Az e-kereskedelem alapjai, trendjei és fajtái

Az e-kereskedelem működése magába foglalja a webshop készítés, az online marketing, a SEO, az analitika és az online piacterek használatát.
e-kereskedelem működése

Az e-kereskedelem alapjai, trendjei és fajtái

Napjainkban az e-kereskedelem már átszövi a mindennapjainkat, amit a COVID-19 járvány és az azzal járó karanténhelyzet csak még inkább felerősített. De mi is pontosan az e-commerce jelentése? Hogyan alakult ki, milyen trendek szerint működik, milyen típusai vannak, és hogyan kapcsolódik az online marketinghez? Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbi cikkben. 🙂

1. Az e-kereskedelem jelentése

Az e-kereskedelem rövidítés az elektronikus kereskedelem vagy online kereskedelem fogalmára utal, és olyan tevékenységek, tranzakciók és üzleti modellek összességét foglalja magában, amelyek az interneten vagy más elektronikus csatornákon keresztül zajlanak. Az áruk vagy szolgáltatások online kerülnek megvásárlásra és értékesítésre az e-kereskedelem során, fizikai boltok nélkül. Az e-commerce többféle formát ölel fel, beleértve az online áruházakat, a piactereket, az internetes aukciókat és az elektronikus banki tranzakciókat.

Az e-kereskedelem népszerűsége az internet terjedésével és az online vásárlási lehetőségek számának növekedésével fokozatosan nőtt. Az emberek ma már rengeteg terméket és szolgáltatást vásárolnak online, beleértve a ruházati cikkeket, az elektronikai eszközöket, élelmiszereket, repülőjegyeket, és még sok mást.

Az e-kereskedelemnek számos előnye van, például a kényelmes vásárlás, a termékek széles választéka, az árösszehasonlítás lehetősége és a globális elérhetőség. Az üzletek számára is előnyös, mivel lehetőséget nyújt az online jelenlét kialakítására és az ügyfélkör bővítésére.

Azonban vannak hátrányai is, például a biztonsági kérdések, az adatvédelem és az online fizetések megbízhatósága. Emellett a verseny is nagyon erős az online piacon, így a vállalkozásoknak hatékony marketing- és logisztikai stratégiákat kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy versenyképesek maradjanak. Az e-commerce tehát a modern üzleti világ fontos része, és egyre növekvő jelentőséggel bír a globális gazdaságban.

Webshop készítés

1.1. Mi az e-commerce magyarul?

Az e-commerce az electronic commerce angol kifejezés rövidítése, amely magyarul elektronikus kereskedelmet jelent. Az elektronikus kereskedelem olyan üzleti tevékenységeket foglal magában, amelyek az interneten vagy más elektronikus csatornákon keresztül mennek végbe.

Az e-commerce kifejezés használata egyre gyakoribbá vált a digitális korban, és olyan tevékenységeket takar, mint az online áruházak működtetése (webshop készítés árak), az internetes piacterek, az online banki tranzakciók, az e-kereskedelmi platformok és még sok más.

1.2. Az e-kereskedelem története

Az e-kereskedelem története az internet fejlődésével és elterjedésével párhuzamosan alakult ki. A gyökerei az 1960-as évekre nyúlnak vissza, de igazán jelentős növekedést és fejlődést a 2000-es évektől kezdve tapasztalhatunk.

Az első online tranzakciók (1960-as évek): Az e-kereskedelem kezdeti lépései az elektronikus adatcserére és tranzakciókra korlátozódtak. Az 1960-as években már léteztek olyan vállalatok, amelyek elektronikus úton cseréltek adatokat és bonyolítottak le üzleti tranzakciókat, például a bankok elektronikus pénzátutalásokat végeztek.

Az internet és az első online vásárlások (1990-es évek): Az internet elterjedésével az e-kereskedelem kezdeti formái megjelentek. Az 1980-as évek végén jelentek meg az első kiskereskedelmi webáruházak és piacterek. Az Amazon 1994-ben alakult és az egyik első nagy online könyváruház volt. Az eBay 1995-ben indult online aukciós platformként.

ebay e-commerce

A dot-com buborék és összeomlás (2000): Az e-kereskedelem az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején hatalmas lendületet vett, és sok internetes vállalkozás hatalmas befektetéseket vonzott be. Azonban 2000-ben bekövetkezett a dot-com buborék összeomlása, ami sok e-kereskedelmi vállalat csődjéhez vezetett.

Az e-kereskedelem újraindulása és növekedése (2000-es évek közepétől): Az e-commerce a 2000-es évek közepétől újraindult, és folyamatosan nőtt. Az online vásárlások egyszerűsítése és a biztonságos online fizetési módok kifejlesztése elősegítette az e-kereskedelem terjedését.

Mobil e-kereskedelem (2010-es évek): Az okostelefonok elterjedése és a mobilalkalmazások fejlődése új dimenziót adott az e-kereskedelmi folyamatoknak. A vásárlók most már mobil eszközeikről is könnyedén vásárolhatnak és böngészhetnek.

E-kereskedelem és közösségi média (2010-es évek): A közösségi média platformokon való vásárlás és az ottani reklámok növekvő jelentőséget kaptak. A vállalatok aktívan használják a közösségi médiát a márkanevük népszerűsítésére és az ügyfelekkel való kapcsolattartásra.

AI és gépi tanulás az e-kereskedelemben: Az AI és a gépi tanulási technológiák alkalmazása lehetővé teszi az e-kereskedők számára az ügyfélpreferenciák elemzését és a személyre szabott ajánlatok készítését.

2. Az e-kereskedelem működése

Összetett folyamat az e-kereskedelem működése, amelynek során az áruk és szolgáltatások az interneten keresztül kerülnek értékesítésre. Az e-kereskedelem működése során számos lépés és fontos tényező játszik szerepet.

1) Webshop készítése: Az első lépés egy webáruház létrehozása. Ez magában foglalja a weboldal vagy online alkalmazás kialakítását és beállítását, ahol a termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítésre kínálják, a fogyasztók pedig böngészhetnek vagy vásárolhatnak kedvük szerint. Lehetőség van webshop bérlésre is (pl. UNAS, Shoprenter), amely sokkal kevesebb indulótőkét igényel, viszont egy saját készítésű WooCommerce webáruház mindig több testreszabási funkciót kínál.

Webáruház készítése

2) Termékek feltöltése: Az e-kereskedőknek meg kell adniuk a termékek vagy szolgáltatások részletes leírását, képeit, árait és egyéb releváns információkat. Ezt a webáruház adminisztratív felületén vagy egy CMS rendszer (Content Management System) segítségével tehetik meg.

3) Online fizetési rendszer beállítása: Az online fizetési módok (például hitelkártya, PayPal, banki átutalás) beállítása elengedhetetlen, hogy az ügyfelek zökkenőmentesen vásárolhassanak. Biztonságos és megbízható fizetési kapcsolatot kell biztosítani a vásárlók számára.

4) Raktárkészlet és logisztika: Az e-commerce során az áruk raktárban tárolódnak, és a megrendeléseket az ügyfeleknek szállítják. Ennek hatékony kezeléséhez logisztikai rendszert kell kialakítani, beleértve a készletkezelést, a csomagolást és a szállítást.

5) Vásárlói élmény javítása: Fontos, hogy az online áruházak könnyen navigálhatóak legyenek (breadcrumb navigáció), és jó felhasználói élményt nyújtsanak. A vásárlók igénylik a termékek közötti böngészést kategóriák szerinti bontásban, a szűrési lehetőségeket és a keresőfunkciókat.

6) Marketing és reklám: Az e-kereskedőknek aktívan kell reklámozniuk az online üzletüket. Ehhez hozzátartozik a digitális marketing, az online hirdetések, az e-mail marketing, a közösségi média promóció és a SEO (keresőoptimalizálás) alkalmazása is.

7) Ügyfélszolgálat: Az ügyfélkapcsolatok kezelése és a vásárlók kérdéseinek és problémáinak kezelése kulcsfontosságú. Az ügyfélszolgálati csapatnak mindig elérhetőnek és segítőkésznek kell lennie.

8) Adatbiztonság és adatvédelem: Az ügyfelek személyes adatainak és fizetési információinak védelme kritikus fontosságú. Az e-kereskedelem során megfelelő adatbiztonsági intézkedéseket kell alkalmazni.

Webshop készítés e-kereskedelem

3. Az e-kereskedelem és az online marketing kapcsolata

Az e-kereskedelem és az online marketing szorosan összefonódó fogalmak, és a két terület közötti kapcsolat kritikus szerepet játszik az online vállalkozások sikerében. Az online marketing az e-kereskedelmi vállalkozások fő eszköze a látogatók és a potenciális vásárlók eléréséhez, megtartásához és gondozásához.

Az e-kereskedelem egyik fő célja a termékek és szolgáltatások értékesítése online. Az online marketing segít forgalmat generálni az e-kereskedelmi webáruházaknak. A keresőoptimalizálás (SEO), a fizetett hirdetések (pl. Google Ads), a közösségi média hirdetések és az e-mail marketing mind olyan eszközök, amelyek segíthetnek a potenciális vásárlók vonzásában.

Az online marketing nemcsak a látogatók számának növelésére irányul, hanem a konverziós arányok javítására is. A konverzió azt jelenti, hogy a látogatók olyan cselekvéseket végeznek, amelyek eredményeként vásárlókká vagy ügyfelekké válnak (pl. termékvásárlás, regisztráció, feliratkozás hírlevélre). Az online marketing segíthet az érdeklődők meggyőzésében, például az árak és ajánlatok bemutatásával, a hitelesség és a bizalom növelésével, valamint az egyszerű vásárlási folyamatok kialakításával.

Emellett az online marketing segít az ügyfélkapcsolatok kialakításában és fenntartásában. Az e-mail marketing például lehetővé teszi a cégek számára, hogy rendszeresen kapcsolatba lépjenek a vásárlókkal, és értékes tartalmakkal és ajánlatokkal szolgáljanak nekik. Ez növelheti az ügyfélhűséget és az ismétlődő vásárlások valószínűségét.

A digitális marketing segíti az e-kereskedőket az adatok gyűjtésében és elemzésében. A webanalitikai eszközök segítségével követhető, hogy melyik marketingkampányok és -stratégiák működnek, és melyek nem. Ez lehetővé teszi az adaptációt és a jövőbeli döntések adatközpontú megalapozását.

Webanalitikai eszközök

Lehetővé válik a személyre szabott tartalmak és ajánlatok létrehozása. Az ügyfelek preferenciáinak és viselkedésének elemzése alapján testreszabott tartalmakat és ajánlatokat lehet kínálni, ami növeli a vásárlási hajlandóságot.

A hatékony online marketing stratégia segít a márka ismertségének növelésében és a piaci részesedés megszerzésében. Tehát stratégiai versenyelőnyt jelent.

Az e-kereskedelem és az online marketing együttesen erősítik egymást, és egy jól kialakított online marketing stratégia nélkül az e-kereskedelem sokkal nehezebben lenne sikeres. Az online marketing eszközeivel lehetőség nyílik a célcsoportok elérésére, meggyőzésére és megtartására, ami az e-kereskedelmi vállalkozások számára nélkülözhetetlen a sikerhez.

4. Melyek a legújabb e-kereskedelem trendek?

1) Mobil első megközelítés: Az okostelefonok használata továbbra is növekszik, és az emberek egyre inkább mobil eszközökről vásárolnak. Az e-kereskedőknek mobilbarát weboldalakat és alkalmazásokat kell kialakítaniuk, hogy a mobilos vásárlók számára kényelmes élményt biztosítsanak.

2) Az online élmény személyre szabása: Az e-kereskedők egyre inkább személyre szabott ajánlatokat és tartalmakat kínálnak a vásárlóknak. A mesterséges intelligencia és a remarketing segítségével az online platformok képesek követni a vásárlói viselkedést, miután a felhasználó járt az adott weboldalon, és ezek alapján testre szabott ajánlatokat tudnak készíteni számukra, hogy visszacsábítsák őket a webshop felületére.

3) Az élő videós közvetítések használata: Az élő közvetítések lehetővé teszik az e-kereskedőknek, hogy interaktív módon lépjenek kapcsolatba a lehetséges vásárlókkal, bemutassák a termékeket és válaszoljanak a felmerülő kérdéseikre. Ez növelheti a vásárlások valószínűségét.

4) Fenntarthatóság és környezettudatosság: A vásárlók egyre inkább környezettudatos termékeket és márkákat keresnek. Az e-kereskedőknek érdemes fenntartható és környezetbarát termékeket kínálniuk, valamint elköteleződni a fenntarthatóság iránt.

5) Online fizetési módszerek és kriptovaluták: Az online fizetési módok terén is folyamatosan történnek fejlesztések. Egyre több e-kereskedő fogad el kriptovalutákat, az online fizetési folyamatok pedig egyre gyorsabbá és kényelmesebbé válnak.

Mobilfizetés

6) Közösségi kereskedelem (Social Commerce): A közösségi média platformokon való vásárlás egyre elterjedtebbé válik. Az Instagram, Facebook és más platformok bevezették a vásárlásra alkalmas funkciókat, amelyek lehetővé teszik a termékek közvetlen vásárlását a közösségi média bejegyzésekből és oldalakról (pl. Facebook Marketplace hirdetések).

7) Globális kereskedelem és piacok megnyitása: Az e-kereskedelem lehetőséget teremt arra, hogy a vállalatok globális piacokra törjenek be. Egyre könnyebben érhetik el a nemzetközi vásárlókat, és az e-kereskedelem globális piaca folyamatosan növekszik.

8) Gyors szállítás és logisztika: Az emberek gyors és rugalmas szállítási lehetőségeket várnak el. Az e-commerce kereskedőknek fejleszteniük kell a logisztikai folyamatokat, beleértve a gyors és megbízható áruszállítást. Ha meg szeretnél szabadulni a logisztikai problémáktól, akkor ajánljuk figyelmedbe a fulfillment kiszervezett logisztikáját.

Fulfillment e-kereskedelem trend

5. Az e-kereskedelem fajtái

B2C (Business-to-Consumer): Ez az e-kereskedelem típus az üzletek és vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak közvetlen értékesítését jelenti a fogyasztók számára. Példák erre a fajtára az online áruházak, ahol az egyszerű emberek vásárolnak ruházatot, elektronikai eszközöket, bútorokat, és egyéb termékeket. Ez a B2C marketing lényege.

B2B (Business-to-Business): Az e-kereskedelmi vállalatok és beszállítók közötti elektronikus tranzakciókat és üzletkötéseket tartalmazza. Példák erre a fajtára az online nagykereskedelmi piacok, ahol vállalatok vásárolnak nyersanyagokat, irodai felszereléseket, árukészletet, és egyéb termékeket más vállalatoktól. A B2B marketing tehát a vállalatközi üzleti tevékenységekre utal.

B2B modell

C2C (Consumer-to-Consumer): Ebben az esetben a fogyasztók közvetlenül egymástól vásárolnak termékeket vagy szolgáltatásokat. Példák erre a fajtára az online piacterek (Jófogás.hu, Facebook Marketplace) és az online aukciók, ahol az egyének eladhatják és megvásárolhatják a különböző termékeket.

G2C (Government-to-Consumer): Ebben a modellben a kormányzati szervezetek és intézmények elektronikus úton nyújtanak szolgáltatásokat és információkat a polgárok számára. Példák erre a fajtára az adóbevallások és az online állami szolgáltatások.

G2B (Government-to-Business): A kormányzati szervezetek ebben az esetben vállalatokkal folytatnak elektronikus tranzakciókat és kommunikációt. Példák erre a fajtára az online beszerzési rendszerek és az állami beszerzések elektronikus lebonyolítása.

P2P (Peer-to-Peer): Ebben az e-kereskedelem modellben egyenrangú felek között zajlanak az elektronikus tranzakciók. Példák erre az e-commerce fajtára a digitális pénzügyi technológiák (például a mobilfizetés) és a kriptovaluták használata.

M-commerce (Mobile Commerce): Ez az e-kereskedelem fajta az okostelefonok és vezetéknélküli eszközök használatára összpontosít. A felhasználók mobilalkalmazások vagy mobilbarát weboldalak segítségével vásárolnak termékeket és szolgáltatásokat.

6. Összefoglaló

Az e-kereskedelem, vagyis az elektronikus kereskedelem, az online platformokon és az interneten keresztül zajló kereskedelmi tevékenységet jelenti. Az e-commerce egyre népszerűbbé válik világszerte, mivel lehetővé teszi a termékek és szolgáltatások online megvásárlását és értékesítését.

A fogyasztók széles körű termékválasztékhoz férhetnek hozzá a kényelmes otthonukból, míg a vállalkozások lehetőséget kapnak a globális piacokra való terjeszkedésre.

Az e-kereskedelemnek számos előnye van, például a kényelem, a hozzáférhetőség és az árösszehasonlítás. Az online vásárlók könnyen böngészhetnek különböző termékeket és szolgáltatásokat, és gyorsan megtalálhatják a legjobb ajánlatokat. Emellett az e-kereskedelem lehetőséget teremt az kisvállalkozásoknak és a nagyvállalatoknak is a piaci jelenlét kialakítására és az üzleti növekedésre.

Az online áruházaknak versenyképes árakat és minőségi termékeket kell kínálniuk, és gondoskodniuk kell az ügyfelek biztonságáról az online tranzakciók során.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az e-commerce jelentése?

Az „e-commerce” egy mozaikszó, amely az „elektronikus kereskedelem” kifejezésből származik.

❓ Milyen e-kereskedelem típusok vannak?

Az e-kereskedelem különféle formákat ölthet, beleértve az online kiskereskedelmet (ahol a fogyasztók termékeket vásárolnak közvetlenül az interneten), az elektronikus piactereket (ahol különböző eladók és vevők találkoznak és kereskednek – Facebook Marketplace), valamint a digitális szolgáltatások értékesítését (webshop készítés árak). Az elektronikus kereskedelem általában az online fizetési rendszerek, a logisztika és a vevőkiszolgálás integrálását is magában foglalja.

❓ Mi az e-kereskedelem és az online marketing kapcsolata?

Az e-kereskedelem és az online marketing szorosan összefüggnek és kölcsönösen erősítik egymást. Az sikeres e-kereskedelemhez hatékony online marketingstratégiákra van szükség, és az online marketing segít az e-commerce fejlődésében és növekedésében.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!