Mobilbarát weboldal készítése egyszerűen és elérhető áron

A mobilbarát weboldal készítés kiemelten fontos napjainkban, hiszen a látogatók többsége mobileszközöket használ az internetezés során.
Mobilbarát weboldal készítése

Mobilbarát weboldal készítése egyszerűen és elérhető áron

Az emberek 60-70%-a mobileszközön internetezik napjainkban. Ha azt szeretnénk, hogy minden látogatónk pozitív felhasználói élményben részesüljön, akkor kiemelten fontos egy mobilbarát weboldal készítése. Az organikus forgalom nagyságát döntően befolyásolja az, hogy egy honlap hol helyezkedik el a Google találati listáján. A Google algoritmusok pedig azokat az oldalakat részesítik előnyben, amelyek mobilbarát módon lettek megtervezve. Tehát ha nem fordítunk elegendő figyelmet a mobilbart weboldal készítésre, akkor potenciális vásárlókat fogunk veszíteni.

1. Miért fontos a mobilbarát weboldal készítés?

 • Mobile-first indexing: a Google a weboldalak rangsorolásánál és indexelésénél elsősorban a weboldalak mobil verzióját veszi alapul. A Google a mobilbarát webhelyeket részesíti előnyben.
 • Bizalomépítés az ügyfelek körében: egy minőségi és gyors mobilbarát weboldal bizalmat ébreszt és a szolgáltatásod, ügyfélközpontúságod minőségét tükrözi.
 • A mobilos forgalom növekedése: több mint 10 éve növekszik a mobileszközökön böngésző emberek száma, és évek óta meghaladja az asztali számítógépeket használók arányát.
 • Fogyasztói elégedettség növelése: ha a mobilok képernyőjén is könnyen kattinthatók a CTA gombok, nincsenek túl közel egymáshoz az interaktív elemek, és jól olvashatók a szövegek, akkor minden látogató elégedett lesz a weboldalunkkal.
 • A mobilbarát weboldal készítés már alapvető elvárás: az emberek elvárják, hogy 2024-ben egy weboldal megfelelően nézzen ki a kisebb képernyőjű okostelefonokon és a szélesvásznú monitorokon is egyaránt.
 • Megnövekedett a mobilos vásárlások gyakorisága: a Covid19-járvány óta különösen népszerűvé vált az online rendelés, ezért webshop készítés során is figyelembe kell venni a mobilbarát weboldal készítés fontosságát.
 • Gyors betöltődés mobileszközökön is: ha mobilbarát az oldalad, akkor a látogatóidnak nem lesz panasza az oldal gyorsaságát illetően, ezáltal csökkenni fog a visszafordulási arány is.
Weboldal készítés

2. Mikor tekintünk egy weboldalt mobilbarátnak?

Egy weboldalt akkor tekintünk mobilbarátnak, ha az megfelelően és hatékonyan működik mobileszközökön (okostelefonokon és táblagépeken). Azaz a weboldal a kisebb kijelzőkön is könnyen kezelhető, navigálható és használható.

Fontos szempontok, amelyek alapján megállapíthatjuk, hogy egy weboldal mobilbarát-e:

 1. Reszponzív design: ha a weboldal reszponzív webdesignnal rendelkezik, az azt jelenti, hogy a tartalom és annak elrendezése automatikusan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez, így a tartalom megfelelő méretű és elrendezésű marad kisebb kijelzőkön is.
 2. Könnyű olvashatóság: egy mobilbarát oldalon a betűméret megfelelő, és a szövegek könnyen olvashatók a kisebb kijelzőn is anélkül, hogy folyamatosan nagyítani vagy görgetni kellene.
 3. Kényelmes navigáció: az oldal menüi, a gombok és linkek megfelelő méretűek és úgy helyezkednek el, hogy könnyen elérhetők legyenek az érintőképernyős eszközökön.
 4. Gyors betöltési idő: a mobilbarát weblap jól optimalizált a mobilos internethez, így gyorsan betöltődik a mobilhálózatokon is.
 5. A Flash mellőzése: az elavult Flash technológiát elkerüli minden mobilbarát oldal, mivel az nem támogatott néhány mobileszközön, és káros hatással lehet az oldal teljesítményére.
 6. Szélesvásznú képek lekicsinyítése: a túl nagy és túl széles képek okozhatnak problémát a mobilos betöltéskor, ezért célszerű megfelelő méretű képeket használni.
 7. Könnyű interakciók: az oldal az interaktív elemekre érkező kattintások vagy érintések esetén jól reagál, és nem kell sokat várni a navigálásra vagy az interakciókra.

Egy mobilbarát weboldal ugyanolyan jól működik asztali számítógépeken, táblagépeken, Android és iOS rendszerű okostelefonokon és egyéb eszközökön is.

WordPress tárhely

3. A mobilbarát weboldal készítés módszerei

3.1. Reszponzív webdesign

A reszponzív weboldalak ugyanazon a HTML kódon és URL címen osztoznak, tehát nincs különbség az asztali és a mobil verzió között. Ugyanaz a tartalom jelenik meg mindenkinek, ugyanabból a forrásból.

Azonban a megjelenő tartalmak a látogatók eszközeinek képernyőméretéhez vannak igazítva. Például a képek az automatikus méretezésnek hála lekicsinyítve jelennek meg az okostelefonokon, vagy megváltozik a weboldalon szereplő elemek elrendezése a könnyebb kezelhetőség érdekében.

A Google is elsősorban a reszponzív weboldal készítést ajánlja, mivel így minden egy URL címen található, nincsenek duplikációk és a keresőrobotok is könnyebben térképezik fel az oldalt.

Hogyan működik a reszponzív webdesign?

A reszponzív webdesign alapelve, hogy az oldal elrendezése és az elemek mérete arányosan változik az adott képernyőmérethez igazodva. Az egyes elemek pozíciója és mérete automatikusan átméreteződik, így az oldal optimálisan jelenik meg különböző készülékeken, például okostelefonokon, táblagépeken, asztali számítógépeken és laptopokon.

A reszponzív webdesign jellemzői:

 1. Fluid Grids (Folyékony rácsrendszer): a weboldal tervezésekor rugalmas rácsrendszert alkalmaznak, amely a képernyőméret változásával együtt változik. Az elemek szélessége a kijelző szélességéhez igazodik, így a tartalom proporcionalitása megmarad.
 2. Flexible Images (Rugalmas képek): a reszponzív webdesignban a képek mérete is rugalmas, ezáltal azok nemcsak átméreteződnek, hanem a kisebb kijelzőkön való megjelenéshez is optimalizálva vannak.
 3. Media Queries (Média lekérdezések): a média lekérdezések lehetővé teszik a CSS-stílusok és formázások alkalmazkodását az eszköz jellemzőihez. A különböző képernyőméretekhez különböző stílusokat és elrendezéseket állíthatunk be.

3.2. Dinamikus kiszolgálás

Ez egy webfejlesztési technika, amely által a weboldalak tartalma és felépítése dinamikusan változik a felhasználók eszközének jellemzői alapján. Az alapötlet az, hogy ugyanaz az URL cím a különböző eszközöknek különböző tartalmat szolgáltat annak érdekében, hogy az optimális felhasználói élményt biztosítsa.

Ezért a weboldalak tulajdonosai gyakran különböző verziókat készítenek a különböző eszközök felhasználói számára, például ugyanabból a weboldalból létezik egy mobil verzió és egy asztali verzió is.

Hogyan működik a dinamikus kiszolgálás?

 1. Felismerés: amikor egy felhasználó elér egy weboldalt, a szerver felismeri az eszköz jellemzőit. Ezek közé tartozhat a képernyő mérete, felbontása, operációs rendszere, böngészője stb.
 2. Lekérdezés kiszolgálása: az alapján, hogy milyen eszközről érkezett a kérés, a szerver kiválasztja a megfelelő tartalommal rendelkező verziót. Például, ha egy okostelefonról érkezik a kérés, a szerver dinamikusan elküldi a mobilbarát verziót az oldalról.
 3. Meta adatok: a dinamikus kiszolgálás során fontosak a megfelelő meta adatok és HTTP fejlécek beállítása is. Ezek az információk segítenek a keresőmotoroknak és a böngészőknek megérteni, hogy az oldal dinamikus kiszolgálást használ, és segítik a megfelelő verzió kiszolgálását.

3.3. Elkülönített URL címek használata

A mobilbarát weboldal készítés elkülönített URL címeken egy másik megközelítés. Ez azt jelenti, hogy a mobil verzió és az asztali verzió külön webcímekkel rendelkezik, és a szerver a felhasználó eszközétől függően a megfelelő verziót kínálja fel számára.

Az elkülönített URL címeken alapuló megoldás lehetővé teszi, hogy két különálló weboldal, egy mobil és egy asztali verzió létezzen ugyanazon tartalommal, de különböző felépítéssel és stílussal.

Hogyan működik az elkülönített URL címeken alapuló mobilbarát weboldal készítés?

 1. Külön mobil és asztali verzió készítése: a fejlesztők elkészítik a weboldal két külön verzióját: egy mobil verziót, amely optimalizált a kisebb képernyőkre és érintőképernyős kezelésre, és egy asztali verziót, amely a hagyományos asztali számítógépekre van optimalizálva.
 2. Elkülönített URL címek: a két verzióhoz külön URL címeket rendelnek. A mobil verzióhoz külön domain nevet használhatnak, mint például „m.mobilweboldal.hu”, míg az asztali verzióhoz a hagyományos domaint használják, például „www.mobilweboldal.hu”.
 3. A felhasználó átirányítása: amikor egy látogató megpróbálja elérni a weboldalt, a szerver felismeri az eszköz jellemzőit, például a képernyőméretet vagy a böngészőtípust, és ez alapján átirányítja őt a megfelelő verzióhoz tartozó URL-re. Ha például a felhasználó egy mobil eszközről érkezik, akkor a szerver átirányítja az „m.mobilweboldal.hu” címre.
 4. Linkelés a különböző verziók között: a két verzió közötti váltást lehetővé tevő linkeket kell elhelyezni mindkét verzióban, hogy a felhasználók könnyedén váltani tudjanak az egyikről a másikra.

4. Mobilbarát weboldal készítés tippek

 1. Reszponzív design: a reszponzív webdesign lényege, hogy a weboldal automatikusan alkalmazkodik a felhasználó készülékének képernyőméretéhez. Ez biztosítja, hogy a tartalom és az elrendezés optimális legyen bármilyen eszközön, legyen az mobiltelefon, tablet vagy asztali számítógép.
 2. Kisebb képek és optimalizált tartalom: a gyors betöltési idő kulcsfontosságú mobil eszközökön. A képek tömörítésével és a tartalom megfelelő optimalizálásával biztosíthatod, hogy a weboldal gyorsan betöltődjön.
 3. Egyszerű navigáció: a menürendszer és a navigáció legyen egyszerű és könnyen kezelhető. Olyan gombokat és elrendezéseket használj, amelyek könnyen kezelhetők és kattinthatók érintőképernyőkön is. Legyen letisztult a mobilbarát weboldal designja.
 4. Kerüld a Flash animációkat és a pop-up ablakokat: az ilyen elemek nem kompatibilisek minden mobil eszközzel, és zavarhatják a felhasználói élményt. Az Adobe Flash helyett használj HTML5 beágyazásokat és animációkat, mivel ezeket támogatják a mobilok.
 5. Nagyobb betűméretek: biztosítsd, hogy a szövegek olvashatók legyenek kisebb képernyőn is, használj megfelelő betűméreteket. Emellett figyeljünk oda arra is, hogy jól olvasható betűtípusokat használjunk. Legalább 14 pixeles betűméret a javasolt.
 6. Tesztelés különböző eszközökön: minden eszközön más lehet a megjelenítés, ezért teszteld a weboldalt több különböző okostelefonon és táblagépen, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelően működik-e.
 7. Mobilbarát űrlapok: ha űrlapokat használsz, gondoskodj róla, hogy ezek kitöltése is egyszerű legyen mobil eszközökön. Az is fontos, hogy a CTA gombok megfelelő méretűek legyenek, és ne okozzon gondot egy panel bezárása vagy egy menüpont kiválasztása.
 8. Videók kezelése: ha videókat alkalmazol, győződj meg arról, hogy ezek is jól működnek mobileszközökön, és ne terheljék túl a felhasználók adatforgalmát.
 9. SEO optimalizáció: az oldaladnak a mobilos keresésekben is jól kell szerepelnie. Fontos, hogy a mobilbarát weboldalakat előnyben részesítik a keresőmotorok.
 10. Offline hozzáférés: ha lehet, gondoskodj arról, hogy a weboldal néhány alapvető funkciója offline módban is elérhető legyen.

5. Összefoglaló

Cikkünkben összefoglaltuk, hogy miért fontos a mobilbarát weboldal készítés napjainkban, hiszen az internetezők 60-70%-a mobileszközöket használ.

Választhatunk reszponzív webdesign, dinamikus kiszolgálás és elkülönített URL címek használata között, azonban az első opció a leginkább javasolt.

Ha szeretnéd, hogy segítsünk a mobilbarát weboldal készítés folyamatában és létrehozzuk álmaid weboldalát, amely minden igényednek megfelel, akkor lépj velünk kapcsolatba!

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a mobilbarát weboldal készítés legfőbb eszköze?

A reszponzív webdesign, amely alkalmazkodik az eltérő képernyőméretekhez a tartalom megjelenítése terén.

❓ Hol tudok mobilbarát weboldalt készíttetni?

A Kiszervezett Marketing Kft. weboldal készítés szolgáltatásának igénybe vétele révén egy ajánlatkérést követően felvesszük a kapcsolatot veled!

❓ Miért fontos a mobilbarát weboldal készítés?

Mert az online forgalom 60-70%-ban mobileszközökön érkezik, és az emberek alapvetően elvárják, hogy egy weboldal könnyen használható legyen okostelefonokon is.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 430+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés