A Rank Math SEO bővítmény használata (2024)

A Rank Math SEO bővítmény a WordPress oldalak keresőoptimalizálására alkalmas, akár ingyenesen is letölthető a plugin.
Rank Math SEO bővítmény

A Rank Math SEO bővítmény használata

Amikor tartalmat készítesz egy weboldalra, alapvető fontosságú, hogy megfelelően keresőoptimalizált legyen a tartalom. Ennek egyik nagyszerű eszköze a Rank Math SEO bővítmény, amely WordPress oldalak keresőoptimalizálását teszi lehetővé egyszerűen. Sok mindenben hasonlít a Yoast SEO bővítményre, de lássuk a részletes bemutatást a cikkünkben. 🙂

1. Mi az a Rank Math SEO bővítmény?

A Rank Math SEO bővítmény egy WordPresshez készült plugin, amelynek célja a weboldalak keresőoptimalizálásának (SEO) támogatása. Ezt a bővítményt a WordPress adminisztrációs felületén keresztül telepíthetjük és aktiválhatjuk. Számos eszközt kínál az on-page SEO elemzéshez és optimalizáláshoz. A Rank Math segít a weboldalaknak jobb helyezést elérni a keresőmotorok találati listáin, ami növelheti a látogatók számát és javíthatja a tartalom láthatóságát az interneten.

Néhány fő jellemzője a Rank Math SEO bővítménynek:

  1. On-Page SEO elemzés: A bővítmény átfogó elemzést kínál a weboldalak egyes oldalainak SEO-teljesítményéről. Ez magában foglalja a címsorok, meta leírások, kulcsszóhasználat és egyéb fontos on-page SEO elemek ellenőrzését.
  2. XML sitemap funkció: Automatikusan létrehoz XML webhelytérképet, amely segíti a keresőmotorokat a weboldal tartalmának gyorsabb feltárásában és indexelésében.
  3. Schema markup támogatás: A Rank Math segít a schema markup hozzáadásában az oldalakhoz, amely további információkat adhat a keresőmotoroknak a tartalomról.
  4. Közösségi média integráció: A SEO plugin lehetőséget biztosít a felhasználóknak a tartalom megosztásának optimalizálására a közösségi médiában.
  5. 404 hibaellenőrzés: Figyeli a weboldalon lévő hibás linkeket és segít a helyes URL-ekre történő átirányításban.
  6. Analitika integráció: Csatlakoztatható a Google Analytics 4-hez, így könnyen figyelemmel kísérhetjük a weboldal teljesítményét.

A Rank Math SEO bővítmény segít a felhasználóknak optimalizálni weboldalaikat a keresőmotorok számára, javítva az oldalak rangsorolását a Google-ben és növelve az online jelenlétüket.

Weboldal készítés

2. A Rank Math használatának előnyei

A Rank Math SEO bővítmény használata segít abban, hogy magasabban rangsorolj a Google-ben, keresőbaráttá teszi a tartalmad. A plugin feltelepítése könnyű, még optimális beállításokat is kínál az oldalad jellemzői alapján.

Könnyen értelmezhető, hogy miként lehet optimalizálni egy bejegyzést a WordPressben. A jobb oldali sávban jelenik meg a Google előnézet, a fókusz kulcsszó, valamint a legfontosabb SEO beállítások optimalizáltsága.

Rank Math SEO

Forrás: Rank Math

A Content AI egy olyan program, amely a mesterséges intelligencia használata révén optimalizálja a tartalmakat. Az AI használata révén tudsz SEO-barát szöveget írni a Rank Math segítségével.

Egy skálán osztályozza az általad írt szöveget, a szavak számát, a linkek számát, a címsorok felépítését, a használt médiaelemeket, a kapcsolódó kulcsszavak gyakoriságát.

Rank Math SEO bővítmény

Forrás: Rank Math

A beépített SEO elemzési modulok a Google Search Console-lal összekapcsolva fontos adatokat szolgáltatnak a weboldalad SEO teljesítményéről és optimalizáltságáról. Látható például, hogy milyen kulcsszavakra rangsorolunk, milyen a webhelytérképünk elérhetősége, és vannak-e indexálási gondok.

Láthatjuk a megjelenítéseink és kattintásaink számát, az átkattintási arányt (CTR), a bejegyzéseink optimalizáltsági szintjét, és egyéni kulcsszavakat követhetünk.

SEO elemzés

Forrás: Rank Math

A Rank Math emellett összeköttetésben van a Google indexelési moduljával, így láthatod, hogy mikor voltak utoljára feltérképezve az oldalaid, milyen arányban vannak indexelve, stb. A Google Analytics 4 is összeköthető a Rank Math SEO pluginnel, hogy még részletesebb forgalmi adatokat kapjunk.

Így láthatjuk, hogy melyik kulcsszavakra rangsorolunk, milyen bejegyzésekkel, mekkora az ezekre érkező forgalom és a kattintások mennyisége.

Kulcsszavak rangsorolása

Forrás: Rank Math

3. A Rank Math SEO plugin letöltése és telepítése

A Rank Math SEO bővítmény telepítése egyszerű folyamat a WordPress adminisztrációs felületén keresztül.

1) Belépés a WordPress adminisztrációs felületére: Jelentkezz be a WordPress vezérlőpultjára.

2) Bővítmények menüpont kiválasztása: A bal oldali menüsávon válaszd ki a „Bővítmények” lehetőséget.

3) Új bővítmény hozzáadása: Kattints a „Új bővítmény hozzáadása” gombra, ami lehetőséget ad a WordPress bővítmények keresésére és telepítésére.

4) A Rank Math megkeresése: A jobb felső sarokban található keresőmezőbe írd be, hogy „Rank Math” és nyomj az Enter billentyűre.

Rank Math plugin letöltése

5) Rank Math SEO bővítmény telepítése: A keresési eredmények között megtalálod a „Rank Math SEO” bővítményt. Kattints az „Azonnali telepítés” gombra.

6) Aktiválás: A telepítés után megjelenik az „Bekapcsolás” lehetőség. Kattints erre az opcióra a „Telepített bővítmények” között.

Emellett a Rank Math ingyenes verziója letölthető a WordPress hivatalos oldaláról is. A Rank Math telepítése során konfigurálja magát akár automatikusan is, de ha nagyobb beleszólást akarunk, akkor a fejlett telepítési módot is választhatjuk.

Rank Math telepítés

Forrás: Rank Math

Ezzel befejeződött a Rank Math SEO bővítmény telepítése és beállítása. A bővítmény mostantól segít optimalizálni a weboldaladat a keresőmotorok számára, és számos eszközt kínál az on-page SEO elemzéséhez és fejlesztéséhez. Ne felejtsd el rendszeresen frissíteni a bővítményt, hogy mindig a legfrissebb verziót használhasd.

4. A Rank Math további funkciói

Az egyik leghasznosabb funkciója a Rank Math SEO bővítménynek, hogy bejegyzésenként mutatja milyen kulcsszavakra rangsorol az adott poszt vagy oldal. Ezáltal úgy írhatod át a tartalmat, hogy még előrébb kerülj az adott kifejezésre a Google-ben.

A schema markup generátor révén tovább javíthatók a Google helyezések, mivel strukturált adatokat adhatunk hozzá a bejegyzésekhez. Más weboldalak schema sablonjait is használhatjuk, de létrehozhatunk saját sémát is a posztjaink számára.

A megfelelő meta adatok hozzáadása révén a keresőmotorok jobban megértik majd, hogy miről szól a tartalmad. A termékek schema markupja például tartalmazhat terméknevet, termékleírást, értékeléseket, árakat, készletinformációkat, és további SERP funkciókat. Ha ezeket beállítjuk, akkor a termékünk így jelenhet meg például a Google-ben:

Rank Math séma

Forrás: Rank Math

De a Rank Math külön sémákat biztosít éttermek, események, blogcikkek, videók, helyi vállalkozások, kérdezz-felelek blokkok megjelenítése számára. Így ezek az információk megjelennek majd a Google Keresőben, és nagyobb eséllyel kattintanak rá a felhasználók.

Emellett egyszerű a kulcsszókutatás is a Rank Math használatával, mert láthatjuk a kulcsszavak időszakok szerinti keresési mennyiségét és trendjeit.

Kulcsszó trendek

Forrás: Rank Math

Az eddig felsorolt SEO funkciók mellett a Rank Math bővítmény még a képek automatikus SEO-ját is elvégzi: hozzáadja az ALT címeket és a képleírásokat. A local SEO terén pedig optimalizálja a vállalkozásunk megjelenését a Google SERP találatok között, ha a felhasználóknak Google Térképen jelennek meg vállalkozások a keresőoldalon.

Lehetőség van több lokáció megadására is, ha több üzlettel rendelkezik a vállalkozásod. Egy rövidkód elhelyezése révén pedig kapcsolati információkat jeleníthetsz meg a Google Térképen a vállalkozásod neve mellett.

Rank Math local SEO

Forrás: Rank Math

A Rank Math használata révén több bejegyzést is noindex vagy nofollow címkével láthatunk el egyszerre, vagy schema típust adhatunk meg ezeknél a posztoknál, nem kell egyenként beállítani mindent.

Az egyes bejegyzéseket vagy oldalakat pedig részletesen elemezhetjük SEO szempontjából, beleértve a kulcsszavakat, amelyekre rangsorolnak, a betöltési sebességet a PageSpeed segítségével, és a forgalom mennyiségét.

Rank Math keresőoptimalizálás

Forrás: Rank Math

Az oldalak betöltési sebességét a WordPressen belül tudjuk ellenőrizni, hála a Rank Math bővítménynek. Emellett még a bejegyzések közösségi média megosztásait is be tudjuk állítani, pl. vízjelet a képekre, Open Graph adatok megadása Facebook posztokhoz, vagy borítókép beállítása megosztásokhoz.

Még 404 hibaellenőrzési modul is jár a Rank Math mellé, ezzel megszabadulhatunk a hibás linkektől. A robots.txt fájl is szerkeszthető, az RSS optimalizálható, a breadcrumb navigáció személyre szabható.

5. Mennyibe kerül a Rank Math SEO plugin?

A Rank Math SEO ingyenes verziója bármikor letölthető és telepíthető, azonban ha szeretnénk kibővíteni a lehetőségeink körét, akkor érdemes lehet megvásárolni valamelyik előfizetéses csomagot.

Rank Math árak

Ezek havidíjas csomagok, és elsősorban ügynökségek számára hasznosak mert egyszerre több saját és kliens weboldalt is kezelhetünk a Rank Math fizetős csomagjaiban. A követhető kulcsszavak száma 100-ról 50.000-re nő, megkapjuk a schema generátor, és a tartalomíró mesterséges intelligenciát.

A pontos árakat és a részletesebb összehasonlítás a Rank Math hivatalos oldalán olvashatod! 🙂

6. Összefoglaló

A Rank Math egy akár ingyenesen is elérhető WordPress SEO bővítmény, amely teljes körű on-page keresőoptimalizálást tesz lehetővé.

Lehetőség van kulcsszókutatásra, bejegyzések SEO optimalizálására, a tartalmak sémáinak megadására, a közösségi média megosztások személyre szabására.

Részletes elemzési adatokat is kaphatunk azokról a kulcsszavakról, amelyekre rangsorolunk a Google-ben.

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a Rank Math?

Egy SEO bővítmény WordPress weboldalakhoz.

❓ Milyen Rank Math alternatívák vannak?

A Yoast SEO bővítmény.

❓ Miért hasznos a Rank Math használata?

Lehetőség van kulcsszókutatásra, bejegyzések SEO optimalizálására, a tartalmak sémáinak megadására, a közösségi média megosztások személyre szabására.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés