Hogyan működik a CDN? A CDN-szerver előnyei

A CDN-szerver használata révén globális szinten felgyorsíthatjuk weboldalunk betöltési sebességét, ezzel javítva a felhasználói élményt.
CDN működése

Hogyan működik a CDN? A CDN-szerver előnyei

Számos lehetőség van arra, hogy egy weboldal betöltése gyorsabbá váljon. Ez azért kulcsfontosságú, mert a weboldalak gyorsasága a jó felhasználói élmény egyik elengedhetetlen velejárója. Ha szeretnéd gyorsabbá tenni a weboldalad sebességét, akkor erre jó eszköz lehet a CDN-szerver használata.

1. Mi az a CDN?

A CDN (Content Delivery Network), vagy tartalomszolgáltató hálózat, egy olyan földrajzilag elosztott hálózat, amely proxy szerverekből és adatközpontokból áll. A cél a magas rendelkezésre állás és teljesítmény biztosítása a szolgáltatás térbeli elosztásával a végfelhasználókhoz viszonyítva.

A CDN-ek az online tartalom, például képek, videók, HTML-fájlok stb. gyorsabb eljuttatását segítik a felhasználókhoz azáltal, hogy ezeket a tartalmakat a világ számos helyén található szervereken tárolják. Amikor egy felhasználó megnyit egy weboldalt, amely CDN-t használ, a tartalom a felhasználóhoz legközelebb eső szerverről kerül kiszolgálásra, ami csökkenti a késleltetést és javítja a weboldal betöltési sebességét.

Weboldal készítés

2. A CDN működése

A CDN működése a következő lépésekből áll:

 1. Tartalom feltöltése a CDN-re: A weboldal tulajdonosa a CDN szolgáltató által biztosított eszközök segítségével feltölti a CDN hálózatára a gyakran használt tartalmakat, mint például képeket, videókat, JavaScript fájlokat. Ez nem feltétlenül jelenti a teljes weboldal feltöltését, hanem csak azokat az elemeket, amelyek betöltése a felhasználói élményt leginkább befolyásolja.
 2. Tartalom gyorsítótárazása a globális hálózaton: A feltöltött tartalmat a CDN szolgáltató a világon különböző helyeken elhelyezett szerverek hálózatán gyorsítótárazza. Ezek a szerverek, úgynevezett szélső helyszínek (edge locations) a felhasználókhoz fizikailag közel helyezkednek el, csökkentve a késleltetést.
 3. Felhasználói kérés a tartalomhoz: Amikor egy felhasználó megnyit egy olyan weboldalt, amely CDN-t használ, a böngészője először kéri a szükséges tartalmat.
 4. Tartalom kiszolgálása a legközelebbi helyről: A CDN a felhasználó IP-címét vagy más földrajzi helymeghatározó adatokat használva megkeresi a hozzá legközelebb eső szerverlokációt. Ezután a kért tartalmat erről a helyről továbbítja a felhasználó böngészője felé.
 5. Gyorsabb betöltés és jobb felhasználói élmény: Mivel a tartalom a felhasználóhoz közelebb eső szerverről érkezik, a weboldal elemei gyorsabban betöltődnek, javítva a weboldal általános teljesítményét és a felhasználói élményt.

3. A CDN előnyei

A CDN használata számos előnnyel jár a weboldalak és alkalmazások számára, melyek főként a teljesítményre, megbízhatóságra, biztonságra és költséghatékonyságra gyakorolnak pozitív hatást. Íme a legfontosabbak:

 • Teljesítménynövelés: A CDN legnagyobb előnye a weboldal betöltési sebességének javítása. A felhasználókhoz közelebb eső szerverekről történő tartalomszolgáltatás csökkenti a késleltetést, így a weboldal elemei gyorsabban betöltődnek, javítva a felhasználói élményt.
 • Megbízhatóság: A CDN-ek redundánsak, azaz a tartalmakat több szerveren tárolják. Ha egy CDN-szerver túlterhelt vagy elérhetetlen, a kért tartalom továbbra is kiszolgálható a többi működő szerverről. Ez magas rendelkezésre állást biztosít, és megakadályozza a webhely leállását a forgalom hirtelen növekedése esetén.
 • Biztonság: A CDN-ek segíthetnek a webhelyek védelmében a különféle online fenyegetések, például a DDoS-támadások ellen. A forgalom elosztása a hálózat több szervere között megnehezíti a támadók dolgát. Ezen kívül a CDN-szolgáltatók gyakran kínálnak olyan biztonsági szolgáltatásokat is, mint a tűzfalak és a rosszindulatú programok elleni védelem.
 • Költségmegtakarítás: A CDN használata csökkentheti a sávszélesség-költségeket. A CDN-ek átvállalják a statikus tartalom (képek, videók stb.) kiszolgálását a forráshelyről, így csökkentve a terhelést és a sávszélesség-igényt. Ez különösen fontos a nagy forgalmat bonyolító webhelyek számára.
 • SEO előnyök: A gyorsan betöltődő weboldalak általában jobb helyezést érnek el a keresőmotorok találati listáin (SEO). A CDN használata javíthatja a weboldal teljesítményét, ami pozitív hatással lehet a keresőmotorok rangsorolására.
CDN szerver

4. Mikor van szükség CDN használatára?

A CDN használata számos esetben javasolt, de nem feltétlenül szükséges minden weboldal számára. Íme néhány példa, amikor a CDN használata előnyös lehet:

 • Magas forgalmú weboldal: Ha a weboldal nagy forgalmat bonyolít, a CDN segíthet a sávszélesség terhelésének csökkentésében és a weboldal stabilitásának megőrzésében.
 • Globális elérés: Ha a weboldalnak globális célközönsége van, a CDN lerövidítheti a tartalom betöltési idejét a távoli felhasználók számára.
 • Sok statikus tartalom: A CDN ideális a képek, videók, JavaScript fájlok és egyéb statikus tartalmak gyors kiszolgálására.
 • Nagy méretű fájlok: Ha a weboldal nagy méretű fájlokat, például PDF-dokumentumokat vagy szoftverfrissítéseket kínál, a CDN hatékonyabbá teheti a letöltési folyamatot.
 • Biztonsági aggályok: Ha a weboldal fokozottan ki van téve DDoS-támadásoknak vagy más online fenyegetéseknek, a CDN extra védelmet nyújthat.
 • SEO optimalizálás: A CDN használata javíthatja a weboldal betöltési sebességét, ami pozitív hatással lehet a keresőmotorok rangsorolására.

A CDN használata nem kötelező, de számos előnnyel járhat a weboldal teljesítményére, megbízhatóságára, biztonságára és költséghatékonyságára vonatkozóan.

Néhány CDN-szolgáltató: Microsoft Azure, Cloudflare, Amazon CloudFront, CDN77, Google Cloud CDN.

Webshop tárhely

5. Mi az a CDN-szerver?

A CDN-szerver a tartalomszolgáltató hálózat (CDN) gerincét képező egyik elosztott számítógép. Ezek a szerverek a világ különböző földrajzi helyein (edge locations) találhatók. A CDN-szolgáltató ezeken a szervereken tárolja a weboldalak gyakran használt tartalmait.

Tehát a CDN-szerverek lényegében olyan „helyi” tárolóhelyek, amelyek a felhasználókhoz fizikailag közel helyezkednek el, és gyorsabb tartalomszolgáltatást tesznek lehetővé a weboldalak számára.

1. Tartalom gyorsítótárazása: A CDN-szolgáltató a központi szerverről megkapja a feltöltött tartalmakat, és azokat a saját hálózatán elosztott szervereken tárolja. Ezek a CDN-szerverek folyamatosan frissítve vannak az aktuális tartalommal a szolgáltató által meghatározott frissítési gyakoriság szerint.

2. Tartalom lekérdezések fogadása: A CDN-szerver figyeli a felhasználók kéréseit a tartalomhoz. Ezek a kérések vagy közvetlenül a CDN-szerverhez érkeznek, vagy a felhasználó böngészője a domain név feloldása után a CDN által megadott IP-címre irányítódik a tartalom lekéréshez.

3. Felhasználó helyének meghatározása: A CDN-szerver kielemzi a felhasználó IP-címét vagy más földrajzi helymeghatározó adatokat (pl. böngésző beállításai), hogy megállapítsa a felhasználó hozzávetőleges tartózkodási helyét.

4. Tartalom kiszolgálása: A felhasználó tartózkodási helyének ismeretében a CDN-szerver kiválasztja azt a tárolóhelyet, amely a legközelebb van a felhasználóhoz. Ezután a kért tartalmat ebből az élőhelyből továbbítja a felhasználó böngészője felé.

5. Együttműködés a központi szerverrel: A CDN-szerverek a központi szerverrel is kommunikálnak. Friss tartalom érkezése esetén a központi szerver továbbítja azt a CDN-hálózat összes élőhelyére.

6. Hibakezelés: A CDN-szerverek rendelkeznek alapvető hibakezelési funkciókkal is. Ha egy szerver nem tudja kiszolgálni a tartalmat (pl. technikai hiba miatt), a kérés átirányítódik egy másik működő szerverre.

6. Összefoglaló

A CDN-szerverek használata felgyorsíthatja a weboldalak betöltését, de főleg csak akkor lesz tényleg előnyös, ha egy webhely globális célközönséget céloz meg.

Hiszen a világ különböző pontjain elhelyezett szervereken tárolt fájlok akkor fognak csak láthatóan gyorsabban betöltődni, ha több országból is érkezik sok-sok látogatód.

Magyarországon a weboldalak 90%-a csak magyar ügyfeleket céloz, ezért nem éri meg a CDN-szolgáltatás használata.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a CDN?

Egy olyan hálózat, amely a világ eltérő helyein található több szerverből áll, ezért ha egy CDN-szerveren tároljuk weboldalunk fájljait, akkor a globális célközönségünk számára gyorsabban fog betölteni a weboldalunk.

❓ Miért előnyös a CDN használata?

Egy kicsit hasonlít a felhő tárhelyek előnyeihez, mivel használatukkal el lehet osztani a webszerverre érkező terhelést, így elérhető a weboldal gyorsítás, főleg a külföldi látogatóknak.

❓ Mennyibe kerül a CDN használata?

Általában adatforgalom alapján kínálnak havi díjakat, de ez egy kisebb forgalmú webhely esetén csak havi pár száz vagy ezer forint maximum, nagyobb forgalom esetén pedig lehet több tízezer forint is.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.