A keresőmarketing eszközei: SEO és PPC hirdetések

A keresőmarketing (SEM) jelentése egy digitális marketing stratégia, amely az organikus és a fizetett forgalom növelését célozza a Google-ben.
Keresőmarketing

A keresőmarketing eszközei: SEO és PPC hirdetések

Amikor különböző tartalommarketing eszközökkel kezdünk foglalkozni, mindig az lesz a célunk, hogy a weboldalunk minél előkelőbb helyen szerepeljen a Google-ben. Ezt a célt szolgálja a keresőmarketing fogalma is, amit szoktak még angolul Search Engine Marketing (SEM) néven is említeni. Két legfontosabb eszköze a hosszú távú forgalmat biztosító keresőoptimalizálás (SEO), valamint a rövid távú forgalomnövekedést elérő fizetett PPC hirdetések.

1. Mi az a keresőmarketing?

A keresőmarketing jelentése az angol Search Engine Marketing (SEM) kifejezésből ered, és olyan digitális marketing stratégia, amelynek célja egy adott vállalkozás online jelenlétének növelése, és a keresőmotorokban való megtalálhatóságának javítása. A keresőmarketingnek két fő típusa van: a fizetett SEM (PPC hirdetések) és a keresőoptimalizálás.

A fizetett keresőmarketing, más néven PPC hirdetések készítése (pl. Google hirdetések) az a folyamat, amely során a cégek hirdetéseket helyeznek el a keresőmotorok találati listájának (SERP) első oldalán. Az ilyen hirdetések megjelenése azon alapul, hogy a vállalatok bizonyos kulcsszavakra licitálnak, és amelyekre a felhasználók kereséseket indítanak a keresőmotorokban. Az adott hirdetés helye az eredményoldalon, valamint annak megjelenése a keresési eredmények között, függ a keresett kulcsszó jellegétől, a licit árától, és a hirdetés relevanciájától.

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) egy olyan technikai és kreatív folyamat, amely során a weboldalak tartalmát és felépítését optimalizálják annak érdekében, hogy magasabb pozíciókat érjenek el a keresőmotorok eredményoldalain. A SEO folyamata kulcsszókutatással kezdődik, amiket a weboldal tartalmában, valamint a meta címkéiben, meta leírásokban, a fejlécekben, a képek leírásában (Alt Text) és más olyan helyeken használnak fel. Ezek az információk segítenek a keresőmotoroknak az oldal tartalmának megértésében. További tippekért olvasd el SEO szövegírás témájú cikkünket!

A keresőmarketing fontos szerepet játszik a vállalatok digitális stratégiájában, és a SEM eredményei következtében növekszik az online forgalom, a konverziók száma, és javul az üzleti célok elérésének mértéke.

Google hirdetések

2. A keresőmarketing eszközei

A cégek a keresőmarketing eszközeinek megfelelő használata révén hatékonyan elérhetik a célközönségüket és növelhetik az online jelenlétüket. A kulcsszavak kiválasztása, a keresőoptimalizálás, a fizetett keresőmarketing és a tartalommarketing mind-mind fontos eszközök, amelyek segítenek a vállalkozásoknak növelni a látogatóik számát, javítani a konverzióikat és az üzleti eredményeiket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a keresőmarketing nem egy egyszerű folyamat, és az eredmények eléréséhez időt és türelmet igényel, valamint szakértelmet és tapasztalatot. Ezért érdemes szakemberekre bízni a keresőmarketing kampányok tervezését és végrehajtását, hogy a vállalkozások a lehető legtöbb előnyt élvezzék. Ennek érdekében lépjen velünk kapcsolatba bátran! 🙂

2.1. Kulcsszókutatás

A kulcsszavak keresése a keresőmarketing egyik legfontosabb lépése. A megfelelő kulcsszavak kiválasztása segít a vállalkozásoknak megérteni, hogy milyen kifejezésekre keresnek a potenciális ügyfelek a keresőmotorokban (pl. Google). Azoknak a kulcsszavaknak a felkutatása, amelyekkel a legtöbb látogatót lehet vonzani, a keresőmarketing kampányok hatékonyságát növeli.

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatásnak az egyik legfontosabb előnye az, hogy segít azonosítani a célközönség igényeit és preferenciáit. A kulcsszókutatás segítségével a cégek megérthetik, hogy mely keresőszavakra keresnek a felhasználók, amikor olyan termékeket vagy szolgáltatásokat néznek, amelyeket az adott cég kínál. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalkozások a megfelelő keresőszavakat és kifejezéseket használják, amelyek jobban illeszkednek a célközönség igényeihez.

A kulcsszókutatás további előnye, hogy segít feltérképezni a versenyhelyzetet. Az egyes kulcsszavak versenyszintje jelzi, hogy milyen nehéz lehet az adott kulcsszóra rangsorolni és legyőzni a versenytársakat. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy olyan kulcsszavakat válasszanak, amelyekre nagyobb esélyük van a rangsorolásra, és amelyek a legjobb eredményeket hozzák számukra.

A kulcsszókutatásban a legjobb eszközök közé tartoznak a keresőmotorok és az online kulcsszókereső eszközök. A keresőmotorok, mint például a Google, lehetővé teszik a kulcsszavak széles körű kutatását és elemzését a felhasználói keresési trendek figyelembevételével. Az online kutatási eszközök szintén segítenek azonosítani a legjobb kulcsszavakat és kulcsszókombinációkat, amelyek a leginkább illeszkednek a célközönség igényeihez. Próbáljuk ki a Google Ads Kulcsszótervezőt is! 🙂

2.2. SEO (Keresőoptimalizálás)

A keresőoptimalizálás egy olyan folyamat, amelynek során a vállalkozások optimalizálják a weboldalukat, hogy azok előkelőbb pozíciókat érjenek el a Google eredményoldalain. A SEO tartalmazza a kulcsszavak helyes felhasználását, az oldal sebességének optimalizálását, a meta címkék és leírások használatát, a mobilbarát kialakítást, és sok más technikát, amelyek segítenek a keresőmotoroknak az oldalak megfelelő értékelésében.

A SEO alapvetően három területre osztható: a technikai, az on-page és az off-page keresőoptimalizálásra.

A technikai SEO olyan beállításokat tartalmaz, mint a weboldal biztonsága, az SSL tanúsítvány használata, a strukturált adatok helyes felépítése, a weboldal sebességének optimalizálása, gyors tárhely szolgáltató választása, vagy a reszponzív webdesign biztosítása.

Az on-page SEO során a weboldalak belső elemzésére és optimalizálására koncentrálnak, mint például a kulcsszavak kutatása és kiválasztása, a tartalom helyes felépítése, a képek tömörítése, a meta címkék optimalizálása.

Az off-page SEO során a weboldalak külső jellemzőit optimalizálják, mint például a backlinkek számát és minőségét, a közösségi média jelenlétet, valamint a márkaépítés és az influencer marketing eszközeit is felhasználják.

Keresőoptimalizálás, keresőmarketing

A keresőoptimalizálás fontosságát jól mutatja, hogy a Google és más keresőmotorok folyamatosan finomítják az algoritmusaikat, hogy jobb felhasználói élményt és relevánsabb találatokat biztosítsanak a felhasználóknak. Ezért fontos, hogy a weboldalak tulajdonosai és üzemeltetői kövessék a keresőmotorok legújabb irányelveit és szabályait, és folyamatosan frissítsék és javítsák a weboldalakat, hogy versenyképesek maradjanak a Google találati listáján. A megfelelő szakértők bevonása és a keresőoptimalizálásra fordított befektetés azonban hosszú távon jelentős megtakarítást és növekedést hozhat a vállalkozások számára a weboldalak forgalmát illetően.

2.3. Tartalommarketing

A tartalommarketing egy olyan stratégia, amelynek során a vállalatok értékes tartalmakat készítenek és osztanak meg az online közösségi média felületeiken, a blog oldalukon és a weboldalukon. Ez segít a vállalatoknak, hogy az érdeklődőkkel való kapcsolattartás mellett növeljék az online láthatóságukat, az oldal forgalmát, és a vásárlói elköteleződést. A tartalommarketing eszközei között szerepelnek a blogcikkek, infografikák, videók, podcastok, e-bookok és más digitális tartalmak, amelyek értékes információkat nyújtanak a célközönségnek.

Tartalommarketing

Ezen keresőmarketing eszköz egyik legfontosabb előnye, hogy segíti az ügyfelekkel való kommunikációt. A jó minőségű tartalom segít megteremteni a kapcsolatot az ügyfelekkel, és növeli az esélyét annak, hogy azok visszatérjenek a cég honlapjára. A releváns tartalom továbbá lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy bepillantást nyerjenek az ügyfelek igényeibe és érdeklődési körébe, és ezáltal javítsák a termékeik és szolgáltatásaik minőségét.

A tartalommarketing további előnye, hogy növeli a forgalmat és az eladásokat. Az értékes tartalom segít a weboldalak látogatottságának növelésében és a Google-ben való rangsorolás javításában. A magasabb rangsorolás pedig több látogatót vonzhat az oldalra, akikkel lehetőség nyílik kapcsolatot teremteni, és akik akár azonnali vásárlási szándékkal érkeznek a weboldalra.

A tartalommarketing egy másik fontos eleme a tartalomkészítés. A tartalomkészítés során a vállalkozásoknak értékes és releváns tartalmakat kell előállítaniuk, amelyek megfelelnek a célközönség igényeinek és érdeklődési körének. Az értékes tartalmaknak érdekesnek és informatívnak kell lenniük, és hasznos információkat kell tartalmazniuk az ügyfeleknek és a célközönségnek. A tartalomkészítés során fontos az is, hogy a tartalmak SEO-barátak legyenek, és tartalmazzanak megfelelő kulcsszavakat, amelyek segítik a bejegyzések megjelenését a Google találati listáján.

A tartalommarketing egyéb elemei közé tartozik a tartalom promóciója és terjesztése, amely magában foglalja a közösségi média platformok használatát, az e-mail marketinget, az influencer marketinget és egyéb online marketing eszközöket. A tartalom promóciója és terjesztése növeli a tartalmak láthatóságát és az elérését, és elősegíti a tartalmak megosztását más felhasználók és célcsoportok között.

2.4. Fizetett hirdetések (PPC)

A fizetett keresőmarketing során a vállalkozások PPC hirdetéseket helyeznek el a keresőmotorok találatai között. A hirdetések megjelenése azon alapul, hogy a cégek bizonyos kulcsszavakra licitálnak, amelyekre a felhasználók kereséseket indítanak a keresőmotorokban. A hirdetések helye és megjelenése a keresési eredmények között függ a keresett kulcsszó népszerűségétől, illetve a licit árától, és a hirdetés relevanciájától.

Fizetett keresőmarketing

A fizetett PPC hirdetések (Pay-Per-Click, azaz kattintásonkénti fizetéssel működő hirdetések) olyan online hirdetési formák, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy látogatókat és potenciális ügyfeleket szerezzenek weboldalukra rövid időn belül. A PPC hirdetések az alábbi formákban jelennek meg: Google Ads hirdetések, Facebook hirdetések, Instagram reklámok, és TikTok hirdetések.

A fizetett keresőmarketing általában a következőképpen működik: a vállalkozások kiválasztják a hirdetési platformot, amelyen meg szeretnék jeleníteni hirdetéseiket, majd megadják a hirdetés célját, a célközönséget és az adott hirdetéshez kapcsolódó kulcsszavakat. Ezután a hirdetők beállítják a kampányuk költségvetését és a kattintásonkénti árat (CPC), amelyet hajlandóak fizetni az adott kulcsszóra történő kattintásokért.

A fizetett hirdetések előnye, hogy a hirdetők számára szinte azonnal látogatókat és potenciális ügyfeleket szerezhetnek, és eredményeket érhetnek el rövid idő alatt. Emellett a hirdetők csak a valóban megszerzett kattintásokért fizetnek, így a költségek a vállalkozások számára minimalizálhatók.

Azonban a PPC hirdetésekkel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a hirdetőknek állandó figyelmet kell fordítaniuk a kampányok optimalizálására és a kulcsszavak állandó ellenőrzésére, hogy biztosítsák a hatékony eredményeket.

A PPC hirdetések a Google Ads rendszerén keresztül a Google első oldalára juttathatják a hirdetőket, így segítve a weboldalak látogatottságát és az eladások növelését. A Facebook és az Instagram hirdetések pedig lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy célzott hirdetéseket jelenítsenek meg a közösségi média platformok felhasználóinak a személyes adataik és az érdeklődési körük alapján.

3. Melyik hatásosabb: SEO vagy PPC hirdetések?

A SEO és a PPC hirdetések két különböző keresőmarketing stratégia, amelyek segítenek a vállalkozásoknak növelni az online jelenlétüket, és elérni a célközönségüket. Azonban az emberek gyakran felteszik a kérdést: Melyik hatásosabb – a SEO vagy a PPC hirdetések? A válasz azonban nem ennyire egyszerű, mivel mindkét stratégiának megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a hatékonyságuk számos tényezőtől függ.

A SEO az organikus forgalom javítását jelenti a keresőmotorokban. A SEO előnye, hogy hosszú távon nagy hatást gyakorolhat a vállalkozások online forgalmára, mivel a megfelelően keresőoptimalizált weboldalak tartalma és struktúrája könnyebben megtalálható lesz a Google-ben és más keresőmotorok felületén, és a weboldalak organikus látogatottsága folyamatosan fog növekedni.

A PPC hirdetések azonban azonnali hatást gyakorolnak. A PPC hirdetési stratégia lényege az, hogy a vállalkozások pénzt fizetnek azért, hogy hirdetéseik megjelenjenek a Google első oldalán, amikor a felhasználók olyan kulcsszavakat használnak, amelyekkel kapcsolatban a vállalkozások hirdetni szeretnének. Előnyük tehát az, hogy azonnali forgalmat generálnak a weboldalaknak, és a vállalkozások teljes kontrollt gyakorolhatnak a kampány költségvetése és célja felett.

Amikor azonban arról van szó, hogy melyik hatásosabb, a SEO vagy a PPC, fontos megérteni, hogy mindkét stratégia hatékony lehet a vállalkozások számára, és hogy a hatékonyságuk számos tényezőtől függ. Például, ha egy vállalkozás olyan kulcsszavakra szeretne fókuszálni, amelyek nagyon népszerűek a PPC hirdetéskezelőknél, akkor a költségek kiemelkedően magasak lehetnek, és a SEO stratégia hatékonyabb lehet a hosszú távú növekedés szempontjából.

4. Mi a különbség a keresőmarketing (SEM) és a keresőoptimalizálás (SEO) között?

A keresőmarketing (SEM) és a keresőoptimalizálás (SEO) két olyan digitális marketing stratégia, amelyek célja, hogy növeljék egy weboldal látogatottságát, és javítsák annak rangsorolását a keresőmotorokban. Bár mindkét stratégia a keresőmotorokra épül, azonban különböző módszereket alkalmaznak ahhoz, hogy elérjék ezt a célt.

A keresőoptimalizálás (SEO) a weboldalak és azok tartalmának optimalizálását jelenti, hogy azok könnyebben elérhetőek és megtalálhatóak legyenek a Google-ben és más keresőmotorokban. Az optimalizálás során olyan technikákat alkalmaznak, mint a kulcsszókutatás, valamint a tartalmi és a technikai optimalizálás, amelyek segítségével a weboldalak felkerülhetnek az organikus keresési eredményekben a TOP10 találat közé. Az organikus keresési eredmények a keresőmotorok által megjelenített nem fizetett találatok, és azok a weboldalak jelennek meg közöttük, amelyek a leginkább megfelelnek a felhasználók által indított keresési lekérdezéseknek.

A keresőmarketing (SEM) szintén a keresőmotorokra épül, azonban különbözik a SEO-tól abban, hogy magába foglalja a fizetett hirdetéseket is. A fizetett SEM-nek két fő típusa van: a fizetett keresőhirdetések és a keresőhálózati hirdetések. A fizetett keresőhirdetések azt jelentik, hogy egy vállalat hirdetési költséget fizet annak érdekében, hogy az adott kulcsszavakhoz kapcsolódó hirdetéseik megjelenjenek a keresőmotorok szponzorált találatai között. A keresőhálózati hirdetések pedig olyan hirdetések, amelyek más weboldalakon jelennek meg, nem csak a keresőmotorok találatai között (pl. Google AdSense).

A SEO és a SEM közötti különbség az, hogy a keresőoptimalizálás több időt igényel, míg a fizetett keresőmarketing azonnali eredményeket hozhat. A SEO-nak időbe telik, hogy a weboldal optimalizáció, a tartalom írása és a backlinkek építése látványos változásokat hozzon a weboldalak forgalmát illetően. A SEM-nek viszont rögtön hatása van, mert a fizetett hirdetések azonnal megjelennek a keresőmotorok találatai között.

Összességében elmondható, hogy mindkét stratégia hasznos lehet, attól függően, hogy milyen célokat szeretnénk elérni és milyen időkeretben. A SEO és a SEM nem feltétlenül egymást kizáró stratégiák, és gyakran használják őket együtt ahhoz, hogy maximális hatást érjenek el. Ha hosszú távú növekedést szeretnél elérni az oldalad számára, akkor a SEO-ra érdemes összpontosítani. Ha azonban gyorsan szeretnél eredményeket látni, akkor a keresőoptimalizálás lehet az ideális választás.

5. Összefoglalás

A keresőmarketing jelentése egy digitális marketing stratégia, amelynek az a célja, hogy egy adott weboldal a Google és más keresőmotorok találatai között az első oldalon, minél előkelőbb helyen szerepeljen a megfelelő kulcsszavakra.

Ezt olyan eszközökkel érik el, mint a kulcsszókutatás, a keresőoptimalizálás, a tartalommarketing, és a fizetett keresőmarketing, vagyis a különböző PPC hirdetések használata.

Ha szeretnél többet megtudni a keresőmarketingről, és gyorsan megnövelnéd a forgalmad Google és Facebook hirdetésekkel, akkor lépj velünk kapcsolatba! 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mi a keresőmarketing jelentése?

A keresőmarketing (SEM) egy olyan digitális marketing stratégia, amelynek célja, hogy egy weboldal a megfelelő kulcsszavakra minél előkelőbb helyezést érjen el a Google és más keresőmotorok találati listáján.

❓ Hogyan kerüljek a Google Kereső első oldalára?

Az organikus forgalmat javító keresőoptimalizálás (SEO), vagy a gyors forgalomnövekedést generáló fizetett hirdetések (PPC hirdetések) révén.

❓ Mik a keresőmarketing eszközei?

Kulcsszókutatás, SEO, tartalommarketing, PPC hirdetések.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés