404 hiba elhárítása egyszerűen

A 404 hiba elhárítása azért fontos, mert így javul weboldalunk felhasználói élménye és rangsorolása a keresőmotorokban.
404 hiba elhárítása

404 hiba elhárítása egyszerűen

A 404 hibakód akkor jelenik meg, ha egy keresett oldal nem található az interneten. Ennek oka lehet az, hogy az adott webhelyet vagy erőforrást átköltöztették egy másik URL címre, vagy csak szimplán törölték. Ilyenkor a weboldalaknak egy hatékony 404 oldalt kell létrehozniuk. De hogyan tudod kideríteni, hogy van-e 404-es hiba a webhelyeden? Hogyan történik a 404 hiba elhárítása? Cikkünkből kiderül.

1. Mi az a 404 hibakód?

A 404 hibakód azt jelzi, hogy a kliens által kért erőforrás nem található a szerveren. Más szóval azt mutatja, hogy a megadott URL cím nem érvényes vagy nem vezet semmilyen elérhető tartalomhoz a webszerveren.

A 404 hibakód akkor jelenik meg, amikor a felhasználó egy weboldalra próbál elnavigálni, de a szerver nem találja meg a kért oldalt vagy erőforrást. Ennek lehetnek különböző okai, például:

  • Helytelenül beírt webcím,
  • Az oldal törlésre vagy áthelyezésre került,
  • A webszerveren fellépő technikai problémák.

Amikor a böngésző vagy más kliens alkalmazás a 404 hibakódot kapja a szervertől, akkor egy hibakód jelenik meg a honlap helyett: Az oldal nem található vagy Page Not Found. A webfejlesztők ilyenkor megpróbálják javítani a hibát, például 301-es átirányítással vagy a hiányzó erőforrások helyreállításával.

404 hiba oldal

2. A 404-es hibakód okai

  1. Helytelen URL: Ha a kliens által kért URL cím helytelen vagy nem létezik az adott szerveren, akkor az 404 hibakódot küld vissza.
  2. Elnevezési hibák: A felhasználó esetleg félreírhatja a webcímet vagy a könyvtárnevet a kérésben, és ha a szerveren nincs megfelelő találat, akkor a 404 hibakódot kapja majd.
  3. Áthelyezett vagy törölt erőforrások: Ha a keresett erőforrások áthelyezésre kerültek vagy törölve lettek a szerveren, 404 hiba lesz az eredmény.
  4. Keresőbarát URL cím kialakítása: Az is előfordulhat, hogy az adott webcímet átalakítottuk keresőbarát URL címmé, és a felhasználók még a régi címet keresik fel a könyvjelzőkből. Ezt könnyen megoldhatjuk a Yoast SEO plugin használata révén, amely automatikus átirányításokat állít be a megváltozott URL címekhez.
  5. Jogosultsági problémák: Ha a kliens nem rendelkezik megfelelő jogosultságokkal a keresett erőforrás eléréséhez, a szerver 404 hibakódot küld.
  6. Szerverproblémák: A szerver technikai problémái is vezethetnek a 404 hibakód kibocsátásához, például ha a webszerver nem képes kiszolgálni a kérést. Lehet, hogy a DNS nem tudja IP címmé alakítani a keresett domain nevet.
  7. Átmeneti hibák: Néha a 404 hibakód átmeneti lehet, és a keresett erőforrás a későbbiekben újra elérhető lesz.

A HTTP hibák diagnosztizálása és javítása a webfejlesztő cégek feladata. Fontos az URL-ek megfelelő kezelése, a helyes könyvtárstruktúra fenntartása, valamint a szerver- és alkalmazásbeállítások megfelelő konfigurálása a 404 hibakódok elkerülése érdekében.

Weboldal készítés

3. 404 hiba elhárítása

A 404 hiba elhárítása érdekében számos módszer létezik, amelyek közül néhányat felsorolunk:

URL ellenőrzése: annak vizsgálata, hogy a böngésző által használt URL helyes-e. Győződj meg arról, hogy nem történt elírás vagy elgépelés a címsorban. Használd az ingyenes és gyors online eszközöket, hogy ellenőrizd az összes külső és belső linket az oldaladon, hogy elérhetőek-e vagy sem. Problémák esetén javítsd a 404 hibákat.

Áthelyezés vagy törlés ellenőrzése: ha az erőforrás áthelyezésre került vagy törölve lett, javítsd az elérési utat vagy állítsd vissza az erőforrást a szerveren.

Helyes konfiguráció: győződj meg róla, hogy a webszerver megfelelően konfigurálva van az adott URL-ek kezeléséhez. Ellenőrizd a szerver beállításait és a helyes konfigurációt a szerveroldalon.

WordPress tárhely

Logfájlok vizsgálata: nézd meg a szerver logfájljait a részletes információkért a hibáról. A logok segíthetnek abban, hogy pontosabban azonosítsd a 404 hiba okát.

Átmeneti problémák: ha a 404 hiba átmeneti, próbáld meg újra később. Lehet, hogy a szerver karbantartása vagy más átmeneti probléma miatt nem érhető el az erőforrás.

301-es átirányítás: ha az erőforrás áthelyezésre került, fontold meg egy 301-es átirányítás beállítását az új helyre. Ezzel biztosíthatod, hogy a kliensek automatikusan a helyes címre érkezzenek. A 301-es átirányítás állandó, míg a 302-es átirányítás csak ideiglenes. Beállítására alkalmas a Yoast SEO bővítmény is.

404 hiba átirányítása

Jogosultságok ellenőrzése: vizsgáld meg, hogy a kliensnek megfelelő jogosultságai vannak-e az adott erőforrás eléréséhez.

Szerveroldali hibakeresés: amennyiben a fenti lépések nem segítenek, végezz hibakeresést a szerveren, és ellenőrizd a szerver konfigurációját és állapotát.

4. Miért fontos a 404 hiba elhárítása a weboldalakon?

A 404 hibakód kezelése kritikus fontosságú a weboldalon, és számos okból fontos ennek megfelelően történő végrehajtása.

A 404 hibák elhárítása segít megőrizni a felhasználói élményt. Amikor egy látogató eléri az oldalt és 404 hibát kap, az negatív hatással lesz az oldal hitelességére és az ügyfél elégedettségére.

Emellett a 404 hibakódok negatív hatást gyakorolhatnak a weboldal rangsorolására a keresőmotorokban. A gyakori és megoldatlan 404 hibák csökkenthetik az oldal SEO-teljesítményét, mivel a keresőmotorok értékelik a webhely elérhetőségét és a felhasználói élményt.

Ha az oldalak hibásak, a látogatók hajlamosabbak lesznek az oldal elhagyására, ami növeli a visszalépési arányt (bounce rate). Az összes 404 hiba kezelése lehetőséget ad a weboldalnak arra, hogy megtartsa a látogatókat, még akkor is, ha a keresett tartalom nem érhető el.

A 404 hibák helyes kezelése növeli a látogatók esélyeit, hogy visszatérjenek a weboldalra. Ha a látogatók pozitív élményt tapasztalnak, és a hibás kérésekre jól reagál a weboldal, mondjuk egy helyesen összeállított 404 hibaoldal formájában, akkor nagyobb valószínűséggel térnek vissza.

404 hibaoldal

A helyesen felépített 404 oldalak növelik az oldal hitelességét és megbízhatóságát. A megfelelő hibaüzenetek és navigációs lehetőségek a látogatóknak azt mutatják, hogy az üzemeltetők figyelnek az oldal állapotára.

A megfelelő 404 oldalak lehetőséget kínálnak az átirányításokra. Ha az erőforrás áthelyezésre került mondjuk egy másik URL címre, akkor a látogatóknak legyen lehetőségük automatikusan átirányulni az új oldalra, vagy a webhely kezdőlapjára.

A 404 hibakódok megfelelő kezelése tehát nem csak a technikai aspektusból fontos, hanem közvetlen hatással van a felhasználói élményre, az oldal teljesítményére a Google-ben és az ügyfelek weboldalon tartására is.

5. 404 hibák felderítése a weboldalon

Az első lépés a szervernaplófájljainak ellenőrzése. Ezek a naplók tartalmazzák a webhelyre érkező kéréseket és a szerver válaszait. Keresd meg a 404 hibakódokkal kapcsolatos bejegyzéseket.

Használj webhelyellenőrző eszközöket vagy kulcsszókutató szolgáltatásokat, amelyek segíthetnek azonosítani a hibás linkeket és az elérhetetlen oldalakat a webhelyen. Például az Ubersuggest SEO audit eszközét.

Kösd össze a webhelyed a Google Search Console eszközével a webhely teljesítményének ellenőrzésére. Az „Oldalak” menüpontban az indexelési problémák vizsgálata segít azonosítani a keresőmotorok által észlelt hibás oldalakat.

404 hiba felderítése

Használhatsz online linkellenőrző eszközöket is, amelyek ingyen azonosítják a hibás linkeket a weboldalon néhány perc alatt. Például: Online Broken Link Checker vagy Dead Link Checker.

404 hibakód elhárítása

Ellenőrizd a honlap XML-térképét, és győződj meg arról, hogy az összes oldal megfelelően van benne listázva. Győződj meg arról, hogy a robots.txt fájl nem blokkolja a keresőmotorokat az érvényes oldalak elérésében.

Ha az oldalak átkerültek máshová vagy átnevezték őket, ellenőrizd az átirányításokat, és bizonyosodj meg arról, hogy helyesen vannak beállítva.

6. Lágy (soft) és kemény (hard) 404 hibák

Lágy 404 hiba: a soft 404 hibakód esetén a szerver 200-as HTTP válaszkódot küld vissza, a felhasználóknak pedig egy hibaoldalt jelenít meg. Emiatt a keresőrobotok úgy érzékelik, hogy az adott webcím működne és elérhető volna, de nincs rajta semmilyen érdemi tartalom. Ezért a feltérképezésük csak az erőforrások vesztegetését jelentené. A lágy 404-es hibákat a Google Search Console is kimutatja.

Kemény 404 hiba: a hard 404 hiba esetén 404-es válaszkód érkezik a szervertől, valamint a felhasználóknak is hibaoldal jelenik meg. A Redirect Checker kimutatja, hogy egy adott URL cím milyen hibakódokat küld vissza.

7. Összefoglaló

A 404 hibakód azt jelzi, hogy egy keresett oldal vagy erőforrás nem érhető el, mert vagy áthelyezték átirányítás nélkül, vagy törölték.

Azért van szükség a 404 hiba elhárítására, mert ha sok hibás oldal van a webhelyünkön, akkor látogatókat fogunk veszíteni, romlik a weboldalunk rangsorolása, és negatív lesz a felhasználói élmény az oldalunkon.

Könnyen kiderítheted, hogy vannak-e 404-es hibák a saját oldaladon: használd a Google Search Console oldal indexelési jelentéseit, vagy egy ingyenes linkellenőrző szolgáltatást is igénybe vehetsz.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a 404 hibakód?

Egy szerveroldali HTTP állapotkód, amely azt jelzi, hogy az adott oldal nem található.

❓ Hogyan néz ki egy helyes 404 oldal?

Tekintsd meg cikkünket, ahol a legjobb 404 hibaoldalak vannak bemutatva.

❓ Hogyan lehet elhárítani a 404 hibákat?

Először vizsgáld meg az oldalad, hogy vannak-e rajta hibás linkek. Majd a 404 hibák elhárítása érdekében vagy töröld a hibás külső linkeket, vagy állíts be 301-es átirányítást a hibás belső linkek esetén, esetleg cseréld le őket más linkekre.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés