A fizetett hirdetések működése: Facebook, Instagram, Google

A fizetett hirdetések megjelenhetnek Facebook hirdetések, Google Ads PPC hirdetések, vagy Instagram hirdetések formájában is.
Fizetett hirdetések

A fizetett hirdetések működése: Facebook, Instagram, Google

Egy nagyon hatékony online marketing eszköz a fizetett hirdetések készítése. Ezek az úgynevezett PPC hirdetések, amelyekért akkor kell fizetnie a hirdetőknek, ha egy felhasználó rákattint a hirdetésre. Megjelenhetnek a Facebookon, az Instagramon, vagy a Google Keresőben is a fizetett hirdetések. Ezekről lesz most szó ebben a cikkben.

1. Mi az a fizetett PPC hirdetés?

A PPC (Pay-Per-Click) hirdetés olyan online hirdetési forma, amelyben a hirdető csak akkor fizet, amikor valaki valóban rákattint a hirdetésére. A PPC hirdetések rendkívül elterjedtek a keresőmotorok felületén (például Google hirdetések), valamint a közösségi média platformokon (például Facebook hirdetések).

A fizetett PPC hirdetések működése az alábbiak szerint foglalható össze:

 1. A hirdető kiválasztja a kulcsszavakat vagy a célcsoportot, amelyre meg kívánja jeleníteni a hirdetését.
 2. Amikor valaki a megadott kulcsszavakat használja a keresőmotorban vagy érdeklődik egy termék iránt, az adott kulcsszóra készült hirdetés megjelenik a Google találatok között vagy a felhasználó Facebook/Instagram hírfolyamában.
 3. Amennyiben a felhasználó rákattint az hirdetésre, a hirdetőnek fizetnie kell a kattintásért, amire a PPC kifejezés is utal. Az összeg, amit a hirdető fizet egy kattintásért, a kulcsszavak népszerűségétől és a versenyhelyzettől függ.
 4. A hirdető által megadott céloldalra irányítják a felhasználót, ahol részletes információk találhatók a termékről vagy szolgáltatásról, és lehetőség van a konverzióra, például a vásárlásra, regisztrációra, feliratkozásra vagy kapcsolatfelvételre.

A PPC hirdetések előnye, hogy a hirdető csak akkor fizet, amikor a felhasználó aktívan érdeklődik az ajánlat iránt, és rákattint az hirdetésre. Ez lehetővé teszi a hirdetési költségek megtérülését (ROAS) és a fizetett hirdetések optimalizálását. Emellett a kulcsszavakra vagy demográfiai csoportokra célzott hirdetések segítenek abban, hogy a hirdetők elérjék a megfelelő célcsoportokat.

2. Fizetett hirdetés a Facebookon

A Facebookon közzétett fizetett hirdetések a közösségi média platform egyik népszerű reklámformája. A Facebook hirdetési rendszere lehetővé teszi a vállalkozásoknak és hirdetőknek, hogy célzott hirdetéseket jelenítsenek meg a Facebookot használók számára. Ezek a hirdetések megjelenhetnek a Facebook hírfolyamában, a jobb oldali oszlopban, a történetek között, esetleg Messenger hirdetés formájában, vagy az Instagramon, mivel a Meta vállalat a Facebook és az Instagram tulajdonosa is.

Néhány fontos információ a Facebookon elhelyezett fizetett hirdetésekről:

 1. Célzott hirdetési lehetőségek: A Facebook hirdetéskezelés lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy számos kritérium alapján célzott hirdetéseket hozzanak létre. Például a hirdetők kiválaszthatják a célközönséget az életkor, nem, lakóhely, érdeklődési kör és más demográfiai vagy viselkedési adatok alapján.
 2. Különböző hirdetési formátumok: A Facebook hirdetési rendszer számos hirdetési formátumot kínál, például képhirdetések, videóhirdetések, kollekció hirdetések és galéria hirdetések. Így a hirdetők kreatív módon mutathatják be termékeiket vagy szolgáltatásaikat az eltérő Facebook hirdetés típusok által.
 3. Kattintásonkénti vagy megjelenítésenkénti költségek: A fizetett Facebook hirdetések kattintásonkénti (PPC) vagy ezer megjelenítésenkénti (CPM) díjazási lehetőséget kínálnak. A hirdetők választhatják ki a legideálisabb fizetési módot az adott céljaiknak és költségvetésüknek megfelelően.
 4. Hirdetési analitika: A Facebook hirdetési rendszer részletes elemzési adatokkal is rendelkezik, amely lehetővé teszi a hirdetőknek, hogy nyomon kövessék a hirdetések teljesítményét, például a kattintások számát, a konverziós arányokat és a hirdetési költségeket.
 5. Közösségi interakciók: Végül a fizetett Facebook hirdetések lehetőséget kínálnak a felhasználóknak, hogy reagáljanak a hirdetésekre, például like-okkal, kommentekkel vagy megosztásokkal. Könnyebb így közvetlenül kapcsolatba lépni a potenciális ügyfelekkel.

Akik hirdetéseket kívánnak létrehozni a Facebookon, használhatják a Meta Hirdetéskezelő nevű platformot a fizetett hirdetések tervezésére, követésére és kezelésére, vagy akár profikra is bízhatják a Facebook hirdetéskezelést.

Facebook hirdetéskezelés

3. Instagram fizetett hirdetések

Az Instagram fizetett hirdetések és a Facebook fizetett hirdetések között több különbség is van, mivel bár az Instagram és a Facebook is a Meta tulajdonában van, a két platform önállóan működik. Néhány fontos különbség a két hirdetési platform között:

 1. Hirdetési környezet: Az Instagram a fiatalok körében népszerű közösségi média platformok egyike, amely a vizuális tartalomra összpontosít, különösen képek és rövid videók megosztására. A Facebook sokkal átfogóbb platform, ahol a felhasználók cikkeket, videókat, képeket és egyéb tartalmat oszthatnak meg, csoportokat hozhatnak létre, vagy akár üzleti Facebook oldalt és Marketplace hirdetést is készíthetnek.
 2. Célközönség: Mind a Facebook, mind az Instagram lehetőséget kínál a célzott hirdetések készítésére. Azonban az Instagram különösen népszerű a fiatalabb generáció körében, míg a Facebook felhasználói között a korosztály szélesebb skáláját találhatjuk meg. Tehát a célközönség kiválasztása fontos szempont lehet a két platform közötti választás során.
 3. Hirdetési formátumok: Az Instagram erőssége a vizuális tartalom, így a kép- és videóhirdetések különösen vonzóak lehetnek itt. A Facebook sokféle hirdetési formátumot támogat, beleértve a szöveges hirdetéseket, képhirdetéseket, videóhirdetéseket, galéria hirdetéseket, kollekció hirdetéseket, Reels-videókban elhelyezett reklámokat, bejegyzésből létrehozott hirdetéseket, és még sok más lehetőséget.
 4. Hirdetési elrendezés: Az Instagramon a hirdetések a felhasználók hírfolyamában jelennek meg eltérő formátumokban, és könnyen integrálódnak a közösségi tartalommal. A Facebook hirdetések több helyen is megjelenhetnek, például a hírfolyamban, a jobb oldali sávban, a Messengerben, vagy akár a Facebook-csoportokban.
 5. Felület és élmény: Az Instagram erősen épít a képek és a vizuális tartalmak bemutatására, míg a Facebook inkább sokoldalú platform a különböző tartalomtípusok számára.
 6. Hashtag használata: Az Instagramon a hashtagek kulcsszerepet játszanak a tartalmak keresésében és az érdeklődők elérésében.

Fontos megjegyezni, hogy mind a Facebook, mind az Instagram hirdetések nagyon hatékonyak lehetnek, attól függően, hogy milyen célt szeretnél elérni és milyen a célközönséged. Általában a legjobb megoldás az, ha mindkét platformot teszteled, figyeled a kampányok teljesítményét, és alakítod a stratégiádat az eredmények alapján. A megfelelő hirdetési platform kiválasztásához ismerd meg a célközönséged és az üzleti céljaidat, és tervezz olyan online hirdetéseket, amelyek azokhoz leginkább igazodnak.

4. Google fizetett hirdetések

A fizetett Google hirdetések a Google Ads platformon keresztül működnek, és lehetővé teszik a hirdetőknek, hogy hirdetéseiket megjelenítsék a Google keresőmotor találati oldalán és a Google Display Hálózathoz tartozó weboldalakon. De hogyan működnek a Google fizetett hirdetések?

 1. Hirdetés létrehozása: Első lépésként a hirdetőknek be kell jelentkezni a Google Ads fiókjukba és létre kell hozni a Google hirdetéseket. A hirdetések tartalmazhatnak címet, leírást, vizuális tartalmakat, kulcsszavakat és egy hivatkozást a hirdetés céloldalára.
 2. Kulcsszavak kiválasztása: A hirdetők kiválasztják azokat a kulcsszavakat vagy kifejezéseket, amelyekre szeretnék, hogy hirdetéseik megjelenjenek a Google Keresőben. Azok az emberek, akik ezen kulcsszavakat használják a keresőben, láthatják a fizetett Google hirdetést az első 10 találat között.
 3. Célközönség meghatározása: A hirdetők kiválaszthatják a célközönséget demográfiai adatok, viselkedési szokások és egyéb kritériumok alapján. Ez lehetővé teszi, hogy a hirdetések csak azoknak az embereknek jelenjenek meg, akik tényleg érdeklődnek a termék vagy szolgáltatás iránt.
 4. Hirdetési költségvetés kijelölése: A hirdetők meghatározzák a hirdetési költségvetést és azt, hogy a Google hirdetéseik megjelenítéséért mennyit hajlandóak kattintásonként vagy ezer megjelenítésenként fizetni. Ezt követően a Google Ads automatikusan optimalizálja a kampányokat, hogy a legjobb eredményeket érjék el.
 5. Hirdetések megjelenítése: Amikor valaki a kiválasztott kulcsszavakat használja a Google Keresőben, a fizetett hirdetések megjelenhetnek a találati eredmények között. Azok az emberek, akik rákattintanak a hirdetésre, nagy valószínűséggel fizető ügyfelekké válnak majd.
 6. Céloldalra irányítás: A hirdetések egy céloldalra irányítják a látogatókat, ezt nevezzük landing oldalnak, ahol további információkat találnak a termékről vagy szolgáltatásról, és lehetőség van a konverzióra, például a vásárlásra vagy a kapcsolatfelvételi adatok kitöltésére.
 7. Mérés és optimalizálás: A Google Ads rendszer részletes analitikát és követési eszközöket biztosít a hirdetések teljesítményének nyomon követéséhez. A hirdetők ezeket az adatokat felhasználhatják a kampányok optimalizálásához és a költségvetés hatékonyabb kezeléséhez.

A Google fizetett hirdetések lehetőséget kínálnak a hirdetőknek, hogy célzott módon juttassák el üzenetüket a potenciális ügyfelekhez, és nagyfokú skálázhatóságot biztosítanak. Azok, akik hirdetéseket futtatnak a Google Ads rendszerén keresztül, gyakran keresőoptimalizációval (SEO) kombinálják a fizetett hirdetéseket a keresőláthatóság és a konverziók maximalizálása érdekében.

Google hirdetéskezelés

5. Összefoglaló

A Facebook, Instagram és Google mind népszerű online platformok, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy fizetett hirdetéseket jelenítsenek meg a célközönségüknek.

A Facebook lehetővé teszi hirdetők számára, hogy hirdetéseiket a felhasználók demográfiai adatai alapján célozzák meg, például kor, nem, lakóhely, érdeklődési körök stb. A hirdetéseket a Facebook és az Instagram platformokon is megjeleníthetik, mivel a két platform összekapcsolódik.

A Google hirdetéseket a Google Keresőben és a Display Hálózaton (weboldalakon és alkalmazásokon belül) is megjeleníthetik. A fizetett Google hirdetések kulcsszavakra készülnek, így a hirdetők olyan kifejezésekkel kapcsolatban jeleníthetik meg a PPC hirdetéseket, amelyekre a felhasználók keresnek.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a PPC jelentése?

A PPC jelentése Pay-Per-Click, azaz kattintásonkénti fizetés.

❓ Hol jelenhetnek meg fizetett hirdetések?

Például: Facebook hirdetéskezelés, Instagram hirdetések, Google Ads hirdetések.

❓ Mi a fizetett hirdetések helyett a másik alternatíva?

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás. Korábban ezt a Google Ads vs SEO cikkünkben fejtettük ki.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés