A webshop audit lépései. Mikor van szükség rá?

A webshop audit lépései segítenek biztosítani a webáruház hosszú távú sikerességét és növelik a konverziós arányokat, a felhasználói élményt.
Webshop audit lépései

A webshop audit lépései. Mikor van szükség rá?

Egy webáruházat nem elég elkészíteni, rendszeresen frissíteni kell az ott megjelenő tartalmakat és a kapcsolódó bővítményeket, sablonokat. A webshop audit járul hozzá ahhoz, hogy egy online áruház hosszú távon is sikeres, bevételtermelő és magas konverziós aránnyal rendelkező oldal maradjon. Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen lépésekből áll a webáruház audit, és mikor kell igénybe venni ezt a szolgáltatást. 🙂

1. Mi az a webshop audit?

A webshop audit egy olyan folyamat, amely során egy szakértő vagy egy webfejlesztő cég átvizsgálja egy webáruház online megjelenését és működését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelelően és hatékonyan működik, valamint megfelel az üzleti céloknak és a vásárlók elvárásainak. A webáruház audit célja az, hogy azonosítsa azokat a területeket, ahol javításokra van szükség, és segítse a vállalkozást abban, hogy optimalizálja az online értékesítési folyamatait.

A webshop audit további célja a hiányosságok és az optimalizálási lehetőségek azonosítása, valamint olyan javaslatok kidolgozása, amelyek segíthetnek az online értékesítés növelésében és a vásárlói élmény javításában. Ha szeretnél egy új, konverzióra optimalizált webáruházat, akkor kattints az alábbi bannerre, és olvasd el webshop készítés árak cikkünket! 🙂

Webshop készítés

2. Miért fontos a webshop audit?

1) Teljesítményoptimalizáció: a webáruház audit segít azonosítani a weboldal hiányosságait és problémáit, például a lassú oldaltöltési sebességet, hibás linkeket vagy a felhasználói élményhez kapcsolódó problémákat. Az ilyen gondok megoldása javítja az oldal teljesítményét, valamint növelheti az oldalon eltöltött időt és a konverziós arányokat.

2) Jobb vásárlói élmény: az audit során az oldal felhasználói élményét értékelik, és azonosítják azokat a területeket, ahol a felhasználók könnyen eltévedhetnek vagy nehezen találják meg azokat az információkat, amiket keresnek (pl. Hotjar hőtérképes elemzések segítségével). A jobb vásárlói élmény növeli az elégedettséget és hűséget.

3) Konverziós arány növelése: az audit segítségével azonosíthatók azok a kulcsfontosságú területek, ahol a látogatók átalakulnak vásárlókká (sales funnel). Az optimalizálás segít növelni a konverziós arányt, ami több értékesítést és bevételt eredményez.

4) Keresőoptimalizáció (SEO): ellenőrzik az oldal SEO-ját, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a webshop tartalma könnyen megtalálható a keresőmotorok találatai között. Az eredményesebb SEO növeli az organikus forgalmat és az online láthatóságot.

5) Adatvédelem és biztonság: az audit során az adatvédelem és a weboldal biztonságának szempontjait is megvizsgálják. Ez különösen fontos, mivel az ügyfelek adatainak védelme és a biztonságos online fizetés alapvető fontosságú a vásárlók bizalmának elnyeréséhez.

6) Költséghatékonyság: a webáruház audit segít azonosítani az olyan területeket, ahol a felesleges költségeket lehet csökkenteni, például a túlzott hirdetési kiadásokat vagy a nem hatékony marketingkampányokat.

7) Versenyképesség: a webshop audit lehetővé teszi az összehasonlítást a versenytársakkal, és felfedezi azokat a területeket, ahol versenyelőnyt lehet szerezni.

8) Üzleti célok és stratégia: az üzleti célok és stratégia felülvizsgálata is megtörténik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az online jelenlét összhangban van a vállalkozás hosszú távú céljaival.

Összességében a webshop audit lehetővé teszi a webáruházak számára, hogy jobban megértsék weboldaluk teljesítményét és hatékonyságát, és segít azonosítani a további fejlesztési lehetőségeket. Ezáltal hozzájárul a vállalkozás sikeréhez és versenyképességéhez az online térben.

Webshop tárhely

3. Mit vizsgálunk webáruház audit során?

3.1. Weboldal tervezése és felhasználói élmény

Webshop audit mobilbarát

3.2. Termékkínálat és árak

 • A termékek vagy szolgáltatások minősége és sokszínűsége.
 • Árazás és kedvezmények hatékonysága.
 • Termékleírások hossza, minősége.
 • A termékszűrők vizsgálata a keresőoldalon.
 • A Kosár oldal vizsgálata.
 • Online fizetési rendszerek működése.

3.3. Keresőoptimalizáció (SEO)

 • Kulcsszavak elemzése és használata.
 • SEO-barát címek és meta leírások.
 • SEO hibák és problémák azonosítása.
 • Hányadik helyen jelenik meg a webáruház a Google találati listáján a legfontosabb kulcsszavakra.

3.4. Konverziós arányok

 • Látogatói tevékenység elemzése (pl. kosárba helyezés, fizetés).
 • Vásárlások arányának értékelése.
 • Az értékesítési tölcsér elemzése.
 • Az kosárelhagyás okainak feltárása és kezelése (csökkenthető az OptiMonk bővítménnyel).

3.5. Biztonság és adatvédelem

Webáruház audit biztonság

3.6. Tartalomkezelés és frissítés

 • Tartalom frissítése és aktualizálása.
 • Blogcikkek vagy hírlevelek használata.
 • Termékleírások és termékfotók aktualitása.
 • A hibás linkek javítása és cseréje.
 • Adatok frissítése.

3.7. Analitika és adatok elemzése

Webshop audit webanalitika

3.8. Marketingstratégia és üzleti célok

3.9. Mobiloptimalizáció

 • Mobilalkalmazás vagy a webshop mobil verziójának elérhetősége és hatékonysága.
 • A CTA gombok könnyű elérhetőségének elemzése mobilképernyőkön.
 • Mobil navigáció, mobil kereső működése.
 • Termékoldalak megjelenése mobilon.
 • A mobil vásárlási folyamat felépítése.

3.10. Teljesítmény és sebesség

4. Mikor van szükség webshop auditra?

A webshop auditra akkor van szükség, amikor egy online kereskedelmi vállalkozás fel kívánja mérni webáruházának teljesítményét, hatékonyságát és javításra szoruló területeit. A webshop audit hasznos lehet számos helyzetben:

1) Új webáruház indulásakor: amikor először indítasz el egy webáruházat, fontos ellenőrizni, hogy minden megfelelően működik-e, és valóban a tervezett üzleti célokat valósítja-e meg az online platform.

2) Rendszeres ellenőrzések során: az online környezet dinamikus, és a változásokhoz alkalmazkodni kell. Rendszeres webshop auditokkal ellenőrizheted, hogy a webáruház mindig hatékony és versenyképes marad-e.

3) Csökkenő eladások esetén: ha a webshop látogatottsága nő, de az eladások nem, vagy ha az eladások hirtelen lecsökkennek, akkor a webáruház audit segíthet az okok azonosításában és a helyrehozatalban.

4) Versenytársak változásai: amikor a versenytársak javítják online jelenlétüket vagy kínálatukat, az audit segít megőrizni a versenyképességet és az ügyfelek megtartását, hiszen része a versenytárs elemzés is.

5) Mobilbarát tervezés vagy rendszerfrissítések után: ha a weboldalt frissítik vagy mobilbaráttá alakítják, fontos, hogy az audit segítségével ellenőrizd, hogy minden helyesen működik-e a változások után.

6) Adatbiztonsági aggodalmak esetén: amikor az adatvédelemre és a biztonságra vonatkozó szabályozások változnak vagy felmerülnek biztonsági aggodalmak, a webshop audit segíthet meggyőződni arról, hogy a webáruház megfelel az előírásoknak.

7) Marketingstratégia változásai miatt: ha a marketingstratégiában változások történtek, például új kampányok indulnak vagy új közösségi média platformokra lép be a vállalkozás, a webáruház audit segíthet az értékelésben és az eredmények javításában.

8) Ügyfélelégedettségi problémák esetén: ha az ügyfelek panaszkodnak a webáruház használata vagy az ügyfélszolgálat minősége miatt, az audit segíthet azonosítani a problémákat és javítani a vásárlói élményt.

9) Google-ben elfoglalt helyezések javítása céljából: ha a weboldal a keresőmotorok találataiban rossz helyezéseket ér el vagy alacsony az organikus forgalma, az audit segíthet az SEO hiányosságok azonosításában és javításában.

5. Összefoglaló

A webshop audit során egy webáruházat vizsgálnak meg a webfejlesztők és a digitális marketing szakemberek.

Az elemzések célja, hogy hatékonyabbá tegyék a weboldal működését, azonosítsák a fennálló technikai és tervezési problémákat, növeljék a konverziók és az eladások számát, valamint biztosítsák a webshop megfelelő működését az okostelefonokon is.

Ha érdekel a webáruház készítés, akkor kattints a linkre, és olvasd el a lehetséges opciókat és a jelenlegi webshop árakat. 🙂

Hibát találtál? Írj nekünk az alábbi e-mail címre: szerk@kiszervezettmarketing.hu

6. Gyakran ismételt kérdések és válaszok

❓ Mit ellenőriznek webshop audit során?

UI/UX design, felhasználói élmény, termékoldalak, SEO beállítások, konverziós arányok, biztonság és adatvédelem, webanalitika, marketingstratégia, reszponzivitás, weboldal betöltési sebessége, stb.

❓ Mennyibe kerül egy webshop?

Tekintsd meg webáruház készítés árak cikkünket!

❓ Mi az a webshop audit?

A webshop audit (vagy webshop ellenőrzés) egy átfogó értékelés és vizsgálat egy online áruház vagy e-kereskedelmi weboldal teljesítményéről, funkcionalitásáról, biztonságáról és általános hatékonyságáról.

Oszd meg! Küldd el! Nyomtasd ki!

Facebook
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Picture of Dávid Ádám

Dávid Ádám

Dávid Ádám vagyok, a Kiszervezett Marketing Kft. alapítója, az online marketing megszállottja.

150+ szöveges ötcsillagos ügyfélvéleményünkkel előrevetítjük, hogy milyen egy igazán profin megtervezett, ügyfélközpontú marketing ügynökséggel dolgozni.

A Kiszervezett Marketing 13x-os Marketing Diamond Awards-díjas ügynökség. Ezt a díjat a Magyar Marketing Szövetség ítélte oda számunkra, ami bizonyítja, hogy szakmailag kimagasló szolgáltatásokat nyújtunk az online marketing területén.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban a Kiszervezett Marketing Kft. lett Az Év Marketing Nagykövete!

A Kiszervezett Marketing az a marketing ügynökség, amely nem olyan, mint a suszter és a cipője.

Ezt alátámasztja a 350+ szakmai blogcikkünk is, amelynek köszönhetően több mint 160.000 látogatónk van éves szinten a saját weboldalukon a Google Keresőből, fizetett hirdetések nélkül. Mindezt alig 1,5 év alatt értük el.

A megtervezett médiamegjelenésekkel folyamatosan ott vagyunk nagy hírportálok hasábjain a területünk szakértőjeként. Párat kiemelve: penzcentrum.hu, hirado.hu, hrportal.hu, origo.hu, blikk.hu.

Azért lehetünk Google Partnerek, mert rendelkezünk a Google által elismert szakértővel. Az ügyfeleink hirdetési kampányai kivétel nélkül minden esetben elérik a minimum 70%-os optimalizáltságot.

Tartottam már szakmai előadást több egyetemen online marketing témában, többek között: BME, BGE, ELTE, MATE, Óbudai Egyetem. Emellett a Magyar Marketing Fesztivál rendszeres előadójaként mutatom be a siker kulcsát a digitális térben.

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

HOVÁ KÜLDHETJÜK AZ INGYENES E-BOOKUNKAT?

Ajánlatkérés

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Hogyan legyen vevőszerző weboldalam?

Töltsd le az e-bookot, és a megvalósítás menete is kristálytiszta lesz előtted.

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!

Készítettünk egy 5 részből álló videós útmutatót, hogy könnyen tudd telepíteni!

PLUSZ: Kuponkód az emailben, amivel -10% az első 3 hónapból!