Facebook marketing alapok és tippek 2024-ben

A Facebook marketing alapok és tippek segítenek cégednek hatékonyan megjelenni a közösségi médiában, ezzel pedig új ügyfeleket szerezni.
Facebook marketing

Facebook marketing alapok és tippek 2024-ben

A Facebook minden üzleti vállalkozás online marketing stratégiájának egyik alapvető elemét képezi a közösségi média marketing részeként. Bár sokan vélekednek úgy, hogy az Instagram és a TikTok átvették az irányítást, azonban a Facebookot továbbra is több milliárd ember használja napi szinten. Cikkünkben áttekintjük a Facebook marketing alapjait, valamint igyekszünk olyan tippeket adni, amelyekkel hatékonyabbá teheted vállalkozásodat a közösségi médiában és teljes mértékben kihasználhatod a Facebook által nyújtott lehetőségeket. 🙂

1. Facebook marketing alapok

Profil és üzleti Facebook oldal létrehozása: ha még nincs Facebook profilod, először is hozz létre egy személyes profilt. Ha szeretnéd képviselni a vállalkozásodat a közösségi médiában, hozz létre egy üzleti Facebook oldalt a vállalkozás nevével, logójával és szolgáltatásainak leírásával.

Célcsoport meghatározása: határozd meg, hogy kik azok az emberek, akiket el szeretnél érni a Facebookon. Milyen érdeklődési körökkel rendelkeznek, milyen korosztályhoz tartoznak, és milyen földrajzi helyen élnek? Olvasd el célcsoport meghatározása cikkünket! 🙂

Tartalom stratégia kialakítása: döntsd el, milyen típusú tartalmat fogsz megosztani a Facebookon. Ezek lehetnek cikkek, videók, képek, események vagy bármilyen releváns tartalom a célközönséged számára, amelyek kapcsolódnak a cégedhez vagy a szolgáltatási területedhez. Mi például a Kiszervezett Marketing üzleti Facebook oldalán folyamatosan osztunk meg ügyfélvéleményeket és szakmai blogcikkeket, valamint üzleti eseményekről is beszámolunk.

Facebook bejegyzés

Kép és videó tartalom: a vizuális tartalom hatékonyabb a Facebookon. Használj magas minőségű képeket és videókat, amelyek felkeltik a felhasználók figyelmét.

Interakció a közönséggel: reagálj a követők kommentjeire és üzeneteire. A közvetlen kapcsolattartás növeli a hűségüket és az elköteleződésüket.

Bejegyzések ütemezése és közzététele: használd a Meta Business Suite tervező szolgáltatását, hogy előre elkészített bejegyzéseket hozz létre és publikálj időzítve. Fontos a rendszeres tartalomközzététel, hogy fenntartsd az aktív jelenlétet a Facebook marketing részeként.

Meta Business Suite

Facebook hirdetések: a Facebook hirdetések rendkívül hatékonyak, magas konverziós aránnyal rendelkeznek. Használj hirdetési célok alapján kialakított hirdetéseket, amelyek pontosan a kívánt célcsoportra vannak célozva a Facebook marketing stratégiád részeként.

Tesztelés és optimalizálás: ne félj kísérletezni, próbálj ki különböző tartalmi típusokat és hirdetési stratégiákat. Az analitika segítségével folyamatosan optimalizáld a kampányaidat.

Hirdetési költségvetés kezelése: ha fizetett Facebook hirdetéseket használsz, alakíts ki egy költségvetést, és figyelj rá, hogy ne költs többet, mint amit megengedhetsz magadnak. Erre szolgál a napi és havi költségvetési limitek beállítása.

Facebook hirdetéskezelés

2. Üzleti Facebook oldal létrehozása

Egy üzleti Facebook oldal létrehozása egyszerű és ingyenes, és a Facebook marketing alapvető lépésének számít.

Belépés vagy regisztráció: ha már van személyes Facebook profilod, jelentkezz be. Ha még nincs, akkor regisztrálj egy fiókot, amire felépítheted a vállalkozásod üzleti Facebook oldalát. A személyes és üzleti Facebook profiljaid egymástól függetlenek lesznek, de egy gombnyomásra tudsz majd váltogatni közöttük.

Facebook oldal létrehozása: kattints erre a linkre, ha üzleti Facebook oldalt szeretnél létrehozni. Add meg az oldal nevét, a rövid leírását és az általad nyújtott szolgáltatások kategóriáját (pl. webfejlesztés, elektronikai cikkek értékesítése, ruházati termékek, stb.). A következő lépésekben töltsd ki az üzleti adataidat, például a nyitvatartási időt, címet és telefonszámot. A pontos és aktuális információk segítenek a követőknek megtalálni és elérni téged.

Üzleti Facebook oldal

Profil- és borítókép beállítása: tölts fel egy profilképet (általában a vállalkozás logója) és egy borítóképet (amely megjelenik az oldal tetején). A képek legyenek magas minőségűek és vonzóak. Vedd figyelembe az aktuális Facebook borítókép méretek előírásait.

Facebook oldal létrehozása

Facebook felhasználónév megadása: ez az üzleti Facebook oldalad URL címének a rövidítését és egyedivé tételét jelenti, például a mi FB-oldalunk linkje https://www.facebook.com/kiszervezettmarketing.hu. Tehát személyre szabtuk az URL cím utolsó szakaszát, ehhez egy Facebook felhasználónevet kell megadnod a beállítások között.

További adatok felvétele: állítsd be az elérhetőségeidet, a nyitvatartásodat, vegyél fel műveletgombokat, amelyeken keresztül a látogatók követni tudnak, felhívhatnak, vagy e-mailt küldhetnek neked. Az Oldal kezelése menüpont alatt adj hozzá olyan munkatársakat, akik adminisztrátorként kezelhetik a Facebook oldalt.

Facebook marketing

Tartalom közzététele: kezdd el tartalommal feltölteni az oldalt. Ossz meg bejegyzéseket, fotókat, videókat, és állíts be ütemezett posztokat, hogy fenntartsd az aktív közösségi média jelenlétet. A Facebook marketing részeként növeld a követőid számát, akár emelj ki bejegyzéseket hirdetésként, vagy hívj meg ismerősöket és ügyfeleket, hogy kövessék be az oldalad.

3. Facebook hirdetéskezelés alapok

3.1. Bejelentkezés a Facebook Hirdetéskezelőbe

Szükséged lesz egy Facebook vállalkozáskezelő fiókra, amelyet itt tudsz létrehozni. Ezután egy Facebook hirdetési fiókot kell készítened, mivel így fogsz majd tudni Facebook kampányokat létrehozni. A Facebook Hirdetéskezelőt ide kattintva érheted el.

Facebook hirdetéskezelés

3.2. Facebook Pixel és CAPI telepítése

További két fontos dolog, amelyekre szükséged lesz:

 • A Facebook Pixel (Képpont) egy rövid kódrészlet, amelyet a weboldalad forráskódjában kell elhelyezned. Ezzel tudod majd ellenőrizni, hogy a Facebook hirdetéseidre kattintó emberek milyen tevékenységeket hajtanak végre a weboldaladon (pl. hová kattintanak, mit néznek meg, vásárolnak-e valamit, milyen terméket tesznek a kosarukba, stb.).
 • A Facebook CAPI (Konverziók API) pedig a még hatékonyabb konverziókövetésre szolgál, és a Pixel süti-alapú követése mellett pontosabb méréseket tesz lehetővé.

Ha a Kiszervezett Marketinget választod, mi nálunk az ajánlat részét képezi mindkét követőkód elhelyezése Facebook hirdetéskezelés esetén.

3.3. Facebook kampány létrehozása

A Facebook marketing részeként meg kell értened, hogy a Facebook hirdetéskezelés három szinten működik:

 • Kampányok;
 • Hirdetéssorozatok;
 • Hirdetések.

Először mindig egy Facebook kampányt kell létrehoznod, majd ezen belül jön a hirdetéssorozat és a konkrét Facebook hirdetések. A Facebook Hirdetéskezelőben kattints az „+ Létrehozás” gombra. Itt választhatod ki a kampányod célját, például ismertség vagy forgalom növelése, aktivitás, értékesítés, érdeklődők szerzése, alkalmazás hirdetése.

Facebook hirdetés létrehozása

Meg kell majd adnod olyan beállításokat, mint:

 • A konverzió helye: üzenetküldő alkalmazások, webhely, alkalmazás, Facebook oldal, hirdetések elemei.
 • Hirdetéstípus: üzenetbe irányító, hirdetésüzenet.
 • Költségkeretek: napi költségkeret, teljes élettartamra szóló költségkeret.
 • Célközönség: demográfiai jellemzők, érdeklődési körök, magatartások szerinti célzás.
 • Hirdetések elhelyezése: optimalizált Advantage+ elhelyezés, vagy manuálisan meghatározott.
Facebook marketing alapok

3.4. Facebook hirdetési formátum kiválasztása

Eltérő Facebook hirdetés típusok érhetők el, amelyek mind segíthetik a Facebook marketing sikerét:

 • Képes Facebook hirdetések;
 • Videós hirdetések;
 • Galéria formátumú hirdetések;
 • Kollekció formátumú Facebook hirdetések;
 • Messenger hirdetések.

Ezek mind egyedi specifikációkkal rendelkeznek, amit figyelembe kell venned a Facebook marketing és hirdetéskezelés során. Meg kell adni hozzájuk médiafájlokat, főcímet, CTA felhívást, leírást, stb.

Facebook hirdetés

Ha nincs tapasztalatod a Facebook vagy Google hirdetések kezelésével, akkor biztos nagyon bonyolultnak tűnik ez a folyamat. Ajánljuk számodra, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot, és vedd igénybe egy profi hirdetéskezelő cég szolgáltatásait. 🙂

4. Facebook Bolt funkció

Sokáig volt lehetőség arra, hogy közvetlenül a Facebookon keresztül értékesíts termékeket vagy szolgáltatásokat. Ezt nevezték Facebook Bolt funkciónak, amely sajnos 2023. augusztus 10-től megszűnt Magyarországon és a világ nagy részén. Korábban ez így nézett ki:

Facebook Bolt

A Facebook marketing szempontjából nagyszerű lehetőség volt ez, mivel az üzleti Facebook oldalon keresztül tudtak az emberek termékek között válogatni és vagy a Facebook Boltból vásárolni, vagy átirányították őket a vállalkozás weboldalára, és ott vásárolhattak.

Mivel megszűnt a facebookos vagy instagramos fizetés nélküli Boltok támogatása Magyarországon és még több mint 100 országban, ezért nem lehet majd termékeket értékesíteni vagy megosztani Facebook bejegyzésekben, Reels-videókban vagy történetekben.

Csak az USA területén érhető el ez a fizetési módszer. 21 nemzetközi piacon elérhető enélkül is, de Magyarország sajnos a cikk írásának pillanatában nem tartozott bele. A Facebook marketing így csak a Marketplace hirdetéseket foglalja magában, amelyek leginkább apróhirdetésekként funkcionálnak.

Marketplace hirdetés

5. Facebook Hirdetéstár használata marketing célokra

A Facebook Hirdetéstár egy olyan hely, ahol minden Facebookon jelenleg is aktív, vagy az elmúlt 1 évben futtatott hirdetést megtekinthetsz. Legyen szó Facebook, Instagram, vagy bármely másik Meta-platform hirdetéseiről, rengeteg információt megtudhatsz a Hirdetéstár használata révén. Így ez egy hatékony eszköz a Facebook marketing szempontjából a versenytárs-elemzésre.

Facebook Hirdetéstár

Megtudhatod, hogy a versenytársaid milyen hirdetéseket futtatnak, mekkora költségkeretük, kik a célcsoportjaik, mely időszakokban hirdetnek, hogyan néz ki a Facebook hirdetésük kreatív tartalma és leírása, stb.

Meta Hirdetéstár használata

A Facebook Hirdetéstár eléréséhez kattints ide! 🙂

6. További hatékony Facebook marketing tippek

Hatékony Facebook marketing megoldásokkal növelheted az online jelenléted hatékonyságát és eredményességét. Az alábbiakban olvasható néhány olyan stratégia és megoldás, amelyek segíthetnek:

Célzott hirdetések: használd a Facebook hirdetési platformjának célzását, hogy pontosan meghatározd, kiknek jelennek meg a hirdetéseid. Az érdeklődési körök, demográfiai adatok és viselkedési szokások alapján határozd meg a célcsoportodat, hogy a hirdetéseid csak azokhoz jussanak el, akik valószínűleg érdeklődnek az ajánlatod iránt.

Facebook elemzések

Videótartalom: a videók egyre népszerűbbek a Facebookon. Készíts magas minőségű, vonzó videókat, amelyek felkelthetik a figyelmet és elkötelezettséget generálhatnak a követőkben. A videók élő közvetítése is hatékony módszer a követők bevonására a Facebook marketing részeként.

Galéria és kollekció formátumú hirdetések: ezek a Facebook hirdetések lehetővé teszik számodra, hogy több képet vagy terméket jeleníts meg egyetlen hirdetésben. Ezzel növelheted az interakciót és a konverziókat, valamint bemutathatod a termékkínálatod sokszínűségét.

Buyer persona készítése: használd fel a Facebook elemzési adatait a célközönségedről, és készíts egy buyer persona alakot, vagyis egy tipikus ügyfél vázlatát. Így jobban megérted majd, hogy mi motiválja a célközönséged, és hogyan tudod megszólítani őket a leghatékonyabban a Facebook marketing segítségével.

Buyer persona

Facebook tartalommix: próbálj színes tartalom stratégiát összeállítani, amelyben szerepelnek szöveges posztok, linkek, bejegyzések, képek, videók, élő közvetítések, Facebook-történetek.

Emeld ki a bejegyzéseidet: hozz létre Facebook hirdetéseket a bejegyzéseidből, így azok több ezer emberhez érhetnek el. Beállíthatod a hirdetések célját, és természetesen CTA gomb is jár hozzájuk.

7. Összefoglaló

A Facebook marketing folyamata rengeteg lehetőséget rejt magában, gondoljunk csak az üzleti Facebook oldal létrehozására, a Facebook hirdetéskezelésre vagy a Hirdetéstár használatára.

Ha hatékonyan szeretnéd vállalkozásodat képviseltetni a közösségi médiában, akkor fogadd meg Facebook marketing tippjeinket, és lépj velünk kapcsolatba, hogy céged Facebook hirdetéseit profik kezelhessék. Kattints az alábbi bannerre!

Facebook hirdetéskezelés

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

8. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mennyibe kerülnek a Facebook hirdetések?

Olvasd el Facebook hirdetéskezelés árak cikkünket, vagy nézd meg mi van hatással a Facebook hirdetés árak alakulására.

❓ Milyen egyéb lehetőségek vannak a Facebook marketing mellett?

Nem felejthetjük el az Instagram marketing és a LinkedIn marketing fontosságát sem.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés