Google Ads vs SEO: Melyik éri meg jobban?

A Google Ads vs SEO vita bemutatására szolgál ez a cikk, melyben kitérünk arra, hogy mikor melyik stratégia éri meg jobban.
Google Ads vs SEO

Google Ads vs SEO: Melyik éri meg jobban?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyik éri meg jobban: a Google Ads hirdetések vagy a keresőoptimalizálás (SEO)? Cikkünkben kitérünk a Google Ads vs SEO vitára, valamint bemutatjuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a két megközelítésnek, illetve mikor melyik éri meg jobban. Tarts velünk! 🙂

1. Mik azok a Google Ads hirdetések?

A Google Ads hirdetés egy olyan online hirdetési platform, amelyet a Google kínál annak érdekében, hogy a vállalkozások és hirdetők célzott hirdetéseket jeleníthessenek meg a Google keresési eredményekben, a YouTube-on, a Gmailben és más Google tulajdonú vagy partnerhálózati webhelyeken (Google Display Hálózat). A Google Ads segítségével a hirdetők különböző hirdetési formátumokban, például szöveges hirdetésekben, banner hirdetésekben, videóhirdetésekben vagy Shopping hirdetésekben jeleníthetik meg üzeneteiket.

A PPC kampányokban alapján a hirdetők kulcsszavakat választhatnak ki, amelyekre szeretnék, hogy hirdetéseik megjelenjenek. Amikor valaki a kiválasztott kulcsszavakra keres rá a Google keresőjében, a releváns hirdetések megjelenhetnek a keresési eredmények között vagy más helyeken a Google hálózatában. A hirdetők csak akkor fizetnek, ha valaki rákattint a hirdetésre (ezt nevezik kattintás alapú hirdetésnek – CPC hirdetések), így az elérés és az eredmények mérhetőek és követhetőek.

A Google Ads lehetőséget nyújt a hirdetőknek a célközönségük pontos meghatározására is, például földrajzi elhelyezkedés, demográfiai jellemzők, érdeklődési területek és viselkedési szegmensek alapján. Ez lehetővé teszi, hogy a hirdetések a legnagyobb valószínűséggel érdeklődő felhasználók számára jelenjenek meg.

A hatékony Google Ads kampányok létrehozása és kezelése kíván némi szakértelmet és figyelmet a hirdetések teljesítményének optimalizálásához. A hirdetőknek meg kell érteniük a kulcsszavak kiválasztását, a hirdetési kreatívok létrehozását, az árképzést és a kampányok elemzését is. Ha nem szeretnél hónapokat szánni a PPC hirdetések megismerésére, akkor kattints az alábbi bannerre, és vedd fel velünk a kapcsolatot! 🙂

Google hirdetések

2. A Google Ads hirdetések előnyei

 1. Célzott hirdetések: A Google Ads lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy célzottan jelenítsék meg hirdetéseiket a megfelelő célközönség számára. Ezáltal hatékonyabban érhetik el azokat az embereket, akik érdeklődnek termékeik vagy szolgáltatásaik iránt.
 2. Rugalmas költségvetés: A hirdetők maguk határozhatják meg a költségvetésüket a Google Ads kampányok számára. Ez lehetővé teszi a kis- és középvállalkozásoknak, hogy megfelelően kezeljék a hirdetési kiadásokat, és csak akkor fizessenek, ha valaki valóban interakcióba lép a hirdetéssel.
 3. Mérhető eredmények: A Google Ads rendszer lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy pontosan kövessék és elemezzék az eredményeket. Így a hirdetők láthatják, hogy melyik hirdetés vagy kulcsszó működik a legjobban, és hogyan növelhetik a hirdetési hatékonyságot.
 4. Gyors eredmények: A Google Ads hirdetések gyorsan megjelennek a Google keresési eredményekben és más webhelyeken. Nem kell hónapokig dolgoznod azon, hogy a Google első oldalára kerülj egy kulcsszóra.
 5. Kreatív hirdetési formátumok: A Google Ads számos hirdetési formátumot kínál, például szöveges hirdetések, Google Shopping hirdetések, videóhirdetések, Display kampányok és alkalmazás hirdetések. További információ: Google Ads hirdetés típusok.
 6. Földrajzi célzás: A hirdetők megadott földrajzi területekre irányuló hirdetéseket hozhatnak létre. Ez különösen hasznos lehet helyi vállalkozásoknak, akik csak bizonyos régiókban vagy városokban szeretnének hirdetni. Másik opció: local SEO.
 7. Konverziós lehetőségek: A Google Ads lehetőséget kínál a hirdetőknek a konverziók nyomon követésére és azok optimalizálására. Ez segíthet a vállalkozásoknak növelni az online értékesítéseket és a vevők elkötelezettségét.
Google Ads hirdetések

3. A Google hirdetések hátrányai

 1. Költséges lehet: A Google hirdetések ára változhat, és az árak a kulcsszavaktól, célcsoporttól és versenyhelyzettől függően nagyon eltérőek lehetnek. Az erős versenyben lévő kulcsszavak esetén a kattintási költségek magasak lesznek, ami növeli a hirdetési kiadásokat.
 2. Verseny: Sok más vállalkozás is használja a Google Ads rendszerét, így a verseny nagyon erős lehet a kulcsszavakért és a hirdetési pozíciókért. Az erős verseny miatt a kulcsszavak ára is emelkedhet.
 3. Tanulási küszöb: A Google Ads rendszer összetett, és tanulási időre van szükség a hatékony kampányok beállításához és kezeléséhez. A kezdőknek meg kell ismerkedniük a platformmal, és gyakran előfordulhatnak kezdeti hibák. Ezért célszerű egy profi hirdetéskezelő cég megbízása.
 4. Kattintások, de nem feltétlenül konverziók: Csak azért, mert valaki rákattint egy hirdetésre, még nem jelenti azt, hogy vásárlóvá vagy ügyféllé válik. A konverziók (pl. vásárlások, űrlapkitöltések) eléréséhez a webhelyen is megfelelő tartalmat és felhasználói élményt kell biztosítani. Cél a konverziós arány maximalizálása.
 5. Időigényes kezelés: A Google Ads kampányok hatékony kezelése időigényes folyamat. A hirdetőknek rendszeresen figyelniük kell a kampányok teljesítményét, optimalizálniuk kell azokat és szükség esetén a beállításokat módosítani ajánlott.
 6. Adatvédelem és reklámokkal kapcsolatos aggályok: Néhány felhasználó aggódhat az online adatvédelem miatt, különösen a testreszabott hirdetések esetén. Ezenkívül az online reklámokkal kapcsolatos negatív élmények, például zavaró hirdetések, ad-blocker használata és reklámok blokkolása is teret nyert az utóbbi években.
 7. A kattintási arány ingadozása: A hirdetések átkattintási aránya (CTR) változhat, és nem mindig garantálja a kívánt eredményeket. Sok tényező befolyásolhatja a CTR-t, például a hirdetési szöveg, a kulcsszavak és a célközönség jellemzői.
Google Shopping hirdetések

4. Mi az a SEO?

A SEO (Search Engine Optimization) vagy keresőoptimalizálás olyan folyamat, amelynek célja a weboldalak optimalizálás és keresőbarát tartalmak készítése annak érdekében, hogy azok jobb pozíciókat érjenek el a keresőmotorok, például a Google, Bing vagy Yahoo találati listájában (SERP) egy adott kulcsszó vagy kifejezés keresése során. A SEO lényegében arról szól, hogy a webhelyeket optimalizálják a keresőmotorok algoritmusainak megfelelően, ezzel bizonyítva, hogy azok relevánsak és értékesek az emberek számára.

A SEO több fontos elemet foglal magában, például:

 1. Kulcsszavak kutatása: A SEO kezdeti lépése a releváns kulcsszavak kiválasztása, amelyekre a webhely vagy tartalom optimalizálva lesz. Ez magában foglalja az olyan kulcsszavak elemzését, amelyeket a célközönség valószínűleg keres a Google-ben.
 2. On-page optimalizáció: Ez a weboldalak tartalmának és struktúrájának javítását jelenti annak érdekében, hogy a keresőmotorok könnyen értelmezhessék és indexelhessék a webhelyet. Ide tartozik a címsorok és alcímek használata, a meta leírások, az alternatív szövegek a képeknél, és a kulcsszavak megfelelő elhelyezése.
 3. Off-page optimalizáció: Az off-page SEO azokat a tevékenységeket foglalja magában, amelyek nem közvetlenül a weboldalon történnek, hanem az interneten kívül. Ide tartozik a visszahivatkozások (backlinkek) építése, a közösségi média marketing, az influencer marketing és az online brandépítés.
 4. Technikai SEO: A webhely technikai aspektusainak optimalizálásával foglalkozik, például a sebességoptimalizálás, a mobilbarát tervezés, a biztonsági intézkedések és a webhely struktúrájának javítása.
 5. Tartalomkészítés: Az értékes és releváns tartalom létrehozása kulcsfontosságú a SEO szempontjából. A keresőoptimalizált tartalmak magukban foglalhatnak blogbejegyzéseket, cikkeket, videókat, infografikákat, podcastokat, amelyek segítenek az információ széles körben történő terjesztésében.

A jó SEO hosszú távú eredményeket hozhat a webhelyeknek, mivel segít abban, hogy organikusan (nem fizetett hirdetések révén) jobb helyezéseket érjenek el a keresőmotorok találati listájában.

SEO találatok

5. A SEO előnyei

 1. Előnyösebb helyezés a keresőmotorokban: A jó SEO organikusan (nem fizetett hirdetések révén) elért magasabb pozíciókat eredményez a keresőmotorok találati listájában. Ennek eredményeként több látogató érkezik majd a weboldalra, mivel a felhasználók általában az első találatokat részesítik előnyben.
 2. Növekvő online láthatóság: A hatékony SEO segít abban, hogy a weboldal jobban látható legyen az interneten, így több potenciális látogató találja meg azt. Ez növeli a brand ismertségét.
 3. Ingyenes forgalom: Az organikus forgalom – vagyis azok a látogatók, akik a keresőmotorokból érkeznek a weboldalra – ingyenes. Ez azt jelenti, hogy nem kell fizetni minden kattintásért vagy látogatóért, mint a fizetett PPC hirdetések esetén.
 4. Hosszú távú eredmények: A megfelelően végzett SEO munka hosszú távú eredményeket hoz majd. Amint a weboldal jó pozíciókat ér el a keresőmotorokban, azokon a helyeken maradhat hosszú ideig, feltéve, hogy a versenytársak nem lépnek előre. Ezért a jó SEO befektetés hosszú távon megtérülő lehet.
 5. Célzott forgalom: A SEO lehetővé teszi a célközönség pontosabb elérését kulcsszavak és demográfiai szempontok alapján. Ennek eredményeként a weboldalra érkező látogatók nagyobb valószínűséggel lesznek érdeklődők a kínált tartalom vagy termékek iránt.
 6. Felhasználói élmény javítása: A SEO többek között magában foglalja a webhely technikai aspektusainak javítását és a tartalom felhasználóbarát kialakítását. Ez javítja a webhely felhasználói élményét és növeli a konverziókat.
 7. Versenyképesség növelése: A versenytársakkal szemben a SEO segít abban, hogy a vállalkozásod vagy weboldalad versenyképesebb legyen az online térben, és több piaci részesedést szerezzen.
 8. Mérhető eredmények: A SEO mérhető (pl. Google Search Console, Ubersuggest), és lehetőséget nyújt a teljesítmény folyamatos monitorozására és optimalizálására. A webanalitika segítségével nyomon követheted a forgalomnövekedést és a konverziókat.
Organikus forgalom

6. A SEO hátrányai

 1. Időigényes: A SEO nem azonnali megoldás, és a látható eredmények eléréséhez időre van szükség. A pozíciók javítása és az organikus forgalom növelése hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.
 2. Folyamatos változások: A keresőmotorok, különösen a Google, rendszeresen frissítik az algoritmusaikat. Ezek az algoritmusfrissítések befolyásolhatják a weboldalak pozícióit, és a korábban jó teljesítményt nyújtó oldalak veszíthetnek helyezéseikből.
 3. Konkurencia: Az online térben a verseny nagyon erős lehet. Sok más weboldal is ugyanazokra a kulcsszavakra optimalizál, és igyekszik az első találati oldalra kerülni. Ezért nehéz lehet az értékes kulcsszavakért versenyezni.
 4. Időigényes tartalomkészítés: Az értékes és releváns tartalom készítése és karbantartása időigényes folyamat. Az új és friss tartalom létrehozása fontos a SEO szempontjából, de ez extra erőfeszítéseket igényel.
 5. Technikai ismeretek szükségessége: A SEO hatékony kezeléséhez és megértéséhez technikai ismeretekre van szükség. A weboldalak szerkezetének és kódjának megértése fontos a technikai SEO szempontjából.
 6. Megbízhatatlanság: Mivel a keresőmotorok algoritmusai folyamatosan változnak, a weboldal pozíciója is ingadozhat. Az egyik hónapban a honlap jó helyezést érhet el egy kulcsszóra, míg a következő hónapban a forgalom hirtelen visszaeshet.
 7. Egyoldalúság: A túlzott hangsúly a keresőoptimalizálásra néha azt eredményezheti, hogy a weboldalak kezelői elfelejtik a felhasználói élményt és az olvasók emberi szükségleteit. Ezáltal a webhely könnyen elveszítheti az értékes és releváns tartalmakat szerető látogatókat.

7. Google Ads vs SEO – Mikor melyik éri meg?

A Google Ads és a SEO összehasonlítása során mindkét eszköz hatékony lehet az online láthatóság és a webhely forgalmának növelésében, de különböző helyzetekben és célok eléréséhez érdemes lehet az egyik vagy a másik stratégiát választani.

Mikor jó a Google Ads használata?

 1. Azonnali eredményekre van szükség: Ha gyorsan növelni szeretnéd a weboldal forgalmát és láthatóságát, akkor a Google Ads az ideális választás. A hirdetéseket rögtön megjelenítheted, amint beindítod a hirdetési kampányt.
 2. Rövid távú célkitűzés: Ha rövid távú célokat, például egy szezonális promóciót vagy kampányt szeretnél népszerűsíteni, a Google Ads lehetőséget nyújt a látogatók azonnali megszerzésére.
 3. Fókuszált célzás: Ha pontosan tudod, hogy milyen kulcsszavakra vagy demográfiai csoportokra szeretnél fókuszálni, a Google Ads segítségével precízen megcélozhatod a kívánt célközönséget.
 4. Nagy versennyel rendelkező kulcsszavak: Olyan kulcsszavak esetén, amelyekre nehéz jó pozíciót elérni a keresőmotorokban, vagy ahol a verseny nagyon erős, a Google Ads lehetővé teszi a szponzorált helyezések megszerzését.

Mikor éri meg a SEO használata?

 1. Hosszú távú stratégia: A SEO általában hosszú távú befektetés, és az eredmények eléréséhez időre van szükség. Az organikus helyezések fokozatosan javulnak a keresőmotorokban.
 2. Folyamatos online jelenlét: Ha hosszú távon szeretnéd fenntartani az online láthatóságod és hosszú távú fenntartható forgalmat akarsz a weboldaladra, a SEO az ideális megoldás.
 3. Költségtakarékosság: Hosszú távon az organikus forgalom szempontjából a SEO költséghatékonyabb, mivel nem kell fizetni minden kattintásért.
 4. Tartalomerősségek kihasználása: Ha értékes tartalmakkal rendelkezel, a SEO segít ezeket a tartalmakat előtérbe helyezni a keresőmotorokban, ami hosszú távon növeli a látogatottságot és az elkötelezett vásárlókat.
 5. Long tail kulcsszavak: A SEO kiválóan alkalmas hosszabb és összetettebb kulcsszavakra történő optimalizációra, amelyek specifikusabb keresésekre irányulnak, és alacsonyabb versenyt jelentenek.

Ideális esetben a Google Ads és a SEO egymás kiegészítője lehet egy online marketing stratégiában. Például kezdetben használhatod a Google Ads hirdetéseket azonnali eredmények elérésére, miközben hosszú távon a SEO-t is fejleszted az organikus forgalom növelésére. Fontos, hogy a döntéseket a célcsoportnak és a költségvetésnek megfelelően hozd meg! 🙂

8. Google Ads vs SEO – Melyik jobb?

A kérdésre, hogy a Google Ads vagy a SEO „jobb-e”, nincs egyértelmű válasz, mert mindkét módszernek megvannak a saját előnyei és alkalmazási területei. A Minner.hu oldalán írtunk egy cikket a Google Ads vs SEO témájában korábban, a személyes tapasztalataink alapján.

Az optimális stratégia attól függ, hogy milyen céljaid, mennyi időd, valamint mennyi pénzed van, illetve milyen versenytársakkal és iparággal kell versenyezned.

Gyakran a legjobb megoldás az, ha mindkét módszert alkalmazzák, hogy kihasználják a rövid távú előnyöket a PPC hirdetéseken keresztül, miközben hosszú távon építik az organikus forgalmat a SEO segítségével.

9. Összefoglaló

A Google Ads vs SEO közötti dilemma egy örök vitának számít az online marketingesek körében.

A cégvezetőknek fontos megérteniük, hogy ha sikeresek akarnak lenni az online térben, akkor mindkét stratégiára egyformán szükségük lesz.

A rövid távú forgalomnövelést a Google Ads hirdetések adják, míg hosszú távon a keresőoptimalizálás (SEO) lesz hatékony.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

10. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mennyibe kerülnek a Google Ads hirdetések?

Olvasd el Google hirdetéskezelés árak cikkünket.

❓ Mi a SEO jelentése?

A SEO jelentése keresőoptimalizálás, amely az organikus forgalom szerzésére irányul, fizetett hirdetések nélkül.

❓ Google Ads vs SEO – melyik a jobb?

Rövid távú forgalomnövelésre a Google Ads jobb, míg a hosszú távú forgalom biztosítására a SEO.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés