Mik azok a long tail kulcsszavak, és miért előnyösek?

A long tail kulcsszavak összetett, több szóból álló kifejezések, amelyekre kevesebb a keresési mennyiség, de könnyeb rájuk rangsorolni.
Long tail kulcsszó

Mik azok a long tail kulcsszavak, és miért előnyösek?

Az internetes keresési trendek megváltoztak az elmúlt évek során. Az emberek egyre specifikusabb keresési szándékkal rendelkeznek, és a kulcsszavak keresésének módja is megváltozott. Ezen változások miatt a long tail kulcsszavak egyre fontosabbá váltak az online marketing és a keresőoptimalizálás világában. Ebben a cikkben áttekintjük a long tail kulcsszavak jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan lehet használni őket hatékonyan a weboldal SEO során.

1. Mik azok a long tail kulcsszavak?

A long tail kulcsszavak (magyarul „hosszú farok” kulcsszavak) olyan specifikus kulcskifejezések, amelyek ritkán fordulnak elő a keresőmotorokban. Ezek a kulcsszavak általában hosszabbak és specifikusabbak.

Például, ha valaki keres valamit az interneten, nem csak „cipő” vagy „ruha” kulcsszavakra keres rá, hanem olyan specifikus kulcsszavakra, mint például „fekete női bokacsizma” vagy „zöld ruha online boltban„.

A long tail kulcsszavak használata lehetővé teszi az online vállalkozásoknak, hogy még célzottabban szólítsák meg a célközönségüket (STP marketing).

Egy másik előnye a specifikus kulcsszavaknak az alacsonyabb versenyképességük a magas keresési számokkal rendelkező kulcsszavakkal szemben. A short tail kulcsszavak olyan kifejezések, amelyek gyakran használatosak és nagyobb a versenyképességűek a keresőmotorokban. Az ilyen kulcsszavakra optimalizálás nehéz és költséges lehet, mivel sok más vállalkozás is használja őket.

Ezzel szemben, a long tail kulcsszavakra optimalizálás kevésbé költséges és egyszerűbb, mivel kisebb a verseny és nagyobb az esély arra, hogy a mi tartalmunkra kattintanak és a weboldalunkra látogatók érkeznek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a long tail kulcsszavak keresési mennyisége alacsonyabb, mint a short tail kulcsszavaké. Ez azt jelenti, hogy a látogatók száma, akik megtalálják a weboldalunkat a hosszú farok kulcsszavakon keresztül, alacsonyabb lehet. Ennek ellenére, a látogatók minősége valószínűleg jobb, mivel az ilyen kulcsszavakra kereső felhasználók pontosabb és specifikusabb keresési szándékkal rendelkeznek, nagyobb a vásárlási hajlandóságuk.

Facebook hirdetéskezelés

2. A long tail kulcsszavak előnyei

Az internetes marketing világában a hosszú farok kulcsszavak nagyon fontosak. Az ilyen kulcsszavak használata számos előnnyel jár:

1) Célzottabb látogatók bevonzása: a long tail kulcsszavakra optimalizálás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy célzottabb látogatókat vonzanak weboldalukra. Mivel ezek a kulcsszavak specifikusabbak és részletesebbek, a felhasználók nagyobb valószínűséggel találják meg nálunk azt, amit keresnek, ezért a weboldalunkra kattintanak.

2) Kisebb verseny a kulcsszóra: a hosszabb és összetettebb kulcskifejezésekre történő optimalizálás egyszerűbb és kevésbé költséges, mivel kisebb a verseny ezekért a kulcsszavakért. A short tail kulcsszavakra optimalizálás nehéz és költségesebb, mivel sok más vállalkozás is használja őket.

3) Jobb konverziós arány: a long tail kulcsszavakra kereső felhasználók valószínűbb, hogy valódi vásárlók lesznek, mivel a keresési szándékuk specifikusabb. Ennek eredményeként a hosszú farok kulcsszavak által érkező látogatók magasabb konverziós arányt eredményezhetnek, ami növelheti a weboldal bevételeit.

4) Nagyobb tartalmi sokféleség: a vállalkozások sokféle tartalmat készíthetnek weboldaluk számára. Például, ha egy weboldal sportcipőket értékesít, akkor lehetősége van arra, hogy tartalmat készítsen a különböző sportágakról, mint például a futás, kosárlabda, tenisz stb. Ezzel a módszerrel több long tail kulcsszóra optimalizálhat, amelyek különböző sportágakhoz kapcsolódnak, és ezáltal növelheti az organikus keresési forgalmat.

Összességében, a long tail kulcsszavak kulcsfontosságúak az online marketingben és a SEO-ban. Az ilyen kulcsszavakra optimalizálás lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy célzottabb látogatókat vonzanak weboldalukra, növeljék a konverziós arányukat és az organikus keresési forgalmukat.

3. Long tail kulcsszó példák

A long tail kulcsszavak specifikusak és hosszú a felépítésük, mert több szóból tevődnek össze. Annak érdekében, hogy még jobban megértsük a long tail kulcsszavak lényegét, nézzünk meg néhány gyakorlati példát különböző területekről:

  1. „Budapesti autószerviz javítás olcsón”
  2. „Kerékpár bolt online árak”
  3. Facebook hirdetéskezelés olcsón
  4. „Olcsó apartman kiadó Balatonfüreden a strandon”
  5. „Gyerekbarát étterem Pesten”
  6. WordPress weboldal készítés lépésről lépésre
  7. „Női Nike Air Force sportcipők”
  8. „Egyszerű és hatékony otthoni edzéstervek kezdőknek”
  9. „Kerti tó építése lépésről lépésre”
  10. „Legjobb hűtőszekrények 2024-ben”

4. Tippek: Hogyan használj long tail kulcsszavakat?

1) Kulcsszókutatás: használj kulcsszókutatási eszközöket a vállalkozásod vagy iparágad szempontjából releváns long tail kulcsszavak megtalálásához. Keresd azokat a kulcsszavakat, amelyekre alacsony a verseny, de magas a keresési mennyisége.

2) Long tail kulcsszavak használata a tartalomban: használd a hosszú farok kulcsszavakat a bejegyzésed vagy termékleírásod szövegében, beleértve a címeket, alcímeket és a szöveg tartalmi részét is. De ügyelj arra, hogy ne szaporítsd a szót feleslegesen.

3) Légy specifikus: along tail kulcsszavak specifikusabbak, ezért használj olyan kifejezéseket, amelyek pontosan tükrözik, amit a közönséged keres. Ez növeli annak valószínűségét, hogy a tartalmad megtalálható lesz azok számára, akik érdeklődnek a termékeid vagy szolgáltatásaid iránt.

4) Optimalizáld a meta adatokat: a meta leírás és a cikkekhez vagy termékekhez tartozó címkék tartalmazzák a long tail kulcsszót. Ez segíti a keresőmotorokat abban, hogy megértsék az oldal tartalmát és releváns részleteket jelenítsenek meg a keresési eredményekben. De a long tail kulcsszavak használata ajánlott a termékfotók és a cikkekben szereplő képek leírásában (ALT címkéjében) is.

5) Keresőbarát URL cím tervezése: a bejegyzések URL címe tartalmazza a long tail kulcsszavakat. Ez segíti a keresőmotorokat az oldal tartalmának felismerésében és javítja az átkattintási arányt (CTR).

6) Kövesd figyelemmel az eredményeket: használj analitikai eszközöket a kulcsszavak rangsorolásának figyelemmel kíséréséhez és az előrehaladás nyomon követéséhez. Ingyenesen elérhető például a Google Search Console és a Google Analytics 4, amik rendkívül hasznosak webanalitika szempontjából. Mindig keresd a lehetőségeket a tartalmad optimalizálására a jobb teljesítmény érdekében.

5. Long tail kulcsszavak keresése

Olvasd el bejegyzésünket, amely a legjobb ingyenes kulcsszókutató eszközökkel foglalkozik! Ezek közé tartoznak az alábbi kulcsszókereső oldalak és szolgáltatások:

Ubersuggest kulcsszókeresés
Google Ads Kulcsszótervező long tail kulcsszó

6. Összefoglaló

A long tail kulcsszavak abban térnek el a hagyományos kulcsszavaktól, hogy sokkal specifikusabbak, több információt tartalmaznak és hosszabbak. Kevesebb a rájuk érkező keresési mennyiség, emiatt a verseny is alacsonyabb és könnyebb előkelő helyen rangsorolni rájuk.

Érdemes használni blogcikkek tartalmában, címsoraiban, képek leírásában, a meta leírásban, hogy minél inkább átláthatóvá tegyük a Google számára az oldalunk tartalmát.

A long tail kulcsszavak keresésére számos ingyenes kulcsszókutató eszköz és módszer létezik, ezeket érdemes áttekinteni. Ha kérdések van SEO-val kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Hogyan néz ki egy long tail kulcsszó?

Például így: weboldal készítés Budapest.

❓ Hol tudok long tail kulcsszavakat keresni?

Erre legjobb eszköz a Google Autocomplete, a Marketing Miner, az Ubersuggest, vagy éppen a Google Trends.

❓ Mik azok a long tail kulcsszavak?

Hosszú, specifikus, több szóból álló kulcsszavak, amikre kisebb a keresési mennyiség, de könnyebb rájuk rangsorolni a Google-ben.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés