A keresőmarketing eszközei és működése

A keresőmarketing célja, hogy egy weboldal a Google és más keresőmotorok első oldalán jelenjen meg a SEO és a PPC hirdetések segítségével.
Keresőmarketing eszközök

A keresőmarketing eszközei és működése

Az utóbbi években a keresőmarketing (angolul Search Engine Marketing = SEM) szinte alapvető marketing stratégiává vált az online térben. Célja, hogy egy weboldal minél nagyobb láthatóságot érjen el a keresőmotorok (pl. Google) találati listáján. Ennek érdekében organikus és fizetett hirdetési módszereket is használ, amelyeket ebben a cikkben mutatunk be.

1. Mi az a keresőmarketing?

A keresőmarketing egy olyan digitális marketing stratégia, ami arra irányul, hogy egy adott weboldal/webáruház láthatósága a lehető legmagasabb legyen a keresőmotorok találati oldalain (SERP – Search Engine Results Page).

A keresőmarketing két fő ága:

 • Keresőoptimalizálás (SEO – Search Engine Optimization): célja, hogy a weboldal az organikus (nem fizetett) találati listán minél előrébb kerüljön releváns kulcsszavakra. Ide tartozik egy sor olyan módszer, amellyel a weboldalt hitelesebbé tehetjük a Google és más keresőmotorok számára.
 • Keresőmotor-marketing (SEM – Search Engine Marketing): ez a fizetett hirdetésekre vonatkozik. Például amikor a Google keresési eredményei között az első négy találatnál a „Szponzorált” felirat jelenik meg, az a Google Ads hirdetések eredménye.
Google hirdetéskezelés

2. A keresőmarketing előnyei

1. Célzott közönség elérése: a keresőmarketing lehetővé teszi, hogy a termékedet, szolgáltatásodat pontosan akkor jelenítsd meg a célközönségednek, amikor aktívan keresnek rá. Ez a fajta reklámozás rendkívül hatékony, mert nem pazarolja a forrásokat irreleváns célcsoportokra.

2. Magasabb konverziós arány: mivel a keresőmarketing az aktívan kereső internetezőkhöz juttatja el a hirdetéseket, a konverziós arány (azaz a vásárlóvá váló látogatók aránya) is magasabb.

3. Megtérülés (ROI) optimalizálása: a keresőmarketing kampányok ROI-ja (befektetésarányos megtérülése) jól mérhető, így könnyen nyomon követhető a befektetett források hatékonysága.

4. Költséghatékony: a keresőmarketing kampányok költségvetése rugalmasan alakítható, így a kisvállalkozások számára is elérhető. A PPC hirdetések esetében csak akkor kell fizetni, ha valaki rákattint a hirdetésre (pay-per-click modell). Ismerkedj meg a Google hirdetés árak és a Facebook hirdetés árak alakulásával!

5. Versenyelőny: a Google-ben és a közösségi médiában való aktív jelenlét ma már elengedhetetlen a versenyképesség fenntartásához. Ha a versenytársaid ott vannak a keresőmotorok találati listáján, de Te nem, akkor lemaradsz a potenciális vásárlókról.

6. Márkaismertség növelése: a keresőmarketing növeli a márkaismertséget és a bizalmat a céged iránt.

7. Folyamatos kontroll: az online marketing kampányok bármikor módosíthatók, optimalizálhatók a kívánt eredmények elérése érdekében.

8. Részletes elemzések: a keresőmotorok és a hirdetési platformok rengeteg adatot szolgáltatnak a kampányok teljesítményéről, amelyek alapján hatékonyabban optimalizálható a marketing stratégia.

9. Hosszú távú hatás: a SEO-ba fektetett energia és pénzösszeg hosszú távon megtérül, hiszen a weboldal organikus forgalma tartósan növekedhet. Rövid távon, gyors eredmények érdekében a fizetett hirdetések használata az előnyösebb stratégia. Olvasd el Google Ads vs SEO témájú cikkünket!

10. Skálázhatóság: a keresőmarketing kampányok könnyen bővíthetők, ha a cég növekszik, és új piacokra lép be.

3. A keresőmarketing eszközei

A keresőmarketingnek két fő ága van: a keresőoptimalizálás (SEO) és a keresőmotor-marketing (SEM).

SEO (keresőoptimalizálás):

 • Technikai SEO: a weboldal technikai hibáinak javítása, a betöltési sebesség optimalizálása, a mobilbarát működés biztosítása.
 • On-page SEO: a weboldal tartalmának optimalizálása kulcsszavakra SEO szövegírás segítségével, metaadatok beállítása, belső linkek építése.
 • Off-page SEO: más weboldalakról érkező linkek (backlinkek) szerzése a linképítés módszerével, valamint online PR kampányok.
 • Helyi SEO: a weboldal optimalizálása a helyi keresésekre a lokális SEO eszközeivel.
SEO keresőmarketing

SEM (keresőmotor-marketing):

 • PPC hirdetések (Pay-Per-Click): fizetett hirdetések elhelyezése a keresőmotorok találati oldalain, licitálás kulcsszavakra.
 • Display hirdetések: banner hirdetések elhelyezése más weboldalakon.
 • Videó hirdetések: hirdetések elhelyezése videómegosztó platformokon.
PPC keresőmarketing

4. A keresőmarketing működése

 1. A felhasználó beír egy kifejezést a keresősávba, pl. a Google Keresőbe.
 2. A keresőmotor algoritmusa rangsorolja a weboldalakat a hitelességük és erősségük alapján.
 3. A rangsorolást befolyásoló tényezők közé tartoznak: a weboldal tartalmának relevanciája az adott kulcsszóhoz kapcsolódóan, a weboldal technikai optimalizáltsága, a weboldalra mutató linkek száma és minősége.
 4. A keresőmotor megjeleníti a különböző weboldalakat a találati listán.
 5. A felhasználó rákattint egy weboldalra.
 6. A weboldal tulajdonosa konverziót ér el (pl. vásárlás, feliratkozás, regisztráció).

5. Keresőmarketing profi ügynökséggel

A keresőmarketing egy profi marketing ügynökséggel számos előnnyel járhat:

 • Szakértelem: az ügynökségek mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a keresőmarketing területén, és naprakészek a legújabb trendekkel és algoritmusfrissítésekkel kapcsolatban.
 • Hatékonyság: a marketing ügynökségek hatékony stratégiát tudnak kidolgozni a céljaid elérése érdekében. Optimalizálják a kampányokat a maximális eredményekért.
 • Eredmények: jobb eredményeket érnek el a keresőmarketingben, mintha önállóan csinálnád.
 • További előnyök: hozzáférhetőség a legújabb trendekhez és technológiákhoz, rugalmasság, folyamatos támogatás és tanácsadás.

Ha a céged online marketingjét egy tapasztalt és szakmailag elismert gyakorlatot folytató marketing ügynökségre bíznád, lépj velünk kapcsolatba! 🙂

6. Összefoglaló

A keresőmarketing lényege, hogy ha egy vállalkozás rendelkezik weboldallal vagy webáruházzal, akkor különböző eszközökkel láthatóvá tesszük azt a keresőmotorok számára.

Ezáltal amikor a potenciális ügyfelek rákeresnek egy releváns kulcsszóra, akkor a keresőmarketing által támogatott weboldalt fogják látni a Google első találatai között, így eljutnak a weboldalra nagy valószínűséggel, és megnő a konverzió esélye is.

A keresőmarketing eszközei közé tartozik az organikus forgalomra épülő keresőoptimalizálás (SEO) és a fizetett hirdetésekre alapozó keresőmotor-marketing (SEM).

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

7. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi az a keresőmarketing?

A keresőmarketing egy olyan online marketing stratégia, amely során az organikus forgalmat generáló keresőoptimalizálás (SEO) és a fizetett PPC hirdetések segítségével biztosítjuk, hogy egy weboldal a legfontosabb kulcsszavakra minél előrébb rangsoroljon a Google és más keresőmotorok találati listáján.

❓ Ki foglalkozik keresőmarketinggel?

A Kiszervezett Marketing csapata!

❓ Miért éri meg egy profi marketing ügynökséggel együttdolgozni?

Mivel megfelelő tapasztalattal rendelkeznek mind a keresőoptimalizálás, mind a fizetett hirdetések kezelése területén, és pontosan tudják, hogy milyen eszközökkel juttassák el a weboldaladat a Google első oldalára.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.