A Google PageRank algoritmus működése és története

A Google PageRank algoritmus a Google Keresőben megjelenő weboldalak rangsorát állítja fel a fontosságuk és backlinkjeik alapján.
Google PageRank algoritmus

A Google PageRank algoritmus működése és története

Minden vállalkozó célja az, hogy a legfontosabb kulcsszavakra az ő weboldala jelenjen meg a Google Keresőben az első tíz találat között, minél előkelőbb pozícióban. Jó ideig ezt egyedül a Google PageRank algoritmus határozta meg, ami a honlapokat fontosságuk és minőségük alapján értékelte. Manapság azonban számos más tényező is szerepet játszik abban, hogy mely találatok jelennek meg egy felhasználó böngészőjében, ha rákeres egy kulcskifejezésre. Ezeket tekintjük most át! 🙂

1. Mi a PageRank jelentése?

A Google PageRank egy olyan algoritmus, amelyet a Google keresőmotor használ a weboldalak rangsorolásához a keresési találatokban. A PageRank algoritmus a weboldalakat azok hivatkozásai alapján értékeli, amelyek más weboldalakról érkeznek (backlink). Az egész úgy működik, mint egy szavazati rendszer, ahol az egyes weboldalakról érkező linkeknek eltérő szavazati súlya/értéke van.

Az algoritmus alapján a keresőmotorok magasabb rangot adnak azoknak a weboldalaknak, amelyek magas minőségű és releváns tartalmat közvetítenek, és amelyekre több visszahivatkozás mutat más weboldalakról.

A Google PageRank algoritmusának kialakítása során a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin azt az elvet alkalmazták, hogy a weboldalak hivatkozásainak számát tekintik a weboldalak egyik fontossági és értékbeni mutatójának. Az algoritmus alapján a Google PageRank számos különböző tényezőt értékel, többek között az honlap minőségét, a hivatkozó oldalak minőségét, a hivatkozó oldalak relevanciáját, valamint az oldalak egyedi tartalmát.

A Google PageRank fontos szerepet játszik a keresőoptimalizálásban (SEO), mivel az algoritmus határozza meg, hogy milyen sorrendben jelennek meg a keresési találatok az adott kulcsszóra vagy kifejezésre. A magasabb PageRank értékű weboldalak nagyobb valószínűséggel jelennek meg az első oldalakon, és nagyobb látogatottságot érhetnek el (hasonlóan a Domain Authority mutatóhoz).

Fontos megjegyezni azonban, hogy a Google PageRank csak egyetlen tényező a sok közül, amelyek befolyásolják a keresőmotorok rangsorolását. A keresőmotor optimalizálásához fontos figyelembe venni az összes tényezőt, többek között a kulcsszavak használatát, az oldal sebességét, az oldal felépítését és a tartalom minőségét is.

2. A PageRank rövid története

A Google PageRank története 1996-ra nyúlik vissza, amikor a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin még doktoranduszok voltak a Stanford Egyetemen. A két fiatal feltaláló azzal a céllal hozta létre a Google-t, hogy hatékonyabb és relevánsabb találatokat biztosítson a felhasználók számára az interneten.

A Google PageRank algoritmusát 1998-ban hozták létre. Az algoritmus azon az elven alapul, hogy a weboldalak fontosságát és értékét a visszahivatkozások számával méri. Az algoritmus szerint a magas minőségű és releváns tartalmú weboldalak, amelyekre több hivatkozás mutat más weboldalakról, magasabb PageRank értéket kapnak.

A PageRank kialakítása során Page és Brin figyelembe vették a keresőmotorok korábbi módszereit, amelyek az oldalak kulcsszavakra történő optimalizálására és a metaadatokra támaszkodtak. Azonban az ilyen módszerek könnyen manipulálhatóak voltak, és nem mindig eredményeztek releváns találatokat a felhasználók számára.

A Google PageRank algoritmusának bevezetése radikális változást jelentett a keresőmotorok világában. Az algoritmus hatékonyan rangsorolta a weboldalakat a keresési találatokban, és relevánsabb találatokat biztosított a felhasználóknak. Az új algoritmus azonban kritikákat is kiváltott, mivel a PageRank érték könnyen manipulálható volt a hivatkozások mennyiségének növelésével.

A Google folyamatosan dolgozik az algoritmus javításán és frissítésén annak érdekében, hogy javítsa a keresőmotorok rangsorolásának pontosságát és relevanciáját. A PageRank bevezetése és fejlődése óriási hatással volt az internetre és a digitális marketingre.

Az algoritmus fejlődése során a Google bevezette a sandbox nevű tesztelési környezetet, amely az algoritmus új verzióinak tesztelését és optimalizálását oldja meg. A Google továbbá bevezette a „nofollow” link attribútumot, amely lehetővé teszi a weboldal tulajdonosok számára, hogy megakadályozzák, hogy az oldalra mutató hivatkozások befolyásolják a PageRank értékét, mivel csak a dofollow linkek számítanak bele egy oldal linkerejébe.

3. A Google PageRank algoritmus működése

Az algoritmus által meghatározott „PageRank” érték az oldal fontosságának mértékét jelzi az interneten. A PageRank algoritmus a következő módon működik:

1) Az oldalak fontosságának meghatározása a hivatkozó oldalak számának alapján

Az algoritmus a hivatkozó oldalak számát használja az oldal fontosságának meghatározására. Minél több hivatkozó oldal mutat egy adott oldalra, annál nagyobb az esélye annak, hogy az adott oldal fontos. Azonban nem csak a backlinkek száma számít, hanem azok minősége is.

2) Az oldalak fontosságának meghatározása a hivatkozó oldalak fontossága alapján

Az algoritmus azt is figyelembe veszi, hogy az adott hivatkozó oldal mennyire fontos és releváns az interneten. Ha egy magas minőségű oldal mutat egy másik honlapra, annak nagyobb a hatása, mint ha egy kevésbé fontos oldal mutatna ugyanarra az weboldalra. Lényeges az is, hogy a hivatkozó oldal tartalma összhangban legyen az oldalunk témájával. Például: egy pizzéria számára sokkal értékesebb egy hivatkozás különböző éttermeket gyűjtő oldalakról, mint egy autókereskedés oldaláról.

3) Az oldalak fontosságának meghatározása az oldal belső szerkezetének alapján

A PageRank algoritmus figyelembe veszi az oldal belső szerkezetét, valamint az oldal belső hivatkozásainak számát és minőségét a webhely fontosságának meghatározásakor.

4) A PageRank érték kiszámítása

Az algoritmus minden oldal számára kiszámítja a PageRank értéket, ami egy 0 és 10 közötti skálán mozog, ahol a 10-es érték a legfontosabb oldalt jelöli. Azonban fontos megjegyezni, hogy a PageRank érték csak az egyik tényező a keresőtalálatok rangsorolásában, tehát más tényezők is számítanak.

Egy oldal nem hivatkozhat saját magára, tehát a belső linkek ki vannak zárva az algoritmusból. Egy külső oldalról csak egy darab visszahivatkozás számít a PageRank szerint, így hiába kapunk 10 backlinket egyazon oldalról, az úgyis csak 1-nek fog számítódni. Minden oldal annyi PageRank értéket ad át annak az oldalnak, amire hivatkozik, ahány külső oldalra hivatkozik összesen – tehát eloszlik a linkerő a hivatkozások számának megfelelően.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a PageRank nem a teljes domainre vonatkozik, hanem minden egyes aloldalnak saját értéket ad.

5) A PageRank képlete

PR(A) = (1-d) + d (PR(W1)/L(W1) + … + PR(Wn)/L(Wn))

PR – PageRank érték

A – az az oldal, amelynek a PageRank értékét keressük;

ddamping factor, magyarul csillapító tényező, aminek értéke 0 és 1 között található;

W – azon weboldalak, amelyek az „A” oldalra mutató hivatkozást tartalmaznak;

PR(Wn) – azon oldalak PageRank értéke, amelyek hivatkoznak az „A” oldalra;

L(Wn) – a „W” oldalakon található összes backlink, ami az „A” oldalra mutat.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi is az a „d”-vel jelölt csillapító tényező? Erre azért volt szükség, mert eleinte minden oldal szavazata 1-nek számított, és ezt adta tovább annak az oldalnak, amire hivatkozott. A damping factor által azonban az oldalak a szavazatukból csak „d” részt osztanak tovább, „(1-d)” részt pedig megtartanak.

4. A PageRank értékét befolyásoló tényezők

A Google PageRank algoritmusának értékelésekor számos tényezőt vesznek figyelembe, amelyek befolyásolhatják a weboldal rangsorát a keresőtalálatokban. Az alábbiakban felsorolunk néhányat ezek közül:

1) Hivatkozások minősége és mennyisége: az oldalra mutató külső hivatkozások mennyisége és minősége nagyon fontos a PageRank érték szempontjából. Minél több és minőségibb backlink mutat az oldalra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az adott oldal fontosnak és relevánsnak minősül a keresőmotorok számára. Ismerkedj meg a linképítés menetével, ha még nem tetted meg korábban!

2) Tartalom minősége: az oldal tartalma is befolyásolja a PageRank értékét. A weboldalaknak releváns, eredeti és értékes tartalmat kell közölniük, amely segít jobban rangsorolni a keresőtalálatokban és minél több felhasználó kérdésére választ ad.

3) Kulcsszavakra való optimalizálás: az oldalon használt kulcsszavak kiválasztása és optimalizálása fontos szerepet játszik a PageRank érték meghatározásában. A honlapoknak releváns kulcsszavakat kell használniuk, amelyek megfelelnek a keresőmotorokban nagy keresési mennyiséggel használt kulcsszavaknak.

4) Oldalsebesség: az oldalaknak gyorsan kell betöltődniük, hogy a felhasználók ne hagyják el a webhelyet az oldal betöltési idejének hossza miatt. Ez egyben a visszafordulási arány csökkentését is jelenti.

5) Mobilbarát tervezés: a modern weboldalaknak reszponzívnek kell lenniük, és mobilbarát tervezést kell alkalmazniuk. Az egyre növekvő mobilhasználat miatt a honlapoknak jól kell működniük és jól láthatónak kell lenniük a mobiltelefonok és táblagépek kijelzőjén is.

5. Aktuális még a Google PageRank 2023-ban?

Igen, a Google PageRank algoritmus még mindig fontos szerepet játszik a keresőmotorok rangsorolási folyamatában, bár azóta a Google több más faktort is bevezetett a keresési eredmények megjelenítésére.

A PageRank algoritmus továbbra is a rangsorolási folyamat alapját képezi, és sok szakértő véleménye szerint továbbra is fontos tényező a keresőtalálatok között való rangsorolásban.

Fontos megjegyezni, hogy a Google PageRank már nem publikus, és a Google nem hozza nyilvánosságra az oldalak PageRank értékét. Azonban a PageRank továbbra is fontos tényező a keresőmotorok rangsorolási folyamatában, és az oldalak optimalizálása a PageRank érték javítására továbbra is előnyös lehet a keresőtalálatokban való jobb pozícióért folyó versenyben.

6. A PageRank helyett

A Google a PageRank algoritmus mellett ma már számos más tényezőt használ a keresőtalálatok rangsorolására. Ezek közé tartoznak például a következők:

Az algoritmusok további finomítása mellett a Google számos más eszközt és szolgáltatást is fejlesztett a weboldalak tulajdonosai számára, hogy segítsék az online jelenlét és a látogatottság optimalizálását. Ezek közé tartozik például a Google Analytics 4, a Google Search Console és a Google Cégem.

Az algoritmusok és a rangsorolási folyamatok folyamatosan változnak, és a Google rendszeresen frissíti ezeket az elemeket. Ez azt jelenti, hogy a PageRank fontossága folyamatosan változhat, és más tényezők is lehetnek hatással a keresőtalálatok rangsorára.

7. Összefoglaló

A PageRank a Google algoritmusa, amely a keresőtalálatok között megjelenő oldalak rangsorát állítja fel az oldalak fontossága és relevanciája alapján.

Mindezt a visszahivatkozások számának és minőségének alapján teszi, de számos más tényezőt is figyelembe vesz: a weboldal betöltési ideje, a tartalom minősége, SSL tanúsítvány megléte, reszponzív webdesign, backlinkek építése, stb.

Bár a PageRank érték már nem publikus évek óta, és helyét az olyan nyilvános adatok kezdik átvenni, mint a Domain Authority mutató, mégis a keresőoptimalizálás lényege változatlan maradt.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: [email protected]

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a PageRank jelentése?

A Google egyik algoritmusa, ami a keresőtalálatok rangsorolását végzi el, elsősorban az oldalakra mutató külső hivatkozások (backlinkek) alapján.

❓ Mi számít még a PageRank értékének szempontjából?

A reszponzív webdesign, a tartalom minősége, az SSL tanúsítvány megléte, a weboldal betöltési sebessége, és még sok egyéb technikai SEO jellemző.

❓ Ha már nem publikus a PageRank, akkor mit vegyek figyelembe?

A Domain Authority mutató hasonlóan működik, bár a Google elméletileg nem veszi figyelembe.

Dávid Ádám

Dávid Ádám

Szia, Dávid Ádám vagyok a Kiszervezett Marketing Ügynökség alapítója. Több mint 120+ weboldalt építettünk már sikeresen az ügyfeleink számára. Az így szerzett tapasztalataimat blog formájában szeretném megosztani veled. Sok sikert számodra a megvalósításban!

Hozzászólások