek a konverziós ráta javításában:

1) Cselekvésre ösztönző felhívások: az oldalakon vagy e-mailekben CTA gombok segítségével határozd meg egyértelműen a látogatóktól elvárt cselekvést (pl. „Vásárolj most!„, „Regisztráljon itt!”).

2) Gyors és egyszerű weboldalkezelés: minimalizáld a regisztrációs vagy vásárlási folyamat lépéseit, hogy a felhasználók számára minél egyszerűbb legyen. Távolítsd el a felesleges lépéseket és adatmezőket a regisztrációs és kapcsolatfelvételi űrlapokból.

3) Tájékoztatás és bizalomépítés: biztosítsd a látogatókat arról, hogy biztonságosan vásárolhatnak vagy regisztrálhatnak az oldaladon. Alkalmazz vásárlói véleményeket, referenciákat vagy egyéb garanciákat a termék vagy szolgáltatás minőségének alátámasztására.

4) Kiváló minőségű tartalom: készíts értékes és releváns tartalmakat, amelyek segítenek a látogatóknak a döntéshozatalban. Használj meggyőző és érdekes címeket és címsorokat.

5) Mobilbarát tervezés: biztosítsd, hogy weboldalad vagy alkalmazásod mobilbarát legyen, mivel sok felhasználó okostelefonon böngészi az internetet.

6) A/B tesztek: végezz A/B teszteket az oldaladon vagy az e-mail kampányokban, hogy megtudd, mely elemek és elrendezések vezetnek magasabb konverziós arányhoz.

7) Gyors betöltési idő: csökkentsd az oldalbetöltési időt, mivel a lassú oldalak már az első két másodpercben elveszítik a látogatók nagy részét. Olvasd el weboldal gyorsítási tippjeinket!

8) Újratervezés: ha egy weboldal vagy hirdetési kampány alacsony konverziós aránnyal rendelkezik, akkor fontold meg az újratervezést vagy az átdolgozást. Távolíts el olyan elemeket, amelyek bonyolultabbá teszik az értékesítési tölcséred: felesleges szövegek, információk, gombok eltávolítása, fizetési lépések egyszerűsítése, stb.

9) Egyéni ajánlatok: alkalmanként használj időszakos ajánlatokat vagy kedvezményeket, hogy a látogatókat azonnali cselekvésre ösztönözd.

10) Teljesítmény követése: használj webanalitikai eszközöket (például Google Analytics 4) a konverziós arány nyomon követéséhez és a teljesítmény elemzéséhez. Érdemes még a hőtérképes elemzések figyelembe vétele, amelyhez a Hotjar szoftverét ajánljuk.

4. Mitől függ az ideális konverziós arány?

Nem létezik egyetlen általánosan elfogadott „jó” konverziós arány. Az ideális konverziós ráta változhat az ipartól, a terméktől vagy szolgáltatástól, a célkitűzésektől, a versenyhelyzettől és az áraktól függően. Az alábbiakban néhány tényezőt mutatunk be, amelyek befolyásolhatják, hogy mi számít jó konverziós aránynak:

1) Az ipar és a termék/szolgáltatás jellege: egyes iparágakban és termékek/szolgáltatások esetében magasabb konverziós arányokra lehet számítani, míg másoknál alacsonyabb a konverziós ráta. Például, az online ruházati kiskereskedelemben a konverziós arányok általában alacsonyabbak, mivel a vásárlók nagyobb valószínűséggel csak böngésznek és árakat hasonlítanak össze, nem vásárolnak ruhákat online. Ezzel szemben az elektronikai cikkek esetében sokkal magasabb lehet a konverziós arány, mivel az emberek szeretnek online rendelni okos eszközöket az olcsóbb árak és a nagyobb választék miatt.

Google Ads jó konverziós arány

Forrás: WordStream

A fenti képen például azt láthatjuk, hogy a Google Ads keresési hirdetések átlagos konverziós aránya jóval magasabb, mint a Display Hálózat hirdetéseinek konverziós rátája. Iparágak tekintetében a legmagasabb konverziós aránnyal a jogi/kormányzati és a járművekkel kapcsolatos Google hirdetések rendelkeznek, míg a Display hirdetések esetén a hobbik és szabadidős programok hirdetései hozzák a legtöbb konverziót.

2) Termékek/szolgáltatások ára: az alacsonyabb árkategóriájú termékek vagy szolgáltatások esetében magasabb konverziós arányokra lehet számítani, mivel a vásárlók kisebb kockázatot vállalnak egy vásárlással.

3) Célkitűzések: a konverziós arányt a célkitűzések határozzák meg. Például, ha egy weboldal célja az e-mail feliratkozók gyűjtése, akkor 5-10% lehet egy jó konverziós arány, míg egy termékértékesítéssel foglalkozó oldalon az 1-2% is jó konverziós aránynak számít.

4) Forgalmi csatornák: az ideális konverziós arány változhat a látogatók forgalmi csatornájától függően. Például az organikus keresésből érkező látogatók általában jobb konverziós arányokat mutatnak, mint a fizetett hirdetésekből érkező emberek.

5) Célközönség: a célközönség demográfiai jellemzői és viselkedése is befolyásolhatják a konverziós rátát. Egy jobban célozott és releváns üzenet vagy ajánlat gyakran eredményez magasabb konverziós arányokat.

Az ideális konverziós arány meghatározásához fontos, hogy a vállalkozás rendszeresen elemzéseket végezzen az adatokon, és azokat összehasonlítsa a korábbi eredményekkel vagy az iparági átlagokkal. A konverziós arány folyamatos javítása és optimalizálása az egyik legfontosabb feladat a digitális marketing és az online üzleti tevékenységek tekintetében.

5. Hány százalék a jó konverziós ráta?

A jó konverziós arány továbbra is változhat a konkrét céloktól, iparágaktól és a kampányok jellegétől függően.

1) Google Ads konverziós arány: a konverziós arány a Google Ads kampányokban nagyban függ a konkrét céltól és az üzleti ágazattól. Általánosságban elmondható, hogy az elfogadható konverziós arány a Google Ads kampányok esetében 2% és 5% között van. Ha sikerül 5% fölé emelned a mutatót, akkor nagyon jó munkát végeztél! 🙂

2) Facebook hirdetések konverziós aránya: a Facebook hirdetések esetében a konverziós arány szintén változó. Általában a jó konverziós arány a Facebookon 8% és 10% között lesz, de ez is függ az ágazattól, a kampány céljától, valamint a hirdetések és a landing oldal minőségétől.

Facebook hirdetések konverziós aránya

Forrás: WordStream

Ahogy az látható, a Facebook hirdetések konverziós aránya sokkal magasabb, mint a Google hirdetéseké. Átlagosan 9,21% az konverziós ráta. Iparágak szerint a legmagasabb a fitnesz és az oktatás témájú hirdetések konverziós aránya.

3) Webshop vásárlások konverziós rátája: a webshopok esetében a konverziós arány az eladásokra vonatkozik. A jó konverziós arány a webshopok esetében a 1% és 3% közötti tartományba esik. Egy 5%-os konverziós ráta már nagyon jónak mondható.

4) Organikus Google találatok konverziós aránya: az organikus keresési találatok esetében a konverziós ráta nagyban függ az organikus forgalom minőségétől és a Google-ben elfoglalt pozíciótól. A jó konverziós arány itt is változhat, de általában a 2% és 4% közötti tartományban található.

Fontos még megjegyezni, hogy az átkattintási arány közvetlenül hatással van a konverziós rátára is. Ha az 1. helyen szerepelsz a Google-ben, az átkattintási arányod 27% körül lesz, míg a 2. helyen már csak 15%, a 10. helyen pedig 2,5%.

6. Összefoglaló

A konverziós arány jelentése egy olyan mutató, amely egy weboldal vagy alkalmazás összes látogatójának számát hasonlítja össze az olyan cselekvések számával, amelyek hozzájárulnak az adott vállalkozás üzleti céljainak eléréséhez.

Konverziónak számítanak például a vásárlások, regisztrációk, feliratkozások egy hírlevélre, e-book letöltések, űrlap kitöltések, stb.

Ha Te is szeretnél konverzióra optimalizált weboldalt, akkor tekintsd meg weboldal készítéssel foglalkozó oldalunkat, és lépj velünk kapcsolatba! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a konverziós ráta?

Egy olyan mutató, amely az üzletileg fontos cselekvést végző felhasználók számát hasonlítja össze az összes látogató számával egy weboldalon vagy alkalmazásban. Alapja a konverzió, mint pl. feliratkozás, regisztráció, vásárlás, stb.

❓ Hogyan számítjuk ki a konverziós arányt?

A konverziók számát kell elosztani az összes látogató vagy munkamenet számával, és ezt megszorozni 100%-kal.

❓ Mi számít jó konverziós aránynak?

Google hirdetések esetén 2-5%, Facebook hirdetéseknél 8-10%, webshopoknál 1-3%.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés