A webshop üzemeltetés jogi feltételei és költségei

A webshop üzemeltetés nem egyszerű feladat. Számos indulási költséggel és jogi követelménnyel kell számolni a webshop indítása során.
Webshop üzemeltetés

A webshop üzemeltetés jogi feltételei és költségei

Ha szeretnél webáruházat készíteni, az nem lesz egyszerű feladat. Rengeteg előírásnak, jogszabálynak és üzleti szempontnak kell megfelelned. A dolog persze sokkal könnyebb, ha egy webfejlesztő csapatra bízod a webshop készítést. Azonban ha önállóan vágnál bele, fontos, hogy tisztában legyél a webshop üzemeltetés feltételeivel és költségeivel. 🙂

1. A webshop üzemeltetés jogi feltételei

Először a vállalkozási feltételekről érdemes beszélni. A webshop üzemeltetéséhez vállalkozást kell indítani. Ez lehet egyéni vállalkozás (EV) vagy gazdasági társaság (pl. Bt., Kft.).

A vállalkozást be kell jelenteni a területileg illetékes hatóságnál. A tevékenységi körök közé fel kell venni a „4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozás Rendszere) kódot.

A webshop üzemeltetés legfontosabb és kezdő lépése tehát a jogi követelményeknek való megfelelés, amelyhez a fentebb említett TEÁOR kód szükséges. Ebbe a tevékenységi körbe tartozik a termékek értékesítése internetes kiskereskedelemben, az internetes aukciók, illetve minden kiskereskedelemi termék, amelyet csomagküldő szolgálat útján értékesítenek.

Emellett a vállalkozásnak kell, hogy legyen adószámlája és bankszámlája.

A webshop követelmények alapján a webáruháznak meg kell felelnie az általános szerződési feltételek (ÁSZF) és az adatkezelési tájékoztató jogszabályi előírásainak.

A webáruháznak világosan és egyértelműen kell tájékoztatnia a vásárlókat a termékek/szolgáltatások áráról, a szállítási feltételekről, a fizetési módokról, a garanciáról és az elállási jogról (elállási nyilatkozat minta).

Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy a webáruháznak biztonságosnak kell lennie a vásárlók személyes adatainak védelme érdekében. A webshop üzemeltetés nem valósítható meg SSL tanúsítvány nélkül.

Fontos: ez csak egy általános összefoglaló a webshop üzemeltetés jogi feltételeiről. A pontos jogszabályok változhatnak, ezért mindig javasolt a legfrissebb információkért hivatalos forráshoz fordulni.

Webshop készítés

2. Egyéb webshop üzemeltetési jogi követelmények

 1. Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF): a webshopnak rendelkeznie kell Általános Szerződési Feltételek dokumentumokkal, amelyek tartalmazzák a vásárlás, a fizetés, a szállítás és a visszatérítés feltételeit. Ezeknek a feltételeknek tisztességesnek és átláthatónak kell lenniük.
 2. Adatvédelem és adatkezelés: fontos, hogy a webáruház megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak, ideértve az adatvédelmi nyilatkozatot, a cookie-k használatáról szóló tájékoztatást és az ügyfelek személyes adatainak védelmét. A Google Consent Mode V2 szintén kötelező a weboldalak számára, ha a látogatók viselkedését szeretnék nyomon követni. Ne felejtsük el a GDPR-nak való megfelelést sem.
 3. Fogyasztóvédelmi jogszabályok: a webshop üzemeltetés meg kell feleljen a fogyasztóvédelmi jogszabályoknak, ideértve a távollevők között kötött szerződésekről szóló törvény előírásait, amelyek szabályozzák a vásárlók tájékoztatását, visszatérítési jogait és egyéb fogyasztói jogokat.
 4. Számlázás és adózási kötelezettségek: az adózási kötelezettségeknek és az online értékesítésre vonatkozó szabályoknak is meg kell felelni. Ez magában foglalja az általános forgalmi adó (ÁFA) és egyéb kereskedelmi adók beszedését, valamint az online számlázási követelményeket.
 5. Szellemi tulajdon védelme: fontos, hogy a webáruház ne sértse mások szellemi tulajdonjogait, és rendelkezzen a szellemi tulajdonjogok védelmére vonatkozó szabályokkal, például védjegyek és szerzői jogok tiszteletben tartásával.
 6. Kereskedelmi és reklámjog: a webshopnak megfelelően kell kezelnie a kereskedelmi és reklámjog szabályait, ideértve a hamis reklámokat, az árak átláthatóságát és az online reklámok jelölését.
 7. Panaszkezelés és vitarendezés: az szintén fontos, hogy a webáruháznak hatékony panaszkezelési mechanizmusai legyenek, és meg kell felelnie a vitarendezési eljárásokra vonatkozó jogszabályoknak.

3. Mire figyelj oda még webshop üzemeltetés során?

 1. Biztonság: figyelj oda a webáruház biztonságára, hogy az ügyfelek adatai védettek legyenek. Ez magában foglalja az SSL tanúsítvány használatát, erős jelszavak alkalmazását, biztonsági mentések készítését és egyéb intézkedéseket. Olvasd el weboldal biztonság útmutatónkat!
 2. Felhasználói élmény: a webshopnak könnyen navigálhatónak (breadcrumb) és felhasználóbarátnak kell lennie. Az áruk és szolgáltatások legyenek könnyen megtalálhatók és megvásárolhatók.
 3. Megfelelő termék- és szolgáltatásválaszték: olyan termék- és szolgáltatásválasztékkal kell rendelkezned, amely vonzza a célközönséget, és megfelel az ügyfelek igényeinek.
 4. Gyors és megbízható fizetési megoldások: biztosíts különböző fizetési lehetőségeket, mint a bankkártyás fizetés, PayPal, átutalás stb. Olvasd el online fizetési rendszerek listánkat!
 5. Megfelelő logisztika és szállítás: kiemelkedően fontos, hogy a webshop rendelkezzen hatékony szállítási és logisztikai megoldásokkal, hogy az ügyfelek megrendelt termékeiket időben és sértetlenül kapják meg.
 6. Ügyfélszolgálat: biztosítani kell a hatékony ügyfélszolgálatot, hogy az ügyfelek kérdéseire, panaszaira és problémáira gyorsan és hatékonyan reagálhasson a webáruház. Manapság már léteznek AI ügyfélszolgálati chatbotok is.
 7. Marketing és reklám: megfelelő marketing- és reklámstratéga nélkül nem lesz hosszú távon sikeres a webáruházad. Gondolkodj el, hogy a keresőoptimalizálás vagy a fizetett hirdetések segítségével szeretnéd reklámozni a termékeidet.

4. A webshop üzemeltetés költségei

4.1. Indulási költségek

 • Webshop platform: ez lehet bérelhető webáruház vagy egyedi fejlesztés is. A bérelhető platformok ára általában havi díjhoz kötött és havi 5.000-25.000 Ft között mozog, míg az egyedi fejlesztésű platformok ára a projekt bonyolultságától függően változik, de ezt legalább csak egyszer kell megfizetni. Tekintsd meg a legfrissebb webshop készítés árainkat!
 • Webdesign: ha egyedi designt szeretnél a webáruházadnak, akkor webdesigner segítségét kell kérned. A webdesigner óradíja bármennyi lehet, minden attól függ, hogy kivel kötsz üzletet és mennyire bonyolult az elképzelésed.
 • Termékfeltöltés: ha sok terméked van, akkor a termékfeltöltés időigényes feladat. Ezt is kiszervezheted egy külső cégnek.
 • Marketing: a webáruházad népszerűsítéséhez az online marketingre is kell költened. Ez magában foglalhatja a keresőoptimalizálást (SEO), a pay-per-click (PPC) hirdetéseket, a közösségi média marketinget és az e-mail marketinget.
Webshop tárhely

4.2. Folyamatos üzemeltetési költségek

 • Domain név: a domain név regisztrációja évente kb. 2-3 ezer forintba kerül.
 • Tárhely: a webáruházad tárhelyének bérleti díja a tárhely méretétől és a forgalom mértékétől függően változik, havi 5-20 ezer forint között mozog.
 • Online fizetések díja: a bankkártyás fizetések feldolgozásáért tranzakciós díjat kell fizetned.
 • Szállítás: a termékeid szállításának költsége a szállítási módtól és a szállítási címtől függően módosul.
 • Raktározás: ha saját raktárral rendelkezel, akkor raktárbérleti díjat kell fizetned. Ha fulfillment céget bízol meg a raktározással és a szállítással, akkor fulfillment díjat kell majd fizetned.
 • Ügyfélszolgálat: az ügyfélszolgálat működtetésének költsége az ügyfelek számától és a megkeresések típusától függően változik. Mi például a ChitChat nevű AI chatbotot használjuk, amely minden kérdésre választ ad.
 • Marketing: a webáruházad népszerűsítése érdekében folyamatosan kell költened a marketingre.

A webshop üzemeltetésének teljes költsége a fenti tényezőktől függően nagyon eltérő lehet. Egy kisebb webáruház éves üzemeltetési költsége akár 100.000 forint is lehet, míg egy nagy webáruház éves üzemeltetési költsége akár több millió forintba is kerülhet.

4.3. Webshop üzemeltetési költségek csökkentése

 • Válassz egy bérelhető webshop platformot: a bérelhető platformok olcsóbbak, mint az egyedi fejlesztésűek, és egész sok funkciót is tartalmaznak.
 • Töltsd fel magad a termékeket: ha magad töltöd fel a termékeket, akkor megspórolhatod a külső cég díját.
 • Használj ingyenes marketingeszközöket: számos ingyenes marketingeszköz áll rendelkezésre, amelyekkel népszerűsítheted a webáruházadat.
 • Kínálj ingyenes szállítást: az ingyenes szállítás vonzóbbá teheti a webáruházadat a vásárlók számára.
 • Szerezd be a termékeidet dropshippinggel: a dropshippinggel nem kell raktároznod a termékeket, így megspórolhatod a raktározási költségeket.
 • Kínálj kiváló ügyfélszolgálatot: a minőségi ügyfélszolgálat segít csökkenteni a visszatérítések számát, ami pénzt takaríthat meg.

5. Összefoglaló

Első lépésként egy fontos döntést kell meghoznod: önállóan szeretnél webáruházat készíteni, vagy egy profi webfejlesztő cégre bízod a webshop készítést.

Akárhogy is legyen, nem árt tisztában lenni a webshop üzemeltetés jogi és egyéb jellegű követelményeivel, illetve a felmerülő költségek nagyságával.

Ez egy soktényezős képlet, tehát rengeteg dolog befolyásolhatja a webshop árakat, így a legjobb döntés az lesz, ha egy ingyenes árajánlatot kérsz tőlünk ide kattintva! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Milyen lépésekből áll a webáruház indítás?

A webáruház indítás lépései közé tartozik a webshop platform kiválasztása, domain név és tárhely kiválasztása, webshop fejlesztése, termékek feltöltése, fizetési rendszer és számlázás beállítása, jogszabályi előírásoknak való megfeleltetés ellenőrzése, marketing kezelése, ügyfélszolgálat beállítása, stb.

❓ Mennyibe kerül egy webshop üzemeltetése?

A webshop készítés árak kb. 400.000 Ft-tól kezdődnek, és akár több millió forintba is kerülhetnek.

❓ Mennyibe kerül a webshop havi karbantartás?

A webshop karbantartás árak havi 20.000 Ft-tól kezdőnek.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!