Az EDM jelentése, EDM kampány készítése

Egy EDM kampány létrehozásával olyan eszközöket használunk, mint az e-mail hírlevelek, SMS üzenetek, push üzenetek a közösségi médiában, stb.
EDM kampány készítése

Az EDM jelentése, EDM kampány készítése

Az EDM, azaz Electronic Direct Marketing, magyarul elektronikus direkt marketing, valójában e-mail marketinget jelent. Lényege, hogy célzott e-maileket vagy SMS üzeneteket küldünk a feliratkozóinknak és partnerlistánknak, hogy termékeket népszerűsítsünk, növeljük az értékesítésünket, márkaépítést végezzünk, vagy ápoljuk az ügyfélkapcsolatokat. Tekintsd meg hírlevél készítési tippjeinket is!

1. Mi az EDM jelentése?

Az EDM az online marketingben az angol Electronic Direct Marketing vagy Email Direct Marketing kifejezések rövidítése, magyarul elektronikus direkt marketingnek vagy e-mail direkt marketingnek hívjuk. Lényegében a hírlevél küldéssel kapcsolatos marketing-tevékenységekre utal.

Ezzel szemben a sima DM kampány vagy DM levél lényege, hogy ezeket nem elektronikusan küldjük ki, hanem papír alapon. Például: szórólapok, nyomtatott reklámok a postaládában.

Az EDM főbb jellemzői:

 • Célzott kommunikáció: lehetővé teszi, hogy személyre szabott üzeneteket juttass el a feliratkozóidhoz érdeklődési körük alapján.
 • Költséghatékonyság: egy EDM kampány készítése viszonylag alacsony költséggel járó módja a potenciális ügyfelekkel való kapcsolattartásnak.
 • Mérhetőség: az e-mail marketing eszközök részletes adatokat biztosítanak a kampányok eredményességéről (pl. megnyitási arányok, átkattintások száma).
 • Automatizálhatóság: lehetőséged van előre megírt üzenetek időzített kiküldésére, vagy akár automatikus e-mail kampányok beállítására. Erre szolgálnak a hírlevél küldő rendszerek.

Fontos: egy EDM kampány készítésekor ügyelj a jogszabályi megfelelésre (pl. GDPR). A kéretlen levelek küldése (spam) rontja a céged hírnevét, és negatív következményekkel járhat.

Facebook hirdetéskezelés

2. Mi az az EDM kampány?

Az EDM kampány egy összehangolt direkt marketing tevékenység, amelynek általában egy konkrét célja van. Ez a cél lehet:

 • Termék vagy szolgáltatás népszerűsítése: új termék bevezetése, eseményre történő invitálás, speciális akciók meghirdetése.
 • Értékesítés növelése: érdeklődőkből vásárlókat generálni, szezonális vásárlásokra ösztönözni, kosárelhagyók visszacsábítása.
 • Tudásmegosztás, márkaépítés: blogcikkek, esettanulmányok, hasznos letölthető anyagok küldésén keresztül az adott cég szakértelmének kommunikálása, vásárlói bizalom kiépítése.
 • Ügyfélkapcsolat ápolása: meglévő ügyfelekkel való rendszeres kapcsolattartás, kereszt- és felértékesítési (cross-sell, up-sell) lehetőségek kiaknázása.
EDM kampány

Egy EDM kampány abban tér el egy sima e-mail marketing kampánytól, hogy egyszerre több csatornán is megvalósulhat a direkt üzenet küldése: e-mail, SMS, push üzenetek, nyomtatott szórólapok, hirdetések, stb. Míg egy e-mail marketing kampány csak az e-mail csatornáját használja.

3. Mikor érdemes EDM kampányt indítani?

Termék bevezetése:

 • Előértékesítés: a termék hivatalos bevezetése előtt 1-2 héttel indíts EDM kampányt, hogy felkeltsd az érdeklődést és generálj előrendeléseket.
 • Bevezetés: a termék hivatalos bevezetésekor küldj egy informatív e-mailt vagy SMS-t a termék jellemzőiről, előnyeiről és áráról. Alkalmazhatsz szórólapokat is.

Esemény népszerűsítése:

 • Regisztrációs időszak: indíts EDM kampányt a regisztrációs időszak kezdetekor, hogy minél több résztvevőt toborozz.
 • Emlékeztető: küldj emlékeztető e-mailt vagy SMS-t az eseményt megelőzően 1-2 nappal, hogy növeld a részvételi arányt.

Akció hirdetése:

 • Akció kezdete: küldj e-mailt, SMS-t vagy közösségi média üzenetet az akció kezdetekor, hogy minél több vásárlót vonzz be.
 • Utolsó esély: emlékeztető e-mailt küldhetsz az akció vége előtt 1-2 nappal, hogy ösztönözd a vásárlást.

Ügyfélkapcsolatok ápolása:

 • Hírlevél: rendszeresen küldj hírlevelet hasznos tartalmakkal, tippekkel, trükkökkel, hogy fenntartsd a kapcsolatot az ügyfeleiddel.
 • Személyre szabott ajánlatok: ajánlj az ügyfeleknek az érdeklődési körüknek megfelelő termékeket és szolgáltatásokat egy EDM kampány részeként.

Ezen kívül érdemes figyelembe venni a szezonális hatásokat is:

 • Karácsonyi szezon: a karácsonyi vásárlási szezonban (november-december) érdemes fokozottabb EDM tevékenységet végezni.
 • Nyári szünet: a nyári szünetben (június-augusztus) kevesebben olvasnak hírleveleket, ezért ilyenkor célszerűbb kevesebb kampányt indítani.

Fontos, hogy ne bombázzuk az embereket felesleges e-mailekkel. Csak akkor küldjünk hírlevelet számukra, ha van rá okunk, és az üzenetünk releváns a címzettek számára.

Hírlevél készítés

Csoportosítsd az e-mail listádat érdeklődési kör, vásárlási előzmények stb. alapján, és célzott hírleveleket küldj a különböző csoportoknak. Használd a szegmentálás módszerét!

Kísérletezz különböző e-mail és üzenet változatokkal, hogy megtaláld a legjobban teljesítő verziót. Ezt nevezzük A/B tesztelésnek.

Figyeld a megnyitási arányokat, átkattintásokat, konverziókat, hogy lásd, hogyan teljesít a kampányod. Egy sima DM kampány során ez nem lehetséges.

4. Hogyan készítsek EDM kampányt?

Ha szeretnél EDM kampányt indítani, akkor két lehetőséged van. Az egyik, hogy önállóan megismerkedsz valamelyik népszerű hírlevél küldő rendszerrel. A másik, hogy rábízod céged e-mail marketingjét egy profi online marketing ügynökségre, így megszabadulsz minden gondtól és időt takarítasz meg. 🙂

1. Célok meghatározása:

 • Mi a kampány célja? (pl. termék bevezetése, értékesítés növelése, márkaépítés)
 • Milyen konkrét eredményt vársz? (pl. X vásárlás, Y feliratkozó, Z weboldal látogatás)

2. Célközönség azonosítása:

 • Kiknek szól a kampány? (pl. meglévő ügyfelek, érdeklődők, B2B partnerek)
 • Mi a célközönség érdeklődési köre, vásárlási szokásainak jellemzői?

3. Üzenet és CTA kidolgozása:

 • Mi legyen a fő üzenet? (pl. új termék, kedvezmény, ingyenes próbaverzió)
 • Mit szeretnél, hogy az olvasó tegyen, vagyis mi legyen a CTA gomb szövege? (pl. kattintson ide, vásároljon most, regisztráljon azonnal)
EDM feliratkozás

4. Dizájn és sablon kiválasztása:

 • A kampány vizuális megjelenése is fontos, válassz az üzenethez és márkádhoz illő sablont.
 • Figyelj a mobilbarát optimalizálásra, hogy az e-mailek jól jelenjenek meg mobil eszközökön is.

5. Tárgymező megfogalmazása:

 • Az e-mail tárgymezője kulcsfontosságú a megnyitási arány szempontjából.
 • Legyen rövid, figyelemfelkeltő, és kapcsolódjon az EDM kampány tartalmához.

6. Küldés optimalizálása:

 • Válaszd ki a legmegfelelőbb küldési időpontot a célközönségnek.
 • Használj A/B tesztelést a legjobban teljesítő változatok megtalálásához.
 • Kövesd az EDM kampány eredményeit, és optimalizáld a jövőbeli kampányokhoz.

5. Összefoglaló

Az EDM jelentése elektronikus direkt marketing, vagyis online formában küldünk vásárlási vagy lead-generálási céllal hírleveleket az ügyfeleinknek.

Egy sikeres EDM kampány elkészítésekor először meg kell határoznunk a céljainkat és azonosítani kell a célközönséget. Ezután kidolgozzuk az hírlevelek tartalmát és a cselekvésre ösztönző felszólítást tartalmazó gombokat (CTA), majd kiválasztunk egy dizájnt és sablont.

Az EDM kampány sikerességének kulcsa a figyelemfelkeltő tárgymező, a megfelelő küldési időpont és a célzott tartalom. A szegmentálás, a személyre szabás és az automatizálás további hatékonyságnövelést eredményezhet. A jogszabályi megfelelésre is ügyelni kell (GDPR).

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az EDM jelentése?

Elektronikus Direkt Marketing, vagyis e-mail marketing, de magában foglalhat más elektronikus direkt üzenetküldési módszereket is (SMS marketing, push üzenetek küldése), bár ezek manapság kevésbé népszerűek.

❓ Hogyan tervezzek meg egy EDM kampányt egyszerűen?

Ezen célból hozták létre a hírlevél küldő rendszereket. A legtöbb hírlevél küldő program képes SMS marketing kampányok tervezésére is.

❓ Mire figyeljek oda hírlevél készítés során?

Olvasd el hírlevél készítési tippjeinket!

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés