A 8 legfontosabb technikai SEO beállítás

A technikai SEO beállítások közé olyan opciók tartoznak, amelyek javítják a felhasználói élményt és a tartalmak Google rangsorolását.
Technikai SEO

A 8 legfontosabb technikai SEO beállítás

A weboldalak sikerességének egyik kulcsfontosságú összetevője a keresőoptimalizálás, vagyis a SEO. Ezen belül is különböző alterületeket különíthetünk el. Az egyik ilyen kategória a technikai SEO, ami egy webhely technikai részét optimalizálja a felhasználói élmény és a keresőmotorok rangsorolásának javítása érdekében. Cikkünkben ismertetjük a 8 legfontosabb technikai SEO beállítást.🙂

1. Mi az a technikai SEO?

A SEO (Search Engine Optimization = keresőoptimalizálás) három fő részből áll, amelyek a következők:

1) Technikai SEO/Technikai beállítások: a weboldal technikai részének optimalizálását jelenti, beleértve az oldal sebességét, struktúráját, navigációját, a metaadatokat, az URL címeket, XML térképeket és más technikai elemeket. A technikai SEO javítása növeli az oldal hatékonyságát a keresőmotorok találati listáján, és javítja a felhasználói élményt.

2) On-page SEO/Tartalom optimalizálás: a tartalom optimalizálás azt jelenti, hogy az oldal tartalmát olyan módon kell létrehozni és optimalizálni, hogy releváns és hasznos legyen a látogatók számára, valamint megfelelően legyen strukturálva a keresőmotoroknak is. A tartalom optimalizálása magában foglalja a kulcsszókutatást, a tartalom relevanciájának és minőségének javítását, a tartalom struktúrájának és felépítésének optimalizálását, valamint az oldal tartalmának folyamatos frissítését. Egy másik cikkben írtunk a SEO szövegírás technikáiról, valamint olvasd el keresőbarát tartalomkészítés témájú írásunkat a Minner.hu oldalán! 🙂

3) Off-page SEO/Linképítés: a linképítés azt jelenti, hogy az oldalra más weboldalakról mutató hivatkozásokat építünk (backlink), amelyek növelik az oldal hitelességét és rangsorolását a keresőmotorok találati listáján. A linképítés során olyan minőségi hivatkozásokat kell építeni, amelyek relevánsak és hasznosak az adott weboldal számára, és amelyek a látogatók számára is értékesek lehetnek.

Cikkünk témája azonban specifikusan a technikai SEO, ami a weboldalak technikai részének optimalizálását jelenti a jobb rangsorolás és a keresőmotorok hatékonyabb indexelése érdekében. A technikai SEO magában foglalja az olyan elemek javítását, mint az oldal sebessége, struktúrája, navigációja, a metaadatok, a keresőbarát URL-ek és az XML webhelytérképek.

Azért fontos ezzel foglalkozni, mert a technikai SEO az első lépés a hatékony SEO stratégia kialakításában, mivel az oldal technikai javítása elősegíti az oldal tartalmának előrébb rangsorolását a Google találati listáján. A technikai SEO optimalizálása növeli az oldal forgalmát és javítja a felhasználói élményt, ami hosszú távon pozitív hatással van az oldal rangsorolására a keresőmotorok találati listáján.

Weboldal készítés

2. Miért fontos a technikai SEO?

A technikai SEO azért fontos, mert a honlap technikai részének javítása növeli az esélyét annak, hogy a keresőmotorok hatékonyabban indexeljék és értékeljék az oldal tartalmát, és ezzel magasabb helyezést érjen el a Google találati listában. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért fontos a technikai SEO:

1) Jobb rangsorolás: a technikai SEO javítása növeli az esélyét annak, hogy az oldal magasabb pozícióban jelenjen meg a keresőmotorok találati listájában, így nagyobb forgalmat és több látogatót generálhatunk az oldalon.

2) Jobb felhasználói élmény: a honlap sebességének, struktúrájának és navigációjának optimalizálása javítja a felhasználói élményt. A látogatók könnyebben és gyorsabban navigálhatnak az oldalon, ami növeli a webhely látogatottságát és az emberek így hosszabb időt töltenek az oldalon, csökken a visszafordulási arány is.

3) Mobilbarát weboldal: az emberek egyre inkább okostelefonokat használnak az internetezéshez, ezért fontos, hogy az oldal mobilbarát legyen. A mobilbarát weboldal és a reszponzív webdesign lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén navigáljanak az oldalon, függetlenül attól, hogy milyen eszközt használnak.

4) Megnövelt felhasználói elköteleződés: az oldal sebességének optimalizálása és a jobb navigáció segít a látogatóknak könnyebben megtalálni, amit keresnek az oldalon. Ez növeli a weboldal felhasználói elköteleződését, ami javítja az oldal forgalmát és konverzióját. Tekintsd meg weboldal gyorsítási tippjeinket! 🙂

5) Javul az oldal biztonsága: a technikai SEO segít az oldal biztonságának javításában, például az SSL tanúsítvány használatával. Ez fontos, mert a HTTPS protokoll hiánya ronthatja az oldal rangsorát a keresőmotorokban, és a látogatók is óvakodnak az olyan oldalaktól, amelyek nem biztonságosak.

3. A legfontosabb technikai SEO beállítások

A technikai SEO számos fontos beállítást tartalmaz, amelyek javítják az oldal hatékonyságát a keresőmotorok találati listáján. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan technikai SEO beállítást, amelyek kiemelten fontosak.

3.1. Oldal sebessége

A weboldal sebessége fontos tényező az oldal felhasználói élményében, és hatással van a honlap rangsorolására is a keresőmotorok találati listáján. Az oldal sebességének javításához optimalizálni kell a képek méretét, a kódok és stíluslapok minőségét, valamint a gyorsítótár beállításait.

Örök érvényű szabály, hogy ha 3 másodperc alatt nem töltődik be a weboldalad, akkor a felhasználók visszalépnek, és meg sem nyitják azt. Ezért mi a Cloudways nemzetközileg elismert tárhely szolgáltatását ajánljuk, amit a Kiszervezett Marketing weboldalának üzemeltetéséhez is használunk! 🙂

WordPress tárhely

3.2. Mobilbarát weboldal

Az egyre növekvő mobilhasználat miatt fontos, hogy az oldalak mobilbarátok legyenek. A mobilbarát oldalak megfelelően vannak optimalizálva a kisebb képernyőkre, gyorsabb betöltést és könnyebb navigációt biztosítanak a mobil eszközöket használó felhasználók számára. A mobilbarát weboldal készítés alapja a reszponzív webdesign, ami a képernyő méretéhez automatikusan igazítja a tartalom elrendezését egy weboldalon.

Le is tesztelheted, hogy mobilbarát-e az oldalad. Ehhez a Google Mobilbarát teszt oldalát kell meglátogatnod. 🙂

Mobilbarát teszt

3.3. SSL tanúsítvány

Az SSL tanúsítvány biztosítja az oldalak biztonságát és védelmét, és hatással van az oldal rangsorolására a Google találati listáján. Az SSL tanúsítvány segítségével a látogatók biztonságosan tudnak böngészni az oldalon, mivel személyes adataik és jelszavaik nincsenek veszélyben.

A HTTPS protokoll biztonságosabbá teszi az oldalt, és hatással van az oldal rangsorolására a keresőmotorok találati listáján. Érdemes biztosítani, hogy a honlap minden oldala HTTPS protokollon keresztül legyen elérhető, mivel a HTTP protokoll nincs megfelelően titkosítva.

3.4. Canonical URL

A kanonikus URL segítségével megadható, hogy az oldalak melyik URL-je legyen az eredeti, magas prioritással bíró verzió a honlap többi URL-jével szemben. Ez segíti a keresőmotorokat abban, hogy az eredeti tartalmat indexeljék, és ne az oldal többi verzióját.

A canonical tag révén tudjuk elkerülni a duplikált tartalmak létrehozását. Ha két vagy több oldalon is ugyanaz a tartalom található, akkor a kanonikus címke segítésével jelezhetjük a Google-nek, hogy melyiket vegye figyelembe.

3.5. XML sitemap

Az XML sitemap (webhelytérkép) segítségével könnyebbé válik a keresőmotorok számára az oldal tartalmának indexelése és megértése. A webhelytérkép tartalmazza az összes oldal és tartalom URL-jét, valamint további információkat, mint például a frissítés dátuma, a prioritás és az előfordulási gyakoriság.

3.6. Robots.txt fájl

A robots.txt fájl segítségével irányíthatók a keresőmotorok, hogy melyik oldalakat indexeljék és melyeket ne. Az úgynevezett robots.txt fájlban megadhatóak azok az oldalak, amelyeket nem szeretnénk, hogy indexeljenek, mindezt egy noindex címke segítségével tehetjük meg. Ilyen oldalak pl. a még fejlesztés alatt lévő oldalak, vagy a weboldalunk WordPress bejelentkezési felülete.

3.7. Képekhez tartozó Alt Text

Az Alt Text segítségével helyettesítő szöveget adhatunk meg a képekhez, így a keresőmotorok számára is világosabbá válik a fényképek tartalma. A képek ALT szövegeiben olyan információkat érdemes megadni, amelyek segítik az oldalak tartalmának megértését és indexelését, így akár a képes találatok között is rangsorolhatunk egy kulcsszóra.

Alt Text

3.8. Keresőbarát URL struktúra

A keresőbarát URL készítés fontos eleme a technikai SEO-nak, mivel segít az oldalak tartalmának jobb megértésében és az indexelésben. Az URL struktúrának rövidnek, relevánsnak és könnyen olvashatónak kell lennie, így az a felhasználók számára is sokkal előnyösebb lesz. Nagyobb a valószínűsége, hogy megosztják a bejegyzéseinket így a közösségi médiában.

4. Összefoglaló

A technikai SEO a keresőoptimalizálás három alappillére közül talán a legfontosabb, ami magában foglalja a weboldal technikai beállításainak tökéletesítését.

Olyan technikai SEO beállítások léteznek, mint a weboldal sebességének optimalizálása, a mobilbarát weboldal design, az SSL tanúsítvány megléte, a kanonikus URL használata, XML webhelytérképek, robots.txt fájl megfelelő beállítása, a képekhez tartozó Alt Text értékek, valamint a keresőbarát URL címek használata.

Tekintsd meg weboldal készítés oldalunkat is, és kérj tőlünk ajánlatot, ha gyors és megbízható weboldalra van szükséged! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

5. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a technikai SEO?

A weboldal technikai beállításainak optimalizálása, például: keresőbarát URL címek, weboldal gyorsítás, robots.txt fájl, reszponzív webdesign, webhelytérkép, stb.

❓ Gyors, jól optimalizált és megbízható weboldalt szeretnél?

Válaszd a Kiszervezett Marketing weboldal készítés szolgáltatását!

❓ Mi a SEO 3 alappillére?

Technikai SEO/technikai beállítások, On-page SEO/tartalomoptimalizálás, Off-page SEO/linképítés.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés