Hatékony hírlevél készítés tippek és lépések

A hírlevél készítés menete néhány egyszerű lépésből áll, mint a célzás, a címzettlista frissítése, a CTA gomb elhelyezése, és így tovább.
Hírlevél készítés

Hatékony hírlevél készítés tippek és lépések

Napjainkban egyre több eszköz áll rendelkezésünkre a potenciális és meglévő ügyfelek elérése céljából. Az egyik ilyen eszköz az e-mail marketing és a hírlevél küldés. Ahhoz azonban, hogy sikereket érjen el a vállalkozásod, előbb meg kell értened a hatékony hírlevél készítés összetevőit és lépéseit. Ezeket járjuk most körbe a cikkünkben! 🙂

1. Mi az a hírlevél?

A hírlevél egy elektronikus üzenet, amelyet rendszeresen küldenek el egy előre meghatározott címzettlistára. Általában vállalatok, szervezetek vagy magánszemélyek használják azért, hogy friss híreket, információkat, promóciókat vagy más releváns tartalmakat közvetítsenek az előfizetőik számára. A hírlevelek lehetnek szöveges alapúak vagy audiovizuálisak, amelyek képeket, videókat és linkeket is tartalmazhatnak.

Ezek az üzenetek általában az előfizetők által kifejezetten kért információkat tartalmazzák, mivel a feliratkozók önként vállalják, hogy megadják az e-mail címüket vagy más elérhetőségeiket a hírlevél fogadásához. Ezáltal a hírlevelek egy olyan engedélyezett kommunikációs módszert jelentenek, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy naprakészek maradjanak azon témákban, amelyek iránt érdeklődnek.

A hírlevelek tartalma változatos lehet attól függően, hogy milyen célokat szolgál az adott hírlevél az e-mail marketing részeként. Ide tartozhatnak a következők:

 • vállalati frissítések,
 • új termékek vagy szolgáltatások bejelentései,
 • oktatási anyagok,
 • tippek és tanácsok,
 • szórakoztató tartalmak,
 • esettanulmányok,
 • érdekes hírek.
Google hirdetések

2. A hírlevél készítés előnyei

A hírleveleknek számos előnye van:

 1. Közvetlenség és személyesség: a hírlevelek lehetővé teszik a közvetlen kapcsolatot az előfizetőkkel. Az üzeneteket az olvasók saját e-mail postaládájukban találják meg, így azok egyéni érdeklődésre és igényekre szabhatók.
 2. Célzott kommunikáció: a címzettlista alapján lehetőség van arra, hogy a tartalmat célzottan azoknak az embereknek juttassuk el, akik nagyobb valószínűséggel érdeklődnek az adott témák iránt.
 3. Információáramlás: a hírlevelek lehetővé teszik a folyamatos és rendszeres kommunikációt a feliratkozókkal, így segítik az információk áramlását és a kapcsolattartást.
 4. Marketing és értékesítés: a hírlevelek hatékony eszközök lehetnek a termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésére és az értékesítés növelésére.

Fontos azonban, hogy a hírlevelek értékes tartalmat nyújtsanak az előfizetőknek. Ha a tartalom nem releváns vagy értékes, az előfizetők könnyen leiratkozhatnak, és a hírlevél hatékonysága csökken.

Ugyanakkor néhány hátrányt is fel lehet sorolni:

 1. Spam: ha túl sok hírlevelet küldenek, az előfizetők könnyen jelölhetik a kapott leveleket spamként.
 2. Feliratkozók elvesztése: ha a hírlevél tartalma nem releváns vagy értékes, az előfizetők könnyen leiratkozhatnak.
 3. Tartalomminőség: a hírleveleknek minőségi tartalmat kell kínálniuk, különben elveszíthetik hatékonyságukat.

3. A hírlevél fontos elemei

A hírlevél összeállítása és hatékonysága számos fontos elemre épül. Ezek az elemek meghatározzák a hírlevél tartalmát, formátumát és üzenetét, valamint segítenek abban, hogy az olvasók figyelmét megragadják és a kívánt cselekvésre (konverzióra) ösztönözzék őket.

 1. Címzettlista és célközönség: a hírlevél hatékonyságának alapja a megfelelő célcsoport kiválasztása. A címzettlista adatai meghatározzák, kik fogják megkapni az üzenetet. A célközönség pontos megértése lehetővé teszi, hogy a tartalmat az olvasók érdeklődésére és igényeire szabják.
 2. Tartalom: a hírlevél tartalma rendkívül fontos. A hírlevelek tartalma lehet cikkek, blogbejegyzések, újdonságok, promóciók, oktatóanyagok vagy bármilyen más releváns információ. A tartalom minősége és értéke határozza meg, hogy az olvasók érdeklődők és elkötelezettek maradnak-e.
 3. Tartalom formázása és hírlevél dizájn: a hírlevél legyen könnyen olvasható és átlátható. Használj megfelelő fejléceket, alcímeket, pontokat, listákat és egyéb formázási elemeket. A megfelelő dizájn és formázás segít az információk könnyű felfogásában és az olvasói élmény javításában.
 4. Képek és videók: a vizuális elemek, mint a képek és videók, segíthetnek fokozni a hírlevél érdekességét és vonzerejét. Azonban fontos, hogy a képek és videók megfelelően legyenek beillesztve, hogy azok ne lassítsák le az e-mail betöltését, és hogy az üzenet megértése ne legyen túl komplikált.
 5. Call to action (CTA): a hírlevél tartalmazzon olyan hívószavakat vagy CTA gombokat, amelyek az olvasókat cselekvésre ösztönzik. Ez lehet például a weboldalad meglátogatása, egy termék megvásárlása, egy eseményre történő regisztráció, stb.
 6. Személyes hangnem: a személyesebb hírlevelek általában hatékonyabbak. Az olvasók szeretnek olyan üzeneteket kapni, amelyek személyre szabottak, a nevükön szólítják őket és releváns tartalmat kínálnak számukra.
 7. Gyakoriság: a hírlevélküldés gyakorisága fontos. A túl gyakori levelek frusztrációt okozhatnak, míg a ritkábbak esetén az olvasók könnyen elfelejthetik a vállalkozást vagy a tartalmat. Találd meg az egyensúlyt a releváns tartalmak és az olvasók preferenciái között.
 8. Leiratkozási opció: minden hírlevélnek tartalmaznia kell lehetőséget a leiratkozásra. Ez segít megőrizni az előfizetők bizalmát és azt, hogy csak azok kapják a hírleveleket, akik valóban érdeklődnek. Ez az opt-in marketing alapelve.
Hírlevél készítés CTA gomb

Ilyen egy jó CTA gomb, amely az ingyenes e-book letöltésére biztat

Az optimális hírlevél készítés attól függ, hogy milyen célokat szeretnél elérni, és milyen célcsoportot akarsz megszólítani. A fenti elemek figyelembevétele segíthet abban, hogy hatékony és vonzó hírleveleket hozz létre, amelyek elkötelezik az olvasókat.

4. A hírlevél készítés menete

A hírlevél készítés egy komplex folyamat, amely több lépésből áll, és alapos tervezést igényel. Az alábbiakban részletezzük a hírlevél készítés folyamatának lépéseit:

 1. Célkitűzés: határozd meg, hogy miért készíted a hírlevelet. Legyen az értékesítés növelése, információk megosztása, brandépítés vagy más cél, az irányelv meghatározása segít majd a tartalom összeállításában.
 2. Célközönség meghatározása: ismerd meg a feliratkozói bázist. Kik azok, akiknek szól a hírlevél? Az előfizetők érdeklődési körétől függően határozd meg a hírlevél tartalmát és hangvételét.
 3. Tartalom kiválasztása: döntsd el, milyen típusú tartalmakat kívánsz megosztani. Lehetnek hírek, oktatóanyagok, termékfrissítések, esettanulmányok, interjúk, stb. Az üzenet legyen releváns és hasznos az olvasóknak.
 4. Tartalom írása és szerkesztése: hozd létre a hírlevél tartalmát. Fontos, hogy az üzenet világos, könnyen olvasható és érthető legyen. Szükség esetén ellenőrizd a helyesírást is.
 5. Dizájn és formázás: válaszd ki a hírlevél vizuális stílusát és tervezd meg a dizájnt. Használj személyre szabott fejléceket, háttérképeket, színeket és betűtípusokat. Ügyelj arra, hogy a dizájn összhangban legyen a márka arculatával. Erre kiváló eszközöket nyújtanak a hírlevél küldő rendszerek, mint például a Webgalamb is.
 6. CTA (call to action) beillesztése: helyezz el hívószavakat vagy gombokat, amelyek ösztönzik az olvasókat a cselekvésre. Legyen világos, hogy mit vársz el az olvasóktól, például „Kattintson ide a további információért!” vagy „Vásároljon most!
 7. Tesztelés: mielőtt elküldöd a hírlevelet, mindenképpen teszteld azt. Ellenőrizd, hogy a linkek működnek-e, a képek megjelennek-e helyesen, és az e-mail megfelelően jelenik-e meg különböző eszközökön és böngészőkben.
 8. Címzettlista elkészítése: a címzettlista azoknak az embereknek a csoportja, akik megkapják a hírlevelet. Ügyelj arra, hogy a lista pontos és naprakész legyen.
 9. Küldési időzítés: válaszd ki a megfelelő időpontot a hírlevél elküldésére. Figyelembe kell venni az olvasók időzónáit és azokat az időpontokat, amikor valószínűleg az emberek aktívabban foglalkoznak az e-mailjeikkel.
 10. Elküldés és követés: ha mindez megvan, elküldheted a hírlevelet a címzetteknek. Fontos, hogy figyeld az elérési arányt, az átkattintási arányt és a leiratkozásokat. Ezek az adatok segítenek értékelni a hírlevél készítés hatékonyságát.
 11. Visszajelzés értékelése: kérhetsz visszajelzést az előfizetőktől a hírlevélről. Ez segíthet megérteni, hogy mit gondolnak a tartalomról és a kiküldött hírlevelek minőségéről.
Webgalamb hírlevél készítés

Forrás: Webgalamb hivatalos oldala

A hírlevél készítés menete tehát egy jól megtervezett folyamatot követ, amely tartalmazza a célok meghatározását, a tartalom összeállítását, a dizájn tervezését és az elküldést. Minden lépésnek fontos szerepe van a sikeres hírlevél létrehozásában.

5. Hírlevél készítés tippek

 1. Célzott tartalom: készítsd a hírlevelet úgy, hogy releváns és értékes tartalmat nyújts az olvasóknak. Ismerd meg a célközönséget és igazítsd a tartalmat az érdeklődési körükhöz.
 2. Rövid és velős: az emberek általában nem szeretnek hosszú hírleveleket olvasni. Legyen tömör és lényegre törő a tartalom. Ha szükséges, adj lehetőséget a további információk elérésére linkek segítségével.
 3. Megfelelő formázás: használj könnyen olvasható betűtípust és megfelelő formázást. Legyenek címsorok, alcímek és bekezdések, hogy az olvasás gördülékenyebb legyen.
 4. Vizuális elemek: a személyre szabott képek és vizuális elemek használata segít a hírlevél vonzerejének növelésében. Ügyelj azonban arra, hogy a vizuális tartalom ne lassítsa le az e-mail betöltését.
 5. Hívószavak (CTA): helyezz el világos és érthető hívószavakat vagy kattintható CTA gombokat, amelyek ösztönzik az olvasókat a konverzióra. Például „Olvasd el a cikket!„, „Regisztráljon itt„.
 6. Személyes megszólítás: ha lehetséges, használj személyes megközelítést a hírlevél készítés során. Szólítsd az olvasókat nevükön, és igyekezz az üzenetet személyre szabni.
 7. Mobilbarát kialakítás: az emberek egyre gyakrabban mobil eszközöket használnak az e-mailek olvasására. Biztosítsd, hogy a hírlevél mobilbarát felépítésű legyen, és jól nézzen ki kisebb képernyőkön is.
 8. Előnézeti szöveg: az előnézeti szöveg az az rövid üzenet, amit az olvasók láthatnak az e-mail tárgymezője mellett a postaládájukban. Legyen informatív és ösztönző, hogy felkeltsd az érdeklődést.
 9. Tesztelés és ellenőrzés: mindig teszteld a hírlevelet különböző e-mail kliensekben és készülékeken. Ellenőrizd a linkeket, a képeket és a formázást is.
 10. Adatvédelem és leiratkozás: biztosítsd, hogy a hírlevél tartalmazza az adatvédelmi tájékoztatót és a leiratkozási lehetőséget, hogy az olvasók tudják, hogyan kezelik az adataikat, és hogyan iratkozhatnak le a hírlevelek fogadásáról.
 11. Analitika: használj analitikai eszközöket a hírlevél teljesítményének nyomon követéséhez. Figyeld a kattintási arányokat, a megnyitási arányokat és más releváns mutatókat.
 12. Visszajelzés bekérése: kérj visszajelzést az olvasóktól arról, hogy mi tetszett nekik és miben látják a fejlesztési lehetőségeket a hírlevél készítés terén.

6. Összefoglaló

A hírlevél készítés egy rendkívül hatékony eszköz, amelynek segítségével személyes hangnemben tudunk szólni a cégünk szolgáltatásai és termékei iránt érdeklődő felhasználókhoz.

Fontos, hogy a hírlevél készítés folyamata legyen jól megtervezett, amelynek eredményeként egy könnyen olvasható, konverzióra optimalizált hírlevél küldése válik lehetővé.

Ennek érdekében közöltünk néhány hírlevél készítési tippet a cikkünkben, amelyekkel Te is hatékonyabban fogsz az online marketing világában tevékenykedni.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ E-mail marketing kampányt szeretnék üzemeltetni. Hol érdeklődjek?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

❓ Milyen hírlevél küldő szoftverek vannak?

A Webgalamb hírlevél küldés magyarul elérhető és rendkívül jó ár-érték arányban kapható. Emellett olvasd el TOP10 hírlevél küldő rendszer témájú írásunkat is!

❓ Mire figyeljek oda hírlevél készítés során?

Rengeteg apró részletre kell odafigyelni, elsősorban a hírlevelek célzására, a címzettek listájának frissítésére, a leiratkozás biztosítására, a könnyű olvashatóságra, a CTA gombok meglétére, stb.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés