Top 10 legjobb ingyenes WordPress bővítmény

A bővítmények új funkciókkal látják el weboldalunkat. Bemutatunk tíz ingyenes WordPress bővítményt, amelyek minden oldalon szinte kötelezőek.
WordPress bővítmények borítókép

Top 10 leghasznosabb ingyenes WordPress bővítmény

WordPress weboldalunkat nem elég létrehozni, rengeteg hasznos funkcióval kell feltöltenünk különböző bővítmények használatával. Majdnem 60 ezer ingyenes plugin közül válogathatunk, amelyek feltelepítése nagyon egyszerű a WordPress Vezérlőpultján keresztül. Cikkünkből kiderítheted, hogy melyik az a 10 bővítmény, ami a leginkább szükséges weboldalad számára.

1. Mik azok a bővítmények?

A bővítmények (pluginok) olyan különálló szoftverek, amelyek feltelepítésével új funkciókat adhatunk hozzá weboldalunkhoz, vagy kibővíthetjük a jelenleg rendelkezésünkre álló lehetőségek tárházát.

Nincs szükségünk kódolási ismeretekre ahhoz, hogy feltelepítsünk egy bővítményt.

Gondoljunk csak az általunk használt böngészőre, például a Google Chrome esetére. Egy kattintással letölthetünk számos bővítményt, hogy javítsuk a felhasználói felületet.

Vannak bővítmények, amelyek a reklámokat rejtik el (AdBlock), és vannak olyanok, amelyek képernyőképek készítését teszik lehetővé a böngészőben (Awesome Screenshot).

A pluginok tehát nagyon változatos módon bővíthetik egy program tulajdonságainak és funkcióinak listáját.

Ugyanígy működik ez egy WordPress weboldal esetében is!

Weboldal készítés

2. Miért hasznosak a bővítmények?

A WordPress a világon a legnépszerűbb CMS rendszer, amelyre az interneten fellelhető weboldalak közül nagyjából minden második épül, a kicsi blogoktól egészen a több milliós forgalommal rendelkező üzleti weboldalakig.

A tartalomkezelő rendszer alapvető beállításai lehetővé teszik, hogy egy működő weboldalt hozzunk létre, azonban a bővítmények segítségével tudjuk teljesen személyre szabni, új funkciókkal ellátni, felhasználóbarátabbá tenni honlapunkat.

A bővítmények megkönnyítik az életünket, legyünk akár webfejlesztők, weboldal-tulajdonosok, vagy egyszerű felhasználók!

Mindenre létezik egy plugin, amit csak el tudunk képzelni:

  • Webáruházzá alakítanád weboldaladat? Ott a WooCommerce!
  • Fizetési rendszert szeretnél? Rengeteg lehetőség van, például Barion vagy Stripe.
  • Galériát akarsz az oldalon található képeknek? Töltsd le a NextGEN Gallery plugint!
  • Űrlapokat töltetnél ki a látogatóiddal? Próbáld ki a Ninja Forms bővítményét.

Sokáig húzhatnánk még a felsorolást, hiszen a WordPress hivatalos oldalán közel 60 ezer ingyenes bővítmény közül válogathatunk! Ezek mind valamilyen új lehetőséget adnak hozzá weboldalunk működéséhez.

WordPress tárhely

Miért is előnyösek számunkra a pluginok?

1) Javítják a felhasználói élményt: könnyebb navigáció az oldalon, keresőmező, kapcsolatfelvételi űrlap, feliratkozási lehetőség, kommentszekció létrehozása.

2) Növelik a weboldal biztonságát: kifinomultabb tűzfalak, felhasználói hitelesítések, spam blokkoló pluginok.

3) Segítik weboldalunk céljainak elérését: online vásárlási rendszerek, vásárlókosarak, landing oldalak, fizetési ablakok.

4) Felgyorsíthatják az oldalak betöltési idejét: optimalizált megjelenés, médiafájlok betöltése memóriából.

5) Esztétikusabbá teszik a honlap megjelenését: médialejátszók, új betűtípusok, galériák, témák telepítése.

6) Megkönnyítik a dolgunkat: keresőoptimalizált funkciók, bejegyzések időzítése, tervezőnaplók, e-mail listák létrehozása, közösségi médiás megosztások kezelése.

3. Hogyan telepítsem fel a WordPress bővítményeket?

Nagyon egyszerűen kereshetünk és telepíthetünk fel új bővítményeket WordPress weboldalunkra a Vezérlőpulton keresztül. Ha esetleg segítség kell ahhoz, hogyan nyisd meg a WordPress admin felületét, akkor kattints ide! További információ: WordPress weboldal készítés.

Kövessük az alábbi útvonalat: BővítményekÚj hozzáadása.

WordPress bővítmények hozzáadása

Ha rákattintunk, elérkezünk a WordPress bővítménytárába. Itt tudunk keresni és feltelepíteni új pluginokat.

WordPress bővítménytára

Vannak azonban olyan bővítmények, amiket itt nem fogunk megtalálni, ezért valamilyen harmadik féltől származó weboldalról töltjük le a telepítőjüket.

Ebben az esetben a plugint ugyanezen az oldalon kell feltöltenünk a weboldalunkra, csak az oldal tetején található Bővítmény feltöltése gombra kattintva.

Bővítmények feltöltése

Ezután nincs más dolgunk, mint kiválasztani a telepítőt (.zip formátumú fájl), és már el is indul a bővítmény hozzáadásának folyamata.

A telepítési folyamat elvégzése után ne felejtsük el aktiválni az új plugint!

Az aktiváláshoz nyissuk meg a Telepített bővítmények menüpontot, keressük ki a listából a szükséges bővítményt, majd nyomjunk rá a Bekapcsolás gombra.

Bővítmények bekapcsolása

4. Mire figyeljünk oda bővítmények telepítésénél?

Először is, kezdjük a bővítmények keresésével. Mindenképpen megbízható forrásból szerezzük be a feltelepíteni kívánt plugint!

Igyekezzünk a WordPress bővítménytárából válogatni, vagy a WordPress.org hivatalos oldaláról.

WordPress bővítmények hivatalos oldala

Csak olyan plugint telepítsünk fel, ami biztosan nem tesz kárt a weboldalunkban!

Nézzük meg, hogy milyen információkat tudhatunk meg egy bővítményről letöltés előtt. Vegyük példának az Elementor egyik kiegészítő bővítményét.

Elementor kiegészítő bővítmény

1) Értékelések: a WordPress lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy 5 csillagos rendszerben értékeljék a letöltött pluginokat.

2) Értékelések száma: egy másik nagyon fontos adat, hogy hány ember értékeléséből jött össze az átlagos minősítés.

Íratlan szabály, hogy 1000 felhasználó 4 csillagos értékelése nagyobb biztonságot ad, mint 10 felhasználó 5 csillagos minősítése.

3) Bekapcsolt telepítések száma: megtudhatjuk, hogy hány WordPress alapú weboldalon használják az adott plugint. A legnagyobb hivatalos bővítményeket általában több milliós nagyságrendben alkalmazzák.

4) Legutóbbi frissítés ideje: mennyi idő telt el a plugin utolsó frissítése óta. Ha egy bővítmény már fél éve, vagy még több ideje nem volt megújítva, az intő jelként szolgálhat.

5) Kompatibilitás: szintén fontos, hogy a telepíteni kívánt plugin támogassa a jelenlegi WordPress verziónkat.

6) Bővítmények száma: nagyon fontos, hogy ne zsúfoljuk tele a WordPress weboldalunkat rengeteg bővítménnyel, mert az rendkívül lassítja a honlap betöltődési sebességét.

Jól fontoljuk meg, hogy mely bővítmények szükségesek valóban a weboldalunk működéséhez!

5. Top 10 ingyenes WordPress bővítmény

A WordPress bővítménytárából és a hivatalos oldaláról közel 60 ezer plugin közül válogathatunk. Érdemes tehát külön hangsúlyt fektetni a leghasznosabb ingyenes bővítményekre.

Lényegében lehetetlen csak 10 plugint kiemelni, ezért tekintsétek ezt egy kis ízelítőnek! 🙂

1. Yoast SEO – WordPress bővítmény

Yoast SEO bővítmény

A Yoast SEO plugin (letöltés itt) rendelkezik ingyenes és prémium (fizetős) verzióval is, ahogy listánk szinte minden szereplője. A bővítmény segítségével tudjuk feljebb rangsorolni magunkat a Google találati listáján.

Mi is ezt használjuk a Kiszervezett Marketing weboldalának SEO-jához, és természetesen akkor is, amikor az ügyfeleknek készítjük el a saját honlapjukat!

Ellenőrizhetjük, hogy weboldalunk keresőoptimalizálása mennyire megfelelő, kulcsszavakat állíthatunk be, javíthatjuk a bejegyzések olvashatóságát, külső és belső linkeket adhatunk hozzá, keresőbarát címeket és meta leírásokat használhatunk.

Láthatjuk a bejegyzésünk Google-előnézetét, illetve a közösségi médiás beállításokat is személyre szabhatjuk. További információ: Yoast SEO keresőoptimalizálás.

2. WooCommerce – WordPress bővítmény

WooCommerce bővítmény

A WooCommerce az e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalak és webáruházak alapvető kelléke. Ezzel a nyílt forráskódú, egyszerűen letölthető bővítménnyel percek alatt átalakíthatjuk weboldalunkat egy webshoppá.

Kiválaszthatjuk az előnyben részesített fizetési módokat, online fizetési rendszereket integrálhatunk, szállítási opciókat határozhatunk meg, automatikus adószámítást állíthatunk be.

A WooCommerce hivatalos oldaláról külön bővítményeket és témákat tölthetünk le webáruházunk testreszabása érdekében. Bővebben: WooCommerce webshop készítés.

3. Elementor – WordPress bővítmény

Elementor bővítmény

Az Elementor plugin egy nagyon könnyen használható weboldaltervező bővítmény, amelynek nagyszerű funkcióiról itt olvashattok bővebben.

Röviden összefoglalva, több mint 100 widget segítségével tudjuk személyre szabni és a nulláról felépíteni saját honlapunkat, mindezt úgy, hogy a kívánt elemeket egyszerűen behúzzuk a tervezési felületre. Részletesebb információ: Elementor weboldal készítés.

4. Really Simple SSL – WordPress bővítmény

Really Simple SSL bővítmény

A Really Simple SSL bővítmény felel weboldalunk biztonságáért, mivel kezeli az általunk vásárolt SSL tanúsítványt.

Egyrészt elvégzi a biztonsági tanúsítvány feltelepítését egy kattintással, másrészt HTTPS protokollt rendel hozzá weboldalunkhoz.

A plugin tehát megkönnyíti az SSL tanúsítványok aktiválását, időt és energiát spórolva számunkra!

5. Wordfence Security – WordPress bővítmény

Wordfence Security bővítmény

A Wordfence Security egy tűzfal bővítmény, amely megvédi honlapunkat a kártékony programoktól, vírusoktól, azonosítja és blokkolja a veszélyes elemeket.

Emellett növeli a felhasználóink belépési adatainak védelmét is a kétfaktoros hitelesítés, reCAPTCHA feladatok megoldása, és a kevésbé biztonságos jelszavakra való figyelmeztetés révén.

6. Akismet Spam Protection – WordPress bővítmény

Akismet bővítmény

Az Akismet Spam Protection plugin fő funkcióját már a nevéből megérthetjük: megvéd minket a spamektől.

Ellenőrzi a kommentszekciókat és a kapcsolatfelvételi űrlapok kitöltéseit a spamnek tűnő üzenetek elkerülése érdekében, ezzel tisztán tartva és gyorsítva honlapunkat.

Azt is ellenőrizhetjük, hogy egyes felhasználók hány darab kommentet hagytak weboldalunkon, ezekből mennyi lett jóváhagyva, milyen linkeket osztottak meg, stb.

7. Contact Form by WPForms – WordPress bővítmény

Contact Form bővítmény

A Contact Form by WPForms egy nagyon népszerű kapcsolatfelvételi űrlapokat szerkesztő bővítmény, de a könnyen kezelhető tervezőplatformon keresztül létrehozhatunk olyan űrlapokat is, amelyek a felhasználói visszajelzéseket, feliratkozásokat vagy befizetéseket teszik lehetővé.

A felépített adatlapok középpontjában a felhasználói élmény, a SEO-optimalizáció és a gyorsaság áll.

Előre elkészített sablon elrendezéseket használhatunk, vagy a drag-and-drop elvén működő tervezővel saját űrlapokat is készíthetünk.

8. WP-Optimize – WordPress bővítmény

WP-Optimize bővítmény

A WP-Optimize bővítmény a webhelyünk gyorsaságáért felel, tisztán tartva a honlap gyorsítótárát, adatbázisát, és tömörítve a képeket.

Automatikus optimalizálásokat hajt végre heti rendszerességgel, illetve a weboldalunk megjelenítéséhez szükséges elemeket a gyorsítótárban tartja, ezzel biztosítva a lehető leggyorsabb, szinte azonnali betöltődést.

9. MonsterInsights – WordPress bővítmény

MonsterInsights bővítmény

A MonsterInsights egy elemzési adatokat szolgáltató plugin, ami a Google Analytics funkcióit köti be a WordPress weboldalunkra.

Adatokat szerezhetünk honlapunk látogatóiról: melyik országból kerestek fel minket, milyen eszközt használnak, mely kulcsszavak alapján találtak ránk, melyik tartalmat nézik meg honlapunkon, vásárlói adatokat kaphatunk webáruházak esetén, és még rengeteg információt tudhatunk meg.

10. UpdraftPlus – WordPress bővítmény

UpdraftPlus bővítmény

Az UpdraftPlus bővítmény biztonsági mentéseket készít weboldalunkról, ezzel megkönnyítve a korábbi verziók visszaállítását és biztosítva személyes beállításaink védelmét.

Különböző felhőalapú tárhelyszolgáltatókon tárolhatjuk weboldalunk tartalmát, például Google Drive vagy Dropbox.

Biztosítsuk be magunkat ezzel a bővítménnyel, nehogy elvesszen hónapok / évek munkája egy törlés vagy támadás következtében!

6. Összefoglaló

A bővítmények segítségével új funkciókra tehetünk szert WordPress weboldalunkon.

A pluginokat feltelepíthetjük a WordPress bővítménytárán keresztül, ahol közel 60 ezer ingyenes bővítmény érhető el!

Bemutattunk 10 nagyszerű plugint, amelyek különböző célokból hasznosak számunkra: biztonságosabbá teszik honlapunkat, kapcsolatfelvételi űrlapokat és weboldalakat tervezhetünk velük, elemzési adatokhoz juthatunk, javíthatjuk honlapunk SEO-ját, vagy éppen webáruházzá alakíthatjuk azt.

Sőt, ha ránk bízod a weboldal készítést, akkor több tucat prémium bővítményt biztosítunk ajándékként számodra!

Tetszett az írásunk? Kérlek oszd meg Facebookon! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu 

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Melyek a legjobb ingyenes WordPress bővítmények?

Néhány példa: Really Simple SSL, WP-Optimize, Yoast SEO, WooCommerce, Elementor.

❓ Milyen funkciókat adnak hozzá egy weboldalhoz?

Szinte bármit, amit el tudsz képzelni: weboldal gyorsítása, keresőoptimalizálás, gyorsítótárazás, biztonsági funkciók, tűzfal, képek optimalizálása, stb.

❓ Hol tudok letölteni bővítményeket?

A WordPress hivatalos oldalán, vagy a CMS rendszer vezérlőpultján keresztül a Bővítmények menüpont alatt.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés